Annonce
Nyborg

Forurening ikke i vejen for butikscenter

Sådan så der ud på Nyborg Lynfrost-grunden, da den husede Tjærekompagniets tjære og gift-fabrik. Foto udlånt af Nyborg Lokalhistoriske Arkiv.

Regionen har ingen planer om at rense den forurenede jord under Nyborg Lynfrost ved Storebæltsvej - grunden, der måske skal blive til et center med forretninger.

Nyborg: Ældre nyborgensere kender historien om grunden ved Storebæltsvej, hvor Nyborg Lynfrost har holdt til i årtier: Grunden har huset en stor tjærefabrik, og jorden er meget forurenet.

Men det behøver ikke blive et problem for dem, der ønsker at bygge et center med forretninger på grunden, og det betyder heller ikke, at der skal bruges mange millioner kroner på at grave forureningen op og fjerne den.

- Der er ikke noget til hinder for, at der han bygges nye erhvervsbygninger på grunden, siger Elisabeth Oxenbøll Sørensen, konstitueret gruppeleder, Natur og Miljø-afdelingen på Nyborg Rådhus.

Hun understreger, at kommunen ikke har noget set noget konkret projekt for et butikscenter på grunden. Det, der diskuteres for tiden, er en detailhandelsanalyse, og den proces kan eventuelt ende med, at kommunen åbner for nye forretninger på lynfrostgrunden.

Hvis man kommer så langt, er det kommunen, der skal give tilladelse til at rive de gamle frysehuse ned og til at bygge nyt, og det vil blive en tilladelse med forskellige krav i forbindelse med forureningen. Det kan for eksempel være krav, der sikrer, at mennesker ikke kan komme i kontakt med forureningen, oplyser Elisabeth Oxenbøll Sørensen.

Forureningen

Fra 1917 til 1967 lå Det Danske Tjærekompagni på grunden, hvor Nyborg Lynfrost ligger.På grunden er deponeret destillationsrester/fenolbeg fra 1940'erne. Cirka 1000 tons og 50-100 tromler med affald fra plantehormonfremstilling.

I forbindelse med udskillelse af vand fra råtjære er forurenet procesvand blevet afledt gennem åbne grøfter i Svanedammen og videre til Nyborg Fjord.

Undersøgelserne i 1987 i forbindelse med udvidelse af Nyborg Lynfrost viste kraftig jordforurening med tjære, og også grundvandet lige under overfladen blev betegnet som "kraftigt forurenet".

Kilde: Notat fra Fyns Amt 2001.

Regionens strategi

Selve spørgsmålet om jordforureningen ligger hos Region Syddanmark. Regionen har bunker af papir liggende om forureningen på Storebæltsvej, men der er ingen aktuelle planer om at kræve området renset.

Region Syddanmark huser masser af grunde, der er forurenet, men man har vedtaget en strategi for, hvor der skal renses op:

Det vigtigste er at beskytte grundvandet, prioritet nummer to er at sikre boliger mod indeklimaproblemer på grund af forurening i jorden, og den tredje prioritering er at sikre overfladevand og natur på steder, hvor offentligheden kan komme i kontakt med farlige stoffer.

Nyborg-grunden skal altså bruges til erhverv, og grundvandet er ikke i fare, og derfor er området ikke i spil til oprensning.

Annonce

Ejeren kender forurening

Ejeren af grunden under Nyborg Lynfrost, Philipsen Gruppen fra Viborg regner heller ikke med, at forureningen under Lynfrosten bliver et problem for udviklingen af området.

- Vi undersøgte naturligvis alle forhold, inden vi købte grunden. Og vi regner bestemt med, at vi kan bygge nyt på grunden og leve op til de krav, myndighederne må stille til os, siger Ole Philipsen, direktør i Philipsen Gruppen.

Annonce

Farligt eller ej

I 1980'erne blev der nedsat en ekspertgruppe til at undersøge omfanget af forureningen ved Storebæltsvej. For Nyborg Kommune deltog miljø-ingeniør Carl Jensen, som Fyens Stiftstidende talte med i 2003.

- Vi lavede dengang en stor undersøgelse af forureningen, og der er faktisk temmelig meget, sagde Carl Jensen dengang og tilføjede:

- Men der vil ikke være nogen miljøgevinst ved at begynde at flytte med forureningen.

Sådan har man imidlertid ikke altid set på problemet. I en artikel i Fyns Amts Avis fra 2005 betegnes grunden under Nyborg Lynfrost som en af ti mest forurenede grunde i Danmark. I artiklen ville Lone Frederiksen, civilingeniør i det daværende Fyns Amt, ikke udelukke, at forureningen kunne skade vandet i Nyborg Fjord, og der blev nævnt, at EU kunne kræve en oprensning, som ville koste mellem 40 og 50 millioner kroner.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

REKRUTTERING

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Odense

Venner åbner ny kiosk på Skibhusvej: Ville hellere være selvstændige end arbejde for andre

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Annonce