Annonce
Debat

Fortsat afhængighed af russisk gas er stærkt uønsket

Læserbrev: Udledningen af drivhusgasser stiger fortsat, og det samme gør forbruget af flydende fossile brændstoffer herunder gas – og de stiger som bekendt desværre voldsomt i pris. Sideløbende vokser EU's og Danmarks afhængighed af russisk gas på grund af stigende efterspørgsel samtidig med faldende elproduktion fra sol, vand og vind samt bl.a. lukning af atomkraftværker i Tyskland og Frankrig.

Problemet er aktuelt - og fremadrettet, at have energi nok, når det ikke blæser eller er mørkt.

Det er uforståeligt, at flere nationer herunder Danmark fortsat ikke indser, at vi ikke længere så udpræget kan basere os på opstilling af sol-og vindenergi - og som bekendt under stigende lokal modstand. Problemet er aktuelt - og fremadrettet, at have energi nok, når det ikke blæser eller er mørkt.

Derfor er det efter min opfattelse nødvendigt at inddrage mere moderne atomkraft i energiplanlægningen for at forhindre en situation som den aktuelle og for at kunne holde elpriserne lave. Atomkraft, der nu af EU er defineret som en grøn teknologi, kan helt CO2-frit og 24/7 bl.a. levere nødvendig energi i perioder uden vind og sol. Danske firmaer kan om få år levere en forureningssikker reaktor baseret på f.eks. thorium, atomaffald og flydende salt, der fra en container kan forsyne omkring 200.000 familier med el og varme til erstatning for forurenende krafværker - og som et helt nødvendigt back up for den stærkt varierende sol-og vindenergi. 5-10 af disse små anlæg kan vel dække Danmarks behov og samtidig reducere behovet for den fortsat vanskelige opstilling af sol-og vindenergi. Indtil da vil vi have en sikkerhedsmæssig helt uønsket afhængighed af russisk gas.

Annonce

Danmarks aktuelle reserverede tilgang til atomkraft er med eksisterende dansk knowhow også en stor strategisk fejl, da efterspørgslen på el kommer til at eksplodere i fremtiden - specielt i Afrika og Asien - og vil heller ikke her kunne dækkes alene af sol-og vindenergi. Det ligner jo en enorm forretning med atomkraft, som Danmark bør være med i og ikke overlade til Kina og Rusland.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Endnu et anti-vaccine-skilt dukker op i ny by: - Jeg bliver sgu så gal

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce