Annonce
Kultur

Fortræffelig old school-lektion

Anders Matthesen var suveræn i Svendborg. Af hjertet tak!

Anders Matthesen er tilbage som sprudlende veloplagt vokabulariums-geyser med betonstøbte holdninger

Annonce

Jeg bliver nødt til at slå det fast med bundgarnspæle hentet direkte i Svendborg Havn. Anders "Anden" Matthesen er dansk stand-ups ubetingede ener. En komik-cowboy bevæbnet med et unik snakketøj med flere stemmer end en Disney-film og en fremtræden så komprisløs, at det slår gnister.

Ingen skal fucke med Anden. Og det lægger han ikke skjul på i et show, hvor hans tre tro væbnere er en mikrofon, et dertilhørende stativ og en taburet, som han aldrig får sat sig på. Efter den forrige succes "Anden på coke" er han vendt tilbage til det, det hele handler om: En mand - en million ord - tusind latterbrøl.

Anden er den stand-upper i Danmark, der har mest på hjerte. Eller i hvert fald den, der byder på mest substans. Og det er ubetinget en succesfuld rampe at affyre sine jokes fra. Fordi det ikke kun er tomhjernede, almene betragtninger, men derimod rammende analyser af os danskere, vores opførsel, vores skræk for at blive kaldt racister, vores klumsede forsøg på ikke at være stolte af at være født hvide og vores ekstremt regeloverflodsdruknede samfund, hvoraf sidstnævnte er en dannebrogsfarvet, rød tråd.

Hvis man ikke må betræde græsset i parken, må man jo gå på hænder. Altså medmindre det er forbudt at befamle græsset? Og hvordan kan det være, at man kan dele pornoblade ud på de danske strande og slå folk i hovedet med plastikdildoer, mens man ikke må tisse offentligt, fordi nogen kunne blive befippede over en lille smule bar tissemand? Anden smutter ikke over, hvor gærdet er lavest. Han banker det med eftertrykkelige hammerslag langt nok ned til, at vi andre kan kravle over til ham.

Annonce

Stærke Dracula-bolsjer

Halvanden time i selskab med Anden har givet mig mere at tænke over end flere måneders amerikansk præsidentvalgsoptakt og de evigt flade floskler, som de hjemlige politikere lirer af som søvngængere på nattevandring. Og selv om jeg i den grad er ikke-ryger, laver han et stunt, som jeg ikke skal røbe, der på enkel vis sætter hele vores regelsamfund på plads.

Anden er mindst lige så ond i sulet som rapperen Ice Cube, der fylder teateret med sprogets hårdeste gloser inden And-komsten. Og lige så Naughty By Nature. Han er for dansk humor, hvad rappen var for amerikansk musik. En uundværlig saltvandsindsprøjtning. En syndflod af mere eller mindre outrere holdninger. En løftet pegefinger og et gevaldigt los i måsen.

Anden kunne sagtens begå sig på den politiske scene, og lur mig, om der ikke sad et par hundrede i teatersæderne, der kunne sætte kryds ved liste Matthesen, hvis han forslag om afskaffelse af brunch, knap så nederdrægtige bunde i Cocio-flasker og kronisk stærke Dracula-bolsjer blev aktuelle ved næste valg.

Annonce

Vanvittig verdensrekord

Derefter kastede Anden sig frådende over de uduelige bagerjomfruer og uvidende tøjekspedienter, hvis slags der forhåbentlig ikke var mange af i salen.

Derefter gik det ud over indianerne, som Matthesen ellers altid har elsket. Med en verdensrekord i antal ord, finurlige sætningskonstruktioner og fantasiforvredne beskrivelser i en altfortærende, sproglig supernova sparker han både luften ud af sig selv og publikum med et af sine unikke, fuldstændig umuligt at gengive marathonsmesterværker.

Flere timer efter forsøger jeg stadig at kapere, hvad der ramte mig i de minutter og de sekvenser, hvor Anden tenderede det poetiske med metaforer som "Kroppen er en udlejningsbil - det gør ikke noget, den bliver ridset. Og den bliver også bulet efterhånden ..."

Så længe det fungerer så fortrinligt som under den krøllede motorhjelm på Anders Matthesen, er der ingen grund til at blaffe med tilfældige forbipassende, der måske nok har et par vittigheder i ærmet, men med statsgaranti ikke leverer dem så forbilledligt, så gribende og så tankevækkende som hr. Matthesen.

Af hjertet tak til en balstyrisk snøvlende, grim ælling, der undervejs transformerer sig til en ordjonglerende, kridhvid, pæredansk svane.

om arrangementet

Svendborg Teater, tirsdag: Anders "Anden" Matthesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce