Annonce
Erhverv

Fortæl dig selv bedre - og bliv bedre

Charme, selvtillid og ... Sæt bare dig selv op på en piedestal, når du skriver en ansøgning eller er til jobsamtale. Når du skaber gode forventninger om dig selv hos andre mennesker, kan de nemlig ende med at blive selvopfyldende.

Tænk dig godt om, inden du skriver en ansøgning eller møder op til ansættelsessamtale. De forventninger, du skaber til dig selv ved den allerførste kontakt med andre, kan nemlig være selvopfyldende

Igennem tiderne har mange sergenter i hæren fortalt (læs: råbt til) deres rekrutter, at de kan det dobbelte af, hvad de selv tror og det tidobbelte af, hvad deres mor tror - og der er faktisk noget om. Altså, at det vi faktisk kan præstere, hænger nøje sammen med, hvad vi selv og andre forventer af os.

- Selvopfyldende profetier er forventninger, der bliver opfyldt på grund af selv samme forventninger. Betydning af disse profetier har en lang forskningstradition i både psykologien og økonomien, fortæller Jacob de Lichtenberg, som er cand.merc.psyk-studerende på Copenhagen Business School og underviser for dlb.dk.

- Mennesker kan simpelthen ikke lade være med at skabe forventninger og danne stereotyper, og det har vist sig at have meget større betydning, end man måske lige skulle tro, forklarer han.

Selvopfyldende profetier kom i fokus i økonomien, da der under 1930'ernes depression i USA spredte sig et rygte om, at Last National Bank i USA havde stabilitetsproblemer, selv om banken var solvent. I løbet af få timer blev banken overrendt af kunder, som ønskede at trække deres penge ud, og på en dag gik banken fallit, da den ikke længere havde penge at arbejde med.

Første indtryk huskes bedst

I psykologien blev der for alvor sat fokus på selvopfyldende profetier i slutningen 1960'erne med Robert Rosenthals og Lenore Jacobsens forsøg med læreres forventninger til elever.

- Inden lærerne mødte eleverne første gang, blev de i forsøget fortalt, at bestemte elever var ekstra dygtige, såkaldte "bloomers", mens de andre blot var normale. Selv om alle elever var valgt tilfældigt, endte de "dygtige" elever alligevel med at få langt højere karakterer end kontrolgruppen, siger Jacob de Lichtenberg.

Effekten blev af Rosenthal kaldt for Pygmalion-effekten og har senere vist sig også at gælde dyreverdenen og organisatoriske sammenhænge Eksempelvis er ledere for produktionshold i medicinalvirksomheder eller i militære sammenhænge blevet fortalt, at en ny gruppe var langt bedre end de tidligere, hvilket fik produktionen til at stige drastisk for de nye grupper.

- Og nu er det så, at Rosenthals forsøg bliver rigtigt spændende. Det viser sig nemlig, at det ikke bare handler om, at nogle har høje forventninger - det har en effekt i sig selv, men effekten var ikke lige stor i alle klassetrin. Den var størst i de små klasser. Effekten er altså størst, hvis man endnu ikke har etableret, hvem man er i en bestemt sammenhæng. Og derfor påvirker forventninger en mere, når man eksempelvis skal starte i et nyt job. Og tager man Aschs klassiske studie af the primacy effect med i sine overvejelser, så bør man nøje overveje, hvordan man starter sin fortælling om sig selv, for folk har tendens til at huske de første indtryk bedst, forklarer Jacob De Lichtenberg.

Han mener, at Pygmalion-, Galatea- og Golem-effekterne (se boks) er sandsynlige i forbindelse med den fortælling, man giver andre om sig selv - eller andre giver om en.

- Kan man på en eller anden måde give folk, man møder, det indtryk, at man er kompetent og dygtig, vil de skabe større forventninger til en, som kan blive en selvopfyldende profeti. Man fortæller sig selv bedre og bliver bedre, siger Jacob de Lichtenberg og giver et eksempel:

Er man ny medarbejder i en virksomhed, handler det om hurtigt at kunne give sin leder et indtryk af kompetence og dygtighed. Det handler om hurtigt at få fortalt om sine kompetencer, erfaringer og færdigheder for at skabe et godt førstehåndsindtryk.

- At give et godt førstehåndstryk, der konsolideres af forventningerne, kan være baggrunden for mange af de personlige områder, der er fokus på i erhvervslivet, men som der ikke forskes direkte i nu, vurderer han.

Hvem var pygmalion

Den antikke romerske digter Ovid beretter i sin "Forvandlinger" om den cypriotiske kunstner Pygmalion, der efter et halvt liv i ensomhed udskærer en kvindestatue i elfenben. Statuen gør så livagtigt et indtryk, at han forelsker sig i den og beder Venus, kærlighedens og skønhedens gudinde, om at måtte få en hustru af tilsvarende skønhed. Venus hører hans bøn og giver liv til elfenbenspigen, som Pygmalion derefter gifter sig med.

Myten har givet navn til et begreb inden for moderne pædagogik, psykologi og organisationsteori: Pygmalion-effekten. Det er også den, der ligger til grund for George Bernard Shaws skuespil "Pygmalion", der senere blev filmatiseret som musicalen "My Fair Lady".

Annonce

Positive følelser

Cand. Psyk. Anders Myszak, som arbejder med såkaldt positiv psykologi, en teoretisk retning, der undersøger positive følelsers betydning i menneskets liv, finder tanken interessant.

- Jeg synes, det er en plausibel antagelse, men det kræver en kæmpe forskning at dokumentere det. Positive følelser har en afgørende effekt på både individer og organisationers trivsel og præstationer. Men jeg kender ikke til konkrete undersøgelser, der dokumenterer, at man kan lægge de forskellige psykologiske effekter i forlængelse af hinanden. Primacy-effekten kommer jo fra kognitiv psykologi og handler om, at det første man hører også er det, man husker bedst. Men om man kan overføre hele det paradigme til komplicerede sociale forhold, er jeg ikke sikker på.

Anders Myszak er dog ikke i tvivl om, at det er vigtigt at skabe værdsættende arbejdsmiljøer, der kan fungere som væksthuse for positive følelser ved at sætte den enkeltes oplevelse af mening og social anerkendelse i centrum. Han mener også, at det er absolut muligt og også meget logisk, at det hænger sammen, som Jacob de Lichtenberg mener.

- Man siger jo, at "First impressions last", og selv om det bare er en folkelig talemåde, så er der jo ofte noget om det. Og Pygmalion-effekten er grundigt dokumenteret, og den er i høj grad med til at forklare fænomenet. Det handler så bare om, hvordan man får lederen til at have høje forventninger til en.

Annonce

Personlig præsentation som fag

Hvordan gør du konkret?

Det har Jacob de Lichtenberg også en række bud på.

Kan man eksempelvis fortælle sig selv bedre igennem sin titel, sin uddannelse, sit udseende, indirekte image-sponsorering, at man er venner med andre dygtige og kompetente personer, sit ordvalg, sine tidligere oplevelser eller på andre måder give et indtryk af kompetence og dygtighed, er der større chance for, at man selv lever op til disse forventninger.

- Man bør nøje overveje, hvordan man starter sin fortælling om sig selv. Selvfølgelig skal man ikke lyve eller fortælle urealistiske ting, der giver bagslag ved et indhug i ens troværdighed. Men hvis du vil blive lidt bedre, bør du starte med at stille dig selv i et godt lys. Man skal passe på, med at det ikke bliver praleri. Men hvis der er noget i det, kan man sende sit CV rundt, og skabe en god fortælling om sig selv. Sørge for at chefen siger noget godt, inden man starter, for andre folk vil gerne have, at man lever op til det indtryk, de har af en.

Og at det virkelig er noget, som man er begyndt at interessere sig for i erhvervslivet, er han slet ikke i tvivl om.

- På nogle business-schools i udlandet har de indført et fag, der hedder personlig præsentation, som handler om, hvordan man tager sig ud, fordi det har så stor betydning for det efterfølgende karriereforløb. Der er jo også lavet flere forsøg, som viser, at mennesker, der ser godt ud, klarer sig bedre i næsten alle forhold.

Når man så ved, at danske mandlige studerende på videregående uddannelser ifølge en undersøgelse fra 2007 i gennemsnit forventer 3.000 kr. mere i startløn, er det oplagt at spørge, om mænd har højere forventninger til sig selv? Og hvis de har, om de så - ifølge Jacob de Lichtenbergs forventningsmodel - også vil ende med at blive bedre - altså at være mere værd?

- På sigt skal journalister holde op med at skrive om, at det er synd for mænd eller kvinder. Det skaber bare stereotyper. Mange undersøgelser viser, at der er langt større variation inden for kønnene, end mellem kønnene. Hvis du i stedet sammenligner selvværd med selvforventninger, vil du formentlig finde en meget klarere sammenhæng... Måske har mændene større selvværd, men der er som sagt meget stor forskel mellem mænd - og mellem kvinder.

Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce