Annonce
forside

Forsvarer om Svendborgsag: Politividner har overtrådt loven

En forsvarer siger, at han er rystet over, at politifolk åbenbart ikke kender til en instruks fra den øverste anklager. Den bestemmer, at betjente ikke må gennemlæse rapporter om forklaringer til politiet, før de vidner i retten. Kritikken rejses i forbindelse med en straffesag, som torsdag fortsætter ved Retten i Svendborg. Arkivfoto: Jens Wognsen

Ny instruks fra Rigsadvokaten er ikke fulgt i straffesag i Svendborg, fortæller advokat. Anklager er tavs.

København. To betjente fra Fyns Politi har handlet i strid med loven, fordi de læste politirapporter, inden de skulle afgive forklaring som vidner i en straffesag i Svendborg.

Det mener en af forsvarerne i sagen, advokat Ulrik Sjølin. Han forlanger nu, at sagen skal begynde forfra.

- De kom med forbavsende detaljerede forklaringer, da de blev afhørt. Senere oplyste de, at de havde læst rapporter om deres oprindelige forklaringer til politiet, siger Ulrik Sjølin.

Dette er i strid med både retsplejeloven og med en instruks fra den øverste anklager, påpeger advokaten.

I sommer udsendte rigsadvokat Jan Rechendorff nye skærpede regler under overskriften "Kvalitet og legalitet". Her står blandt andet: "Et vidne har således ikke adgang til inden afhøringen i retten at gennemlæse en politirapport om vidnets tidligere forklaring til politiet. Det gælder for alle vidner, herunder polititjenestemænd."

- Når betjentene forbereder sig ved at læse afhøringsrapporterne, forklarer de jo ikke om, hvad de kan huske - men om, hvad de er citeret for i rapporterne, siger advokat Ulrik Sjølin.

- Jeg undrer mig meget over, at politiet ikke er klar over et regelsæt fra Rigsadvokaten, siger han.

Sagen i Svendborg drejer sig blandt andet om vold mod en politimand, der skal have fået et slag, samt om trusler mod politifolk. Sagen, hvor tre mænd er tiltalt, fortsætter torsdag. Her vil forsvareren bede retten om at begynde på ny.

- Der er sket nogle grundlæggende retssikkerhedsmæssige fejl, mener Ulrik Sjølin.

- Når dette opdages ved en tilfældighed, kan man være bekymret for, hvad der ellers foregår, bemærker han.

Anklageren i sagen vil onsdag ikke udtale sig til Ritzau. Han vil således heller ikke oplyse, hvordan betjentene fik adgang til rapporterne.

- Jeg har ingen bemærkninger til den konkrete sag, som stadig verserer, siger anklagerfuldmægtig Christian Nielsen fra Fyns Politi.

I den førnævnte instruks fra Rigsadvokaten står, at vidner bør genopfriske deres hukommelse, inden de møder op for at besvare spørgsmål i retslokalet.

Det kan for eksempel ske ved at gennemse egne noter - men altså ikke politirapporter. "Vidnet skal i retten gengive, hvad han eller hun kan huske fra begivenheden, og ikke hvad vedkommende har oplyst over for politiet," skriver Rigsadvokaten. /ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce