Annonce
Indland

Forsvarer i svindelsag roser sydafrikanske myndigheder

Den danske advokat for hælerisigtet i svindelsag forventer tidligst et grundlovsforhør fredag eftermiddag.

Den danske forsvarer for den medsigtede mand i svindelsagen i Socialstyrelsen roser de sydafrikanske myndigheders håndtering af udleveringssagen.

Fredag ankommer den hælerisigtede mand og Britta Nielsen til Danmark, efter at der blev lavet en aftale om lynudlevering af de to.

- Jeg har egentlig kun ros til de sydafrikanske myndigheder. Det lader til at være en meget kompetent retspleje dernede. Jeg har også et positivt indtryk af advokaterne dernede, siger Henrik Dupont Jørgensen.

Det var i to forskellige retsmøder torsdag eftermiddag, at det blev besluttet, at Britta Nielsen og den anholdte mand kunne vende hjem til Danmark.

Dommerne besluttede at løslade de to, så Interpol-betjente kunne følge dem til lufthavnen i Johannesburg, hvorfra de ville blive fulgt af danske betjente til Danmark.

Myndighederne i Sydafrika og Danmark har dog ikke villet fortælle noget om rejseplanen, og Henrik Dupont Jørgensen ved heller ikke, præcis hvornår hans klient lander. Det vil dog ske fredag.

Efter de to sigtede lander i Danmark, forventes det, at de bliver anholdt af dansk politi. Herefter skal de inden for 24 timer stilles for en dommer.

Henrik Dupont Jørgensen forventer tidligst et grundlovsforhør i svindelsagen fredag eftermiddag, men det kan også blive lørdag.

- Det bliver fredag eftermiddag og fremad, siger han.

Ekstra Bladet har fredag morgen talt med Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour. Han siger, at han ligeledes heller ikke har fået noget at vide om grundlovsforhør.

Den anholdte mand er beskyttet af et navneforbud. Derfor er det ikke muligt at komme med nærmere oplysninger om ham.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce