Annonce
Assens

Tre anbefalinger til fællessang: Den nye, den klassiske og efterskolesangen

Peter Munk Povlsen, forstander på Tommerup Efterskole. Arkivfoto: Kim Rune
Højskolesangbogen indeholder et stort udvalg af både nye, gamle og klassiske sange, men hvilke sange er favoritter blandt eleverne på Tommerup Efterskole, og hos forstander Peter Munk Povlsen?
Annonce

Tommerup: På Tommerup Efterskole er fællessang en fast del af hverdagen for både elever og undervisere på skolen, og spørger man forstander Peter Munk Povlsen hvilken sang, der er hans yndlings, får han svært ved at holde sig til en enkelt.

- Det er sådan noget, mine elever tit spørger mig om, og det er svært at vælge mellem de sange, man holder af. Der er kommet 601 sange i den nye højskolesangbog, og jeg vil tro, at vi bruger 150-200 af dem i løbet af et skoleår, så vi kommer virkelig langt omkring. Også fordi vi holder morgensang hver dag, og jeg holder fredagssang hver fredag for eleverne.

- Noget af det, jeg sætter en ære i, er, at de lærer de gamle klassikere at kende, men at de også hele tiden bliver præsenteret for noget af det nye, for det kan jo være, at der var noget der, der taler til nogle af dem, siger Peter Munk Povlsen.

Her kommer efterskoleforstanderen med tre bud på sange, der fungerer godt til fællessang.

1 Den nye sang

- Hvis jeg skal nævne nogle af de nye sange, der er kommet med i højskolesangbogen, som jeg synes har været en fornøjelse at bringe ind, så er det "Fortabt er jeg stadig" af Stine Pilgaard. Det er en helt ny sang fra bestselleren "Meter i sekundet", og handler om, hvordan hun mødte sin mand. Det er en af de nye sange, som eleverne tager rigtig godt imod, og som de synes er sjov, fortæller Peter Munk Povlsen og fortsætter:

- Med nogle af de nye sange kommer der et mere nutidigt sprog ind. At man tør skrive "jeg står og ryger en cigaret" i en sang, der kommer med i højskolesangbogen. Der er noget befriende over, at man kan finde den balance, og i én sangbog både kan have Grundtvigs fantastiske digterskab fra 1800-tallet, og så noget helt moderne fra 2018-19 stykker.

2 Den klassiske sang

En af de sange, som forstander Peter Munk Povlsen fremhæver som favorit blandt efterskoleeleverne, er Jens Rosendals sang fra 1981, "Du kom med alt hvad der var dig".

- Jeg tror, det er en kombination af tekst og melodi. Og så tror jeg selvfølgelig også, at det betyder noget for eleverne, når de hører lidt om den kontekst, sangen er skrevet i.

- "Du kom med alt hvad der var dig" er skrevet af Jens Rosendal, da han efter mange års ægteskab med en kvinde stod ved, at han var forelsket i en mand, og skrev den her kærlighedssang til en mand, selv om han kom ud af en indremissionsk baggrund. Det tror jeg mange elever kan forholde sig til i den krænkelsesdebat der er lige nu, og at der skal være plads til at være, den man er, og at man står ved det, man tror på.

3 Efterskolesangen

- Skal vi tilbage til klassikerne, og dem som vi elsker allermest, er det Per Kjærsgaards "Gi' os lyset tilbage" eller noget i den stil, forklarer forstanderen.

- Så er det klart, at "gi' os lyset tilbage' er blevet en efterskoleklassiker, som taler meget direkte ind i, hvordan det er at være på efterskole, og hvad det er for en virkelighed, man står i, lige her og nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce