Annonce
Odense

Forstander: Nogle senhjerneskadede pensionister vil have gavn af at blive, men ikke alle

Pia Poulsen og Ida Bjørnstrøms ægtemænd, John og Lars, er blevet hjerneskadede sent i livet. De kommer på et aktivitetstilbud på Tarup Gl. Præstegård, men kan ikke længere være del af det, når de har nået pensionsalderen. Foto: Michael Bager
Handikapcenter Tarup Gl. Præstegård har søgt Odense Kommune om lov til at udvide målgruppen, så brugerne ikke automatisk må stoppe, når de bliver folkepensionister.
Annonce

Odense: Handikapcenter Tarup Gl. Præstegård er et aktivitetstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade. Det er borgere, der har forskellige former for følger af deres hjerneskade. Det kan være kognitive, fysiske, følelsesmæssige eller sociale følger.

På Tarup Gl. Præstegård finder folk, der er blevet hjerneskadede i en sen alder, et såkaldt sygdomsfællesskab. De har gavn af at møde andre mennesker med de samme vanskeligheder, og her lærer de, at deres liv er helt forandrede. De tilegner sig også nye evner og træner dem, de har, men stedet er et samværs- og aktivitetstilbud og ikke et behandlingstilbud, understreger forstander for stedet Bodil Mærsk.


Vi lægger op til, at man skal kunne fortsætte her, så længe den enkelte borger trives, og så længe vi synes, at borgeren profiterer af det. Det er en faglig vurdering. Det vil nogle kunne, men ikke alle.

Bodil Mærsk, forstander Tarup Gl. Præstegård


Hun kender ganske godt problematikken med, at borgerne mister tilbuddet på Tarup Gl. Præstegård, når de bliver folkepensionister, og derfor har hun og stedets bestyrelsen skrevet og bedt Odense Kommunen om, at målgruppen udvides.

Nu venter hun, brugerne og den øvrige bestyrelse på svar fra Odense Kommune.

- Vi lægger op til, at man skal kunne fortsætte her, så længe den enkelte borger trives, og så længe vi synes, at borgeren profiterer af det. Det er en faglig vurdering. Det vil nogle kunne, men ikke alle. Vi har også borgere, der stopper inden pensionsalderen, fordi de er trætte og slidte, og det har vi altid taget hensyn til. Nogle vil have gavn af at kunne blive, men ikke alle, forklarer hun.

Tarup Gl. Præstegård

Tarup Gl. Præstegård er en selvejende institution, der har eksisteret siden 1967 i forskellige former.

Det er et aktivitets - og samværstilbud til voksne, der har erhvervet hjerneskade, og som har fået tilkendt pension.

Stedet har i dag driftsoverenskomst med Odense Kommune, men har også pladser til borgere fra andre kommuner.

Alle 11 socialfaglige medarbejdere på aktivitetstilbuddet har foruden deres grunduddannelse en nerupædagogisk efteruddannelse og er specialiserede i at arbejde med mennesker med erhvervet hjerneskade. Hertil kommer tre personaler i køkken og cafe, to tekniske servicemedarbejdere, en administrativ medarbejder og lederen Bodil Mærsk.

Tilbuddet holder til i Tarup Gl. Præstegård, der er ombygget til formålet, og nu rummer træ-, glas- og keramikværksted, kreative værksteder, køkken og cafe og lokaler til motion og afspænding. Hertil kommer en stor have.

Udvidelsen af målgruppen vil kræve en vedtægtsændring, og fordi Tarup Gl. Præstegård er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Odense Kommune, skal en eventuel vedtægtsændring godkendes i Odense Kommune.

Bodil Mærsk er helt klar over, at en udvidelse af målgruppen kan føre andre problematikker med sig:

- Vi vil jo selvfølgelig også gerne have plads til de unge samtidig med, at vi gerne vil give brugere, der når pensionsalderen, lov til at fortsætte i et tilbud, de har gavn af. Men hvis vi får lov at tilbyde nogle at fortsætte, er der en risiko for, at vores venteliste kan sande til. Derfor har vi også foreslået, at man udvider kapaciteten, så flere borgere fra Odense kan få et tilbud her. Men det er jo selvfølgelig en politisk beslutning, om man vil det, siger Bodil Mærsk og fortæller, at Tarup Gl. Præstegård mærker et fald i salget af pladser til udenbys borgere. Formentlig på grund af den landsdækkende tendens til, at landets kommuner selv laver tilbud til egne borgere.

Den tendens åbner muligheden for, at Odense kan få flere pladser, siger hun.

Tarup Gl. Præstegård har for tiden ni borgere på venteliste til et aktivitetstilbud.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Annonce