Annonce
Danmark

Forstå Svendborgsagen

FAM, Fælles Akutmodtagelsen, i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær

Avisen Danmark guider dig igennem sagen om en yngre læge fra Svendborg, som blev dømt ved landsretten i august i år for forsømmelser og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient på Svendborg Sygehus i 2013.

1

I august 2013 ankommer en midaldrende mandlig patient til Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus med mavesmerter. En 40-årig læge (forvagten) taler med patienten og indlægger ham. Via patientjournalen konstaterer forvagten, at manden har sukkersyge og beder en sygeplejerske om at måle hans blodsukker. Målingen bliver ikke foretaget. I journalen skriver forvagten, at patienten skal have vanlig medicin, hvilket i hans tilfælde omfatter insulin.

Men i de efterfølgende timer opdager sygeplejerskerne omkring patienten ikke, at han lider af sukkersyge, fordi ingen af dem læser patientjournalen. Heller ikke en mere erfaren læge (bagvagten) opdager, at manden har sukkersyge. Bagvagten, der er kirurg, gennemgår patientens journal, men orienterer sig alene efter kirurgiske forhold. Den 1. september 2013 dør patienten.

Annonce

2

I kølvandet på episoden bliver forvagten og bagvagten tiltalt for overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, der kan give op til fire måneders fængsel. Paragraffen tages i anvendelse, når sundhedspersoner vurderes til at have udvist forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af patienter. Begge læger bliver frifundet ved Byretten i Svendborg i april 2017. Anklagemyndigheden vælger at anke sagen til landsretten.

Annonce

3

August 2017. Landsretten stadfæster byrettens frifindelse af bagvagten, men omstøder frifindelsen af den 40-årige forvagt. Hun bliver dømt efter autorisationslovens paragraf 75 og idømmes bødestraf på 5000 kroner. Landsretten understreger, at lægen ikke dømmes skyldig i patientens død, men skyldig i blandt ikke at have sikret sig, at den mundtlige besked til sygeplejersken om måling af blodsukker blev udført.

På opfordring fra Lægeforeningen forsøges sagen indbragt for Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, som skal tage stilling til, om sagen kan komme for en tredje instans. Nævnet har endnu ikke taget stilling.

Landsretsdommen har fået tusindvis af læger til at udtrykke deres bekymring over sagens udfald under hashtag #DetKuHaveVæretMig. Den 40-årige læge arbejder i dag ikke længere i sygehusvæsenet.

Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Sport For abonnenter

Det sorte får i bassinet: Jeanette Ottesen gør i ny bog boet op efter en succesfuld, men drænende svømmekarriere

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Annonce