Annonce
Danmark

Forstå Svendborgsagen

FAM, Fælles Akutmodtagelsen, i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær

Avisen Danmark guider dig igennem sagen om en yngre læge fra Svendborg, som blev dømt ved landsretten i august i år for forsømmelser og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient på Svendborg Sygehus i 2013.

Annonce
Annonce

1

I august 2013 ankommer en midaldrende mandlig patient til Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus med mavesmerter. En 40-årig læge (forvagten) taler med patienten og indlægger ham. Via patientjournalen konstaterer forvagten, at manden har sukkersyge og beder en sygeplejerske om at måle hans blodsukker. Målingen bliver ikke foretaget. I journalen skriver forvagten, at patienten skal have vanlig medicin, hvilket i hans tilfælde omfatter insulin.

Men i de efterfølgende timer opdager sygeplejerskerne omkring patienten ikke, at han lider af sukkersyge, fordi ingen af dem læser patientjournalen. Heller ikke en mere erfaren læge (bagvagten) opdager, at manden har sukkersyge. Bagvagten, der er kirurg, gennemgår patientens journal, men orienterer sig alene efter kirurgiske forhold. Den 1. september 2013 dør patienten.

Annonce

2

I kølvandet på episoden bliver forvagten og bagvagten tiltalt for overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, der kan give op til fire måneders fængsel. Paragraffen tages i anvendelse, når sundhedspersoner vurderes til at have udvist forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af patienter. Begge læger bliver frifundet ved Byretten i Svendborg i april 2017. Anklagemyndigheden vælger at anke sagen til landsretten.

Annonce

3

August 2017. Landsretten stadfæster byrettens frifindelse af bagvagten, men omstøder frifindelsen af den 40-årige forvagt. Hun bliver dømt efter autorisationslovens paragraf 75 og idømmes bødestraf på 5000 kroner. Landsretten understreger, at lægen ikke dømmes skyldig i patientens død, men skyldig i blandt ikke at have sikret sig, at den mundtlige besked til sygeplejersken om måling af blodsukker blev udført.

På opfordring fra Lægeforeningen forsøges sagen indbragt for Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, som skal tage stilling til, om sagen kan komme for en tredje instans. Nævnet har endnu ikke taget stilling.

Landsretsdommen har fået tusindvis af læger til at udtrykke deres bekymring over sagens udfald under hashtag #DetKuHaveVæretMig. Den 40-årige læge arbejder i dag ikke længere i sygehusvæsenet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB For abonnenter

Hyllegaard efter sit første Superliga-mål: - Det er det, man drømmer om

Annonce