Annonce
Danmark

Forstå Svendborgsagen

FAM, Fælles Akutmodtagelsen, i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær

Avisen Danmark guider dig igennem sagen om en yngre læge fra Svendborg, som blev dømt ved landsretten i august i år for forsømmelser og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient på Svendborg Sygehus i 2013.

1

I august 2013 ankommer en midaldrende mandlig patient til Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus med mavesmerter. En 40-årig læge (forvagten) taler med patienten og indlægger ham. Via patientjournalen konstaterer forvagten, at manden har sukkersyge og beder en sygeplejerske om at måle hans blodsukker. Målingen bliver ikke foretaget. I journalen skriver forvagten, at patienten skal have vanlig medicin, hvilket i hans tilfælde omfatter insulin.

Men i de efterfølgende timer opdager sygeplejerskerne omkring patienten ikke, at han lider af sukkersyge, fordi ingen af dem læser patientjournalen. Heller ikke en mere erfaren læge (bagvagten) opdager, at manden har sukkersyge. Bagvagten, der er kirurg, gennemgår patientens journal, men orienterer sig alene efter kirurgiske forhold. Den 1. september 2013 dør patienten.

Annonce

2

I kølvandet på episoden bliver forvagten og bagvagten tiltalt for overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, der kan give op til fire måneders fængsel. Paragraffen tages i anvendelse, når sundhedspersoner vurderes til at have udvist forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af patienter. Begge læger bliver frifundet ved Byretten i Svendborg i april 2017. Anklagemyndigheden vælger at anke sagen til landsretten.

3

August 2017. Landsretten stadfæster byrettens frifindelse af bagvagten, men omstøder frifindelsen af den 40-årige forvagt. Hun bliver dømt efter autorisationslovens paragraf 75 og idømmes bødestraf på 5000 kroner. Landsretten understreger, at lægen ikke dømmes skyldig i patientens død, men skyldig i blandt ikke at have sikret sig, at den mundtlige besked til sygeplejersken om måling af blodsukker blev udført.

På opfordring fra Lægeforeningen forsøges sagen indbragt for Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, som skal tage stilling til, om sagen kan komme for en tredje instans. Nævnet har endnu ikke taget stilling.

Landsretsdommen har fået tusindvis af læger til at udtrykke deres bekymring over sagens udfald under hashtag #DetKuHaveVæretMig. Den 40-årige læge arbejder i dag ikke længere i sygehusvæsenet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce