Annonce
Danmark

Forstå sagen gennem 5 punkter

Sagen startede indlandssiderne og lokalsiderne i Fyens Stiftstidende, men nu kan det ende med en ændring af loven. Forstå sagen her gennem fem korte punkter.

5. december

I hele december måned har Raida (fra længst til højre), Riyan og Abdullahi ikke været i skole. Far Abdisalan Hussein (længst til venstre) har læst med børnene, men glæder sig nu over, at de kan få undervisning på Nyborg Gymnasium. Foto: Nils Svalebøg

Fyens Stiftstidende/fyens.dk fortæller første gang om Abdisalan Hussien-familien, der ikke kan få forlænget deres opholdstilladelse, og hvor døtrene har søgt asyl.

Hele familien bor i Nyborg, hvor de to ældste børn, Roda på 16 år og Ruwayda på 17 år, går i 10. klasse på Nyborg Gymnasium. På grund af afvisningen af en forlængelse af opholdstilladelsen må de ikke længere gå der.

Mandagen efter pigerne har afleveret deres skolebøger, beslutter rektor for Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, at lade pigerne blive på skolen, indtil afgørelsen om asyl kommer.

6. december

Rektorens beslutning skaber forbavselse hos Dansk Folkepartis folketingsmedlem Alex Ahrendtsen, der beder undervisningsminister, Merete Riisager (LA), om at gå ind i sagen. Her svarer ministeren blandt andet til et paragraf 20-spørgsmål: "Jeg har naturligvis en klar forventning om, at skoleledere og rektorer overholder gældende love og regler. Det gælder også de beslutninger, som kommunalbestyrelsen og udlændingemyndighederne træffer i forhold til skolens eller institutionens virke. Jeg kan ud fra det oplyste ikke vurdere, om det er tilfældet her, idet der ikke i lovgivningen i forhold til 10. klasse er fastsat eksplicit krav om opholdstilladelse som betingelse for optagelse. Der er heller ikke i den lovgivning, der gælder for elever i 10. klasse, hjemmel til at bortvise en elev, fordi elevens opholdstilladelse bortfalder."

12. december

Børnene har søgt asyl, så familien mangler svar fra Udlændingestyrelsen på, om de skal flytte på asylcenter eller udrejsecenter. Kommunen har lukket kassen, og familien er udelukket fra arbejde, skole og børnehave. Det har fået udlændingeadvokat Niels-Erik Hansen til at klage over kommunens håndtering af sagen.

4. januar

Abdisalan Hussien-familiens tre yngste børn, der gik i henholdsvis 0., 5. og 8. klasse, har også fået stoppet deres undervisning, fordi kommunen har lukket for kassen. Det får Henrik Stokholm til at tilbyde dem lokaler at være i, og frivillige træder til og er klar til at undervise de tre yngste børn.

7. januar

Henrik Stokholm møder Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, i en debat på P1. Her debatteres det, om asylansøgere skal have lov og ret til at gå i skole. Under debatten beskylder Martin Henriksen rektoren fra Nyborg Gymnasium for at lege politiker, mens Henrik Stokholm kalder folketingspolitikeren for en mand uden følelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce