Annonce
Sydfyn

Forslag til weekenden: Teaterdirektør anbefaler kirkekoncert med altervin, dino-æggejagt og gør-det-selv-koncerter

Jakob Bjerregaard Engmann er uddannet skuespiller og oprindeligt fra Bagsværd. I 2012 blev han teaterdirektør for Baggårdteatret i Svendborg, hvor han har boet lige siden. Her ses han med sønnen Falke. Privatfoto.
Jakob Bjerregaard Engmann er teaterdirektør for Baggårdteatret og sammen med sin kone Sidsel og deres to børn, Vilde på fem og Falke på halvandet år, anbefaler han påskeandagt og oviraptor-æggejagt på Naturama. Samtidig opfordrer han svendborgenserne til skabe deres egne kulturoplevelser med en anbefaling til gør-det-selv-koncertoplevelsen.

Brødtekst

Annonce

1) Kirkekoncert kombineret med byens bedste "altervin"

Organist Povl Balslev har skrevet syv små værker til andagten i Vor Frue Kirke lørdag aften fra klokken 19 til 20. Foto: Michael Nørgaard

Tag til påskelørdagsandagt og få derefter et glas af byens bedste "altervin" på Vinstedet.

- Jeg synes, at vi ofte glemmer kirkerne, når vi leder efter ting at tage ud og gøre. De arrangerer rigtig mange fællesskabende aktiviteter, og fordelen er, at dem af os, der er medlem af Folkekirken, sådan set allerede har betalt for oplevelsen, så ofte er det faktisk gratis, fortæller Jakob Bjerregaard Engmann.

Det gælder også for påskelørdagsandagten i Vor Frue Kirke lørdag aften fra klokken 19 til 20, som er teaterdirektørens første anbefaling. Her har organist Povl Balslev komponeret "7 ord på korset", som er syv små stykker, han spiller sammen med folkemusikeren og violinisten Michael Graubæk.

- Uanset om man er religiøs eller ej, er jeg i hvert fald aldrig gået fra sådan et arrangement, uden at være blevet beriget på den ene eller den anden måde, fortæller Jakob Bjerrregaard Engmann.

Koncerten i kirken skal dog heller ikke stå alene. Faktisk mener Jakob Bjerregaard Engmann, at man kan bruge kirke til at varme op til en tur i byen.

- Jeg vil kombinere det med bagefter at tage på Vinsted og drikke en opgraderet "altervin". Det er byens bedste vinbar, og man får et virkelig godt glas vin til en relativ billig penge. Det er lille sted, som skaber en eksklusiv og intim oplevelse, og så får man bare en meget personlig betjening og anbefaling.

2) Dino-æggejagt på Naturama

Søndag klokken 11 kan du tage på opdagelse i Naturama efter de 1000 dinoæg, der gemmer sig i haven. Foto: Naturama.

Weekendens andet forslag er en oplevelse for hele familien. Påskesøndag tager Jakob Bjerregaard Engmann og familien en tur på Naturama.

- Min familie og jeg har årskort, og det er faktisk kun de voksne, der betaler, for alle under 18 år kommer gratis ind.

Påskesøndag klokken 11 er der dino-æggejagt, hvor man kan være med til at finde de 1000 dinoæg, som oviraptoren har lagt i haven, og det skal familien helt sikkert med til.

- Naturama er en af byens største kulturinstitutioner, og vi har faktisk ikke så mange steder, som henvender sig til børnefamilierne. Der, synes jeg, at Naturama har gang i nogle rigtig fede ting, og særlig indenfor de sidste par år er de blevet rigtig gode til at komme med et fint varieret udbud til hele familien, mener Jakob Bjerregaard Engmann.

- Og så kan deres formidlere bare fortælle en god historie, der er videnskabeligt faktuel. Men de er alligevel aldrig blege for at krydre den med en lille smule eventyr og måske også en lille løgn, som gør historien bedre overfor børnene og får dem til at huske det.

3) Gør-det-selv kulturbegivenheden

Skab din egen kulturoplevelse ved eksempelvis at holde koncert hjemme i stuen. Foto: Colorbox

Sidste anbefaling fra teaterdirektøren er en opfordring til at trække kulturen hjem i privaten. Helt konkret opfordrer Jakob Bjerregaard Engmann til, at man arrangerer en koncert hjemme hos sig selv.

- Det kan klares for 2000 kroner, som en musikertarif typisk koster, og inviterer man 10 venner på besøg, kan man med garanti få en oplevelse hjemme i sin stue, som både en selv, vennerne, familien eller naboerne aldrig glemmer, forklarer Jakob Bjerregaard Engmann.

Han er godt klar over, at det måske ikke kan nås lige netop i påsken, men han vil opfordre alle til at være med til at ikke blot bruge, men også medskabe kulturen, som vokser i området.

- Svendborg og Sydfyn oplever i de her år en næsten guldalder-agtig tilstand, hvor der er kæmpe indryk af musikere og kunstnere til vores landsdel. Så egentlig er det her lidt en do-it-yourself kulturbegivenhed, siger han.

- Der er en helt særlig intimitet i at rykke den kulturelle begivenhed hjem til sig selv, og så vil man måske pludselig opleve sit hjem og måske de relationer, som man oplever det sammen med, på en helt ny måde.

Hvis man er i tvivl, om hvor man skal starte, opfordrer Jakob Bjerregaard Engmann til, at man kontakter en af byens lokale kulturinstitutioner som for eksempel teatret eller spillestedet Harders.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce