Annonce
Sydfyn

Forslag til weekenden: Musiker anbefaler gadefest, menneskebibliotek og teater i skoven

Klaus Kjeldsen Hansen har under aliaset Klaus Handsome lavet musik i 30 år og er aktuel med et nyt album med hans band. I weekenden anbefaler han gadefest, menneskebibliotek og eksperimentelt teater. Arkivfotos.
Klaus Kjeldsen Hansen er maler, musiker og forsanger i bandet Klaus Handsome og Gadens Løse Fugle, som netop har udgivet deres første EP. Han har boet i Svendborg siden 2006 og har altid (over)levet af sin musik. I denne weekend foreslår han gadefest og eksperimenterende kunstoplevelser.

1) Tag til verdens flinkeste gadefest

- Gå ned og oplev det, man kalder "gang i gaden".

Første opfordring fra Klaus Kjeld er at tage til gadefest. Verdens flinkeste gadefest.

- Der er musik, klovneri, og så er der en masse boder op gennem den øvre del af Møllergade.

Gadefesten i Møllergade bliver afholdt lørdag fra klokken 10, og det er for ottende gang, at gadens forretningsdrivende inviterer til fest.

51-årige Klaus Kjeldsen Hansen, der er bedst kendt under sit kunstnernavn Klaus Handsome, har selv værksted i Ribers Gård, hvor han sælger bøger og kunst og prøver at leve efter dogmet, at alt i det lille værksted er til salg. Værkstederne i den gule købmandsgård, som ligger bag Harders på Møllergade, deltager også i gadefesten, og ifølge ham er det en helt særlig stemning, man kan opleve, når Møllergade inviterer til fest.

- Det er jo butikkerne i Møllergade, der slår sig sammen, og det charmerende ved det er netop, at det er dem, der bor i byen, som selv laver skaber liv i gaden, mener han.

I de forskellige butikker vil der være konkurrencer, pynt, spas og musik og ved scenen foran Harders musik med Svendborgs Spillemandslaug og irsk jam.

Annonce

2) Lån dig selv ud

For ottende år i træk er der flink gadefest på toppen af Møllergade. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.

Efter et par timer til gadefest vil Klaus Handsome tage en god veninde under armen og drage ned til Jessens Mole ved middagstid. Langs havnen folder Svendborg Sports- og Kulturfestival sig ud med et hav af aktiviteter, og her er musikeren faldet over et koncept, der har vækket hans nysgerrighed:

Menneskebiblioteket.

- Du må nok spørge om, hvad det helt er for noget, men altså i stedet for bøger udlånes mennesker, fortæller han.

I biblioteket af mennesker udlåner man mennesker i stedet for bøger. "Menneskebøgerne" bliver udlånt til en halv times personlig samtale om svære emner og har til formål at udfordre menneskers fordomme og bidrage til, at man mødes på tværs af, hvad der skiller folk ad.

- Jeg synes, det er en enorm interessant måde at tænke på, at vi kan låne fra hinanden. Det med, at man opfatter mennesket som en bog, for det er vi jo allesammen, vi har jo alle en livets bog, synes jeg, er et interessant koncept, så det bliver jeg nødt til at undersøge, forklarer Klaus Handsome.

3) Oplev tusmørketeater i skoven

På menneskebiblioteket kan du eksempelvis låne en døvblind, en flygtning eller en P-vagt, der fortæller om sit liv, erfaringer og de fordomme, de møder. Her er eksempler fra et tidligere menneskebibliotek. Arkivfoto.

- Du bliver taget med på en oplevelse i en skov ved tusmørke. Jamen allerede dér synes jeg, det lyder interessant, udbryder Klaus Handsome i et grin.

Weekendens sidste forslag er lagt søndag aften. I en mørk skov.

Scenekunstensemblet KVASAR står bag forestillingen Flokdyr, hvor 10 scenekunstnere, en filmteknikker, en fotograf, en tegner, en maler og musikere har slået sig sammen og tager publikum med ud i en skov.

- Det er en forestilling om det moderne menneske, og det, at det foregår ved 22-tiden er jo et interessant tidspunkt på døgnet, mener Klaus Handsome.

Flokdyr handler om at sætte sig selv fri og er en musisk, poetisk og eksperimenterende forestilling, hvor publikum og spillere sidder side om side ved mørkets frembrud i det både naturlige og kunstige setup.

- Jeg tror, man kan få en sanselig oplevelse og en masse stærke indtryk, som kan inspirere. Det er et spændende arrangement og noget, der kan tage mig et helt nyt sted hen. Det håber jeg i hvert fald, forklarer Klaus Handsome.

Kunsten er med til, at vi på en eller anden måde kan blive klogere på os selv og vores omgivelser.

Forestillingen kan opleves fra torsdag den 23. til og med den søndag 26. maj. Entré koster 50 kroner og starter klokken 22 for enden af Karens Skrams Vej i Svendborg.

Klaus Handsome

Klaus Kjeldsen Hansen har under aliaset Klaus Handsome lavet musik siden 1989 og har udgivet to plader som soloartist. Udover sin musik har han sit værksted i Ribers gård, hvor han sælger kunst, plader og bøger og alt muligt andet.

De seneste to år har han fundet frem med fire tidligere medlemmer af bandet Saybia i bandet Klaus Handsome og Gadens løse fugle. Bandet debuterede i slutningen af april med deres første EP.

Han er oprindelig fra Skanderborg, men flyttede til Svendborg i 2006, for at studere på Den Frie Lærerskole.

Han har sønnen Dante på 19 år.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce