Annonce
Sydfyn

Forslag til weekenden: Digter foreslår bogcafé, vaffelis og pinsejazz

Mikael Josephsen er digter og forfatter og bor i Svendborg. Denne weekend anbefaler han at besøge en bogcafe, torvedag og jazzmusik på Stryhnø. Arkivfotos.
Mikael Josephsen er digter og romanforfatter, og denne weekend anbefaler han at besøge en bogcafé, købe ost, høre musik og spise vaffelis, og så vil han prøve at se, om han kan lære at holde af jazz.

Brødtekst

Annonce

1) Drikke kaffe med en boghandler i ryggen

Litteraturhuset åbnede 1. maj som en del af kontorfællesskabet Work2gether i Tinghuset i Svendborg. Her skal bøgerne kunne læses over en kop kaffe. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- I gamle dage havde vi her i Svendborg noget, der hed Bogcaféen, som lå skråt over for biblioteket. Der mødtes vi altid, og der var også en boghandel, forklarer Mikael Josephsen.

Han var selv flittig gæst i Bogcaféen dengang for 40 år siden, og derfor er hans første anbefaling et visit til Litteraturhuset, der er en boghandel og café, som åbnede i kontorfællesskabet Work2Gether i Tinghuset 1. maj.

- Det er lidt uddøende, men der er mange, der har savnet sådanne steder, for der er altså en helt bestemt stemning, når man drikker sin kaffe med en boghandler i ryggen, mener forfatteren.

- Dengang var det socialistisk litteratur, for sådan var Svendborg jo dengang, men hos Anna Pia (Holmgaard fra Litteraturhuset, red.) er det mere mangfoldigt, forklarer forfatteren.

Anna Pia Homgaard er journalist og forfatter og står bag Litteraturhuset, efter hun i december 2018 fik tilsagn om en kvart million kroner fra Øernes Kunstfond til etableringen af et litteraturhus i Svendborg. Udover at være en boghandel og café arrangerer Litteraturhuset også foredrag og skrivekursus med forskellige forfattere.

- Hun er meget alsidig. Det er ikke kun én slags litteratur, men der er mange forskellige slags litteraturer og forfattere, forklarer Mikael Josephsen, og han mener, at netop alsidigheden er det, der adskiller Litteraturhuset fra byens andre boghandlere.

- Der er også en rigtig god smal litteratur, der ikke skal bestilles hjem, men som står på hylderne deroppe. Det er så godt gået, at hun har lavet det sted og lægger alle de kræfter i det. Jeg har stort respekt for det der.

2) Fast ost, god musik og vaffelis

På Café Rouge i Møllergade er der ofte livemusik om lørdagen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.

Det kræver, at regnvejret bliver hjemme, hvis lørdagen skal blive helt perfekt.

- Hvis vejret er godt, er der jo altid en dejlig stemning lørdag formiddag, og så vil jeg først gå en tur på torvet og købe noget god ost i ostevognen, begynder Mikael Josephsen.

- Det er lidt dyrt, men han har de mest fantastiske oste, fortæller forfatteren og tilføjer, at han selv går efter en fast gedeost.

Derefter går turen til Café Rouge, hvor Sanne Gryholdt Trio spiller klokken 13.

- Jeg ved faktisk ikke, hvem hun er, men det gør ikke så meget. Der er bare en god stemning på Café Rouge, musikken svinger, og det er Svendborg, når det er bedst, mener han.

- Så kan man måske spise frokost i Økocafeteriet og se og høre musikken derfra eller også bare blive på caféen.

Efter musikken, og hvis solen stadig er med os, vil Mikael Josephsen slutte eftermiddagen af på havnen og med noget til den søde tand.

- Jeg synes, det er en stor, stor oplevelse for ganen at få en dejlig vaffel nede ved Vildas Vaffelhus. Så kan man sidde nede på havnen og spise den.

3) Lære at elske jazz

Søndag den 9. juni er der Pinsejazz på Strynø på de grønne enge ved Øhavets Smakke- og Naturcenter. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen.

Mikael Josephsen er slet ikke så jazzet, som han godt kunne tænke sig, men netop derfor går weekendens tredje og sidste forslag til pinsejazz på Strynø om søndagen.

- Jeg kan faktisk virkelig ikke med jazz, så jeg bliver nødt til at lære at høre det.

Mikael Josephsen han selv spillet guitar, siden han var 18 år, men gør det klart, at det altså kun er for sjov.

- Jeg kan jo forstå på alle de allerdygtigste musikere, at det er jazzen, som begynder at interessere dem, jo dygtigere de bliver. Så det må jo være mig, der er noget galt med, mener han.

Det er 38. gang, at der afholdes pinsejazz på Strynø, og selvom Mikael Josephsen skal tage sin pinsejazz-debut, er det ikke første gang han gæster øen.

- Jeg har været derovre til oplæsning og for at skrive i Skrivehuset, hvor forfattere kan bo og leje billigt. Det er en dejlig lille ø, og så er det fin lille tur over broerne til Langeland og med færgen. Det er et skønt afbræk i den ellers moderne verden, for når færgen lægger til, kan man altså ikke komme nogle steder, før den vender tilbage.

Mikael Josephsen

Mikael Josephsen er 58 år, født i Virum, men bor i dag i Svendborg.

I 1998 debuterede han som forfatter med digtsamlingen "Havet under huden", og i marts 2019 udkom digtsamlingen "Jubelidiot", der er tredje og sidste del af triologien "Knæk", som også er blevet en del af et teaterstykke.

Mikael Josephsen har modtaget mange priser for sit forfatterskab - blandt andet Svendborg Kommunes kulturpris.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce