Annonce
Sydfyn

Forslag til weekenden: Digter foreslår bogcafé, vaffelis og pinsejazz

Mikael Josephsen er digter og forfatter og bor i Svendborg. Denne weekend anbefaler han at besøge en bogcafe, torvedag og jazzmusik på Stryhnø. Arkivfotos.
Mikael Josephsen er digter og romanforfatter, og denne weekend anbefaler han at besøge en bogcafé, købe ost, høre musik og spise vaffelis, og så vil han prøve at se, om han kan lære at holde af jazz.

Brødtekst

Annonce

1) Drikke kaffe med en boghandler i ryggen

Litteraturhuset åbnede 1. maj som en del af kontorfællesskabet Work2gether i Tinghuset i Svendborg. Her skal bøgerne kunne læses over en kop kaffe. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- I gamle dage havde vi her i Svendborg noget, der hed Bogcaféen, som lå skråt over for biblioteket. Der mødtes vi altid, og der var også en boghandel, forklarer Mikael Josephsen.

Han var selv flittig gæst i Bogcaféen dengang for 40 år siden, og derfor er hans første anbefaling et visit til Litteraturhuset, der er en boghandel og café, som åbnede i kontorfællesskabet Work2Gether i Tinghuset 1. maj.

- Det er lidt uddøende, men der er mange, der har savnet sådanne steder, for der er altså en helt bestemt stemning, når man drikker sin kaffe med en boghandler i ryggen, mener forfatteren.

- Dengang var det socialistisk litteratur, for sådan var Svendborg jo dengang, men hos Anna Pia (Holmgaard fra Litteraturhuset, red.) er det mere mangfoldigt, forklarer forfatteren.

Anna Pia Homgaard er journalist og forfatter og står bag Litteraturhuset, efter hun i december 2018 fik tilsagn om en kvart million kroner fra Øernes Kunstfond til etableringen af et litteraturhus i Svendborg. Udover at være en boghandel og café arrangerer Litteraturhuset også foredrag og skrivekursus med forskellige forfattere.

- Hun er meget alsidig. Det er ikke kun én slags litteratur, men der er mange forskellige slags litteraturer og forfattere, forklarer Mikael Josephsen, og han mener, at netop alsidigheden er det, der adskiller Litteraturhuset fra byens andre boghandlere.

- Der er også en rigtig god smal litteratur, der ikke skal bestilles hjem, men som står på hylderne deroppe. Det er så godt gået, at hun har lavet det sted og lægger alle de kræfter i det. Jeg har stort respekt for det der.

2) Fast ost, god musik og vaffelis

På Café Rouge i Møllergade er der ofte livemusik om lørdagen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.

Det kræver, at regnvejret bliver hjemme, hvis lørdagen skal blive helt perfekt.

- Hvis vejret er godt, er der jo altid en dejlig stemning lørdag formiddag, og så vil jeg først gå en tur på torvet og købe noget god ost i ostevognen, begynder Mikael Josephsen.

- Det er lidt dyrt, men han har de mest fantastiske oste, fortæller forfatteren og tilføjer, at han selv går efter en fast gedeost.

Derefter går turen til Café Rouge, hvor Sanne Gryholdt Trio spiller klokken 13.

- Jeg ved faktisk ikke, hvem hun er, men det gør ikke så meget. Der er bare en god stemning på Café Rouge, musikken svinger, og det er Svendborg, når det er bedst, mener han.

- Så kan man måske spise frokost i Økocafeteriet og se og høre musikken derfra eller også bare blive på caféen.

Efter musikken, og hvis solen stadig er med os, vil Mikael Josephsen slutte eftermiddagen af på havnen og med noget til den søde tand.

- Jeg synes, det er en stor, stor oplevelse for ganen at få en dejlig vaffel nede ved Vildas Vaffelhus. Så kan man sidde nede på havnen og spise den.

3) Lære at elske jazz

Søndag den 9. juni er der Pinsejazz på Strynø på de grønne enge ved Øhavets Smakke- og Naturcenter. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen.

Mikael Josephsen er slet ikke så jazzet, som han godt kunne tænke sig, men netop derfor går weekendens tredje og sidste forslag til pinsejazz på Strynø om søndagen.

- Jeg kan faktisk virkelig ikke med jazz, så jeg bliver nødt til at lære at høre det.

Mikael Josephsen han selv spillet guitar, siden han var 18 år, men gør det klart, at det altså kun er for sjov.

- Jeg kan jo forstå på alle de allerdygtigste musikere, at det er jazzen, som begynder at interessere dem, jo dygtigere de bliver. Så det må jo være mig, der er noget galt med, mener han.

Det er 38. gang, at der afholdes pinsejazz på Strynø, og selvom Mikael Josephsen skal tage sin pinsejazz-debut, er det ikke første gang han gæster øen.

- Jeg har været derovre til oplæsning og for at skrive i Skrivehuset, hvor forfattere kan bo og leje billigt. Det er en dejlig lille ø, og så er det fin lille tur over broerne til Langeland og med færgen. Det er et skønt afbræk i den ellers moderne verden, for når færgen lægger til, kan man altså ikke komme nogle steder, før den vender tilbage.

Mikael Josephsen

Mikael Josephsen er 58 år, født i Virum, men bor i dag i Svendborg.

I 1998 debuterede han som forfatter med digtsamlingen "Havet under huden", og i marts 2019 udkom digtsamlingen "Jubelidiot", der er tredje og sidste del af triologien "Knæk", som også er blevet en del af et teaterstykke.

Mikael Josephsen har modtaget mange priser for sit forfatterskab - blandt andet Svendborg Kommunes kulturpris.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Cirkushest på slap line

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce