Annonce
OB

Forslag til nyt stadion i Odense - prisen bliver en kvart milliard

Sådan tager det nye stadion sig ud fra VIP-tribunen, der som den eneste af de fire tribuner ikke skal rives ned. Forslaget er mere end to en halv gang så dyrt som det forslag, der ligger til grund for Odense Kommunes bevilling på 35 mio. kr. til en modernisering af stadion. Illustration: Rambøll
Udgiften til at modernisere Odense Stadion kan løbe op i 263 mio. kr., hvis alle ønsker skal opfyldes. Det viser et budget, som som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i. Det er langt mere end de cirka 100 mio. kr., som Odense Kommune hidtil har regnet med.
Annonce

Odense: Prisen for et totalrenoveret stadion i Odense kan ende med at blive en helt anden end den, som Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten i Odense Byråd forholdt sig til, da de for knap to uger siden indgik forlig om Odenses budget for 2021.

I aftalen er der afsat 35 millioner kroner, som over to år skal bruges til en modernisering af stadion sammen med tilskud fra andre til at dække den samlede sum på omkring 100 millioner kroner.

Men det vil koste langt mere at renovere stadion, så det lever op til de krav, som stilles af både det europæiske fodboldforbund, UEFA, og DBU, viser et forslag, som er udarbejdet af ingeniørfirmaet Rambøll på bestilling af Odense Sport & Event, der driver fodboldklubben OB. I hvert fald hvis alle ønsker skal opfyldes.

Annonce

Alle pladser under tag

En tungtvejende udgift er overdækningen af alle tilskuerpladser, som bliver et krav i Superligaen i 2028.

Ifølge en gennemgang af stadionets mangler, som Odense Kommune og Odense Sport & Event udarbejdede sammen i november 2019, anslås alene en lukning af hjørnerne på stadion at koste i omegnen af 60 millioner kroner. Overdækning af alle tilskuerpladser vil koste yderligere cirka 22 millioner kroner. Samlet lyder det grove overslag for en opgradering af det eksisterende stadion på 99.880.000 kroner.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) lod da også ved indgåelsen af budgetforliget i midten af september forstå, at han forventede økonomisk deltagelse fra både Odense Sport & Event og andre private investorer.

Som del af et nyt stadion har Odense Sport & Event ønsket sig lukkede hjørner og mulighed for at øge salget - både til publikum ved fodboldkampe og til firmaer, som skal kunne leje sig ind i lokaler i bygningerne. Illustration: Rambøll.
Annonce

Helt nyt stadion

Planen for en renovering af Odense Stadion forudsætter, at de eksisterende betonkonstruktioner kan genbruges. Allerede en måned før budgetforliget, mandag 17. august, fik Odense Kommune og Odense Sport & Event imidlertid tilsendt et budget for et helt nybygget Odense Stadion - og her løber udgiften op i knap 263 millioner kroner.

Det viser en aktindsigt, som Fyens Stiftstidende har fået hos Odense Kommune om dens korrespondance med Odense Sport & Event om stadionplanerne.

Budgettet er udarbejdet af ingeniør- og konsulentfirmaet Rambøll efter ønske fra Odense Sport & Event.

Sådan forestiller Rambøll sig, at udsigten vil være fra salgsområdet ved en af hjørnebygningerne i et nybygget stadion. Illustration: Rambøll.

For den kvarte milliard fås et lukket stadion med overdækning af alle tilskuerpladser. Der vil være plads til 13.000 siddende, heraf 1800 VIP-pladser, og 2000 stående tilskuere. Det har også været et ønske fra Odense Sport & Event, at mulighederne for at tjene penge på stadion bliver forbedret - både i form af bedre faciliteter til salg af mad og drikke og i form af lokaleudlejning til liberalt erhverv og eventuelt boliger til korte ophold.

Derfor rummer forslaget fra Rambøll blandt andet to hjørnebygninger, som kan bruges til hotelværelser, sportscollege og erhvervslokaler samt udskænkning til tilskuere under kampe.


Allerede en måned før budgetforliget, mandag 17. august, fik Odense Kommune og Odense Sport & Event tilsendt et budget for et helt nybygget Odense Stadion - og her løber udgiften op i knap 263 millioner kroner plus moms.

Fra artiklen


Annonce

Dyrere at bygge i etaper

Et nyt stadion kan også bygges i etaper, således at man i første omgang bygger en ny C-tribune (langsiden over for VIP-pladserne) og påbegynder yderligere to nye tribuner samt bygger to hjørner på den side af stadion, som vender mod atletikstadion. Odense Sport & Event har bedt Rambøll om tage udgangspunkt i, at etape 1 skal kunne være færdig ved udgangen af 2021.

Budgettet for første etape af byggeriet lyder på 108,8 millioner kroner, mens etape to og tre løber op i knap 160 millioner kroner. Det vil altså være cirka seks millioner kroner dyrere at bygge i etaper.

Rambøll gør dog opmærksom på, at en færdiggørelse af etape 1 ved udgangen 2021 giver en meget presset tidsplan. Det vil kræve en kort sagsbehandling af projektet hos myndighederne og generelt korte beslutningsprocesser.

Odense Kommune ejer tre af stadions fire tribuner og selve fodboldbanen, mens Odense Sport & Event ejer VIP-delen af stadion. Derfor ligger størstedelen af udgifterne til et nyt stadion i første omgang hos kommunen. I alt vil Odense Kommunes andel af prisen for et nybygget stadion ifølge budgettet være 149,4 millioner kroner.

Dertil kommer renovering af omklædningsfaciliteterne - en udgift på 9,6 millioner kroner som kommunen og Odense Sport & Event deler - samt 10 procent af byggeomkostningerne i uforudsete udgifter og honoraret til Rambøll og entreprenøren på 19,5 millioner kroner. De to poster deler kommunen med de øvrige bygherrer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce