Annonce
Sydfyn

Forslag til kommunen: Unge skal også kunne få ø-støtte, hvis de bliver på Ærø

Som det er nu kan unge ærøboere, der tager en HF-søfart på Ærø ikke få støtte til at bo på skolehjem. Det kan deres jævnaldrende, der kommer udenøs fra, ligesom unge ærøboere, der flytter fra øen, kan få ø-støtte. Arkivfoto: Jørgen Outzen.
Hvis unge ærøboere begynder på en ungdomsuddannelse uden for Ærø Kommune, kan de få ø-støtte, mens ærøboere, der starter HF-søfart på Ærø, ingen sådan hjælp har at hente. Det vil et nyt forslag lave om på.

Ærø: Hvis unge ærøboere på under 22 år begynder på en ungdomsuddannelse uden for Ærø Kommune, kan de få såkaldt ø-støtte. Det betyder, at de kan få økonomisk støtte til deres bolig og andre faste udgifter. Men hvis de samme unge ærøboere starter på en ungdomsuddannelse på Ærø, er der ingen sådan hjælp at hente.

En løsning på dette er blevet forslået til kommunen. Helt simpelt: Giv de unge samme ordning, uanset hvor de bor.

Forslaget kommer fra Jesper Andreassen og Mona Møller. Deres søn er på efterskole, og vil gerne fortsætte det sociale liv fra efterskolen på HF-Søfarts skolehjem i Marstal. Men gør han det, skal pengene komme fra egen lomme, fordi de bor nemlig i Ommel. Hvis deres søn havde valgt en ungdomsuddannelse på Fyn, ville han kunne få tilskud gennem ø-støtten.

Annonce

Ifølge Økonomi- og Erhvervsudvalgets beregninger kommer tiltaget ikke til at koste kommunen større formuer. Faktisk er det estimeret, at kommunen kommer til at spare penge, fordi der ikke skal betaltes rejsetilskud til de unge, der vælger Ærø frem for eksempelvis Fyn.

Men ifølge borgmester på Ærø, Ole Wej Petersen (S), er forslaget ikke sådan lige til.

- Det er en rigtig god idé, hvis vi kunne gøre det. Fordi det er jo til fordel for alle. Hvis man kunne kanalisere nogle af de penge, vi ellers bruger på de unge mennesker, der rejser væk fra øen, hen til dem, der bliver på øen, så kunne det være rigtig godt for alle. Desværre, så ligger den ikke lige til højrebenet.


Hvis der ikke er lovhjemmel til det, så er det lidt op ad bakke.

Ole Wej Petersen


Økonomi- og Erhvervsudvalget er i gang med at undersøge, om reglerne kunne omgås eller laves om til fordel for ærøboerne.

- Den har været oppe i økonomiudvalget, og vi tager den nok op igen, for at finde ud af, hvilke handlemuligheder, vi har. Det kan godt være, at vi retter en eller anden politisk henvendelse. Det kunne eksempelvis være en henvendelse til Kaare Dybvad, der kommer på besøg i maj måned, siger borgmesteren.

Vil gerne blive på øen

Jesper Andreassen og Mona Møllers søn kunne godt tage en uddannelse i Svendborg, men ønsker at blive på øen.

- De engagerede lærere, den gode uddannelse, det sociale liv på skolehjemmet og ikke mindst den store mulighed for at bruge faciliteterne på havnen og strandene, der byder sig ved at tage HF-Søfart på Ærø, ønsker han at være en del af, skriver de i forslaget til kommunen.

Dog spænder kommunefuldmagten potentielt ben for forslaget, der ellers har politisk medvind på Ærø.

- Hvis der ikke er lovhjemmel til det, så er det lidt op ad bakke. Vi er oppe imod en lovgivning, der handler om, hvad kommuner må og ikke må, forklarer Ole Wej Petersen.

Der kunne dog alligevel godt være lidt lys for enden af tunnelen for de ganske få ærøboere, der potentielt kunne drage gavn af den forslåede ordning. Det mener Ole Wej Petersen:

- Vi har somme tider fået lov til nogle ting, fordi vi er en ø-kommune med alle de udfordringer, der hører med til det. Til med er vi en lille kommune. Så nogle gange har vi fået nogle særordninger. Men hvis det kræver, at vi bøjer land og riges regler, så kan det godt blive lidt svært.

Forvaltningen skal nu undersøge sagen nærmere.

- Der er, som sagt, ikke lovhjemmel, men vi vil gerne have det. Og vi vil i hvert fald gøre et forsøg, siger Ole Wej Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce