Annonce
Middelfart

Forslag om at granske vaccinesag blev vraget i byrådet: - Man bruger millioner andre steder til konsulenter, så hvorfor så stor modstand?

Regitze Tilma, Venstres borgmesterkandidat, og løsgænger Paw Nielsen, der stiller op til valget i november som en del af den nye liste Tværpolitisk Anstændighed. Arkivfoto
Løsgængeren Paw Nielsen mener, at der bør laves en ekstern undersøgelse af forløbet omkring borgmester Johannes Lundsfryds (S) vaccination på Skovgade Plejehjem, men i denne uge vendte resten af byrådet i Middelfart tomlen ned til forslaget.

Nordvestfyn: Hvordan gik det til, at borgmester Johannes Lundsfryd (S) fik sit første stik mod coronavirus på den første vaccinationsdag sammen med de mest sårbare borgere i kommunen?

Det har Paw Nielsen, som er medlem af byrådet som løsgænger, ønsket at få kortlagt gennem en uvildig undersøgelse, der ifølge forslaget skal få "vendt alle sten" og få "frikendt embedsværket", der gennem foråret har givet skiftende forklaringer på, hvorfor borgmesteren endte med så gunstig en plads i vaccinekøen.

Tilbage i februar, hvor avisen afslørede sagen, fortalte social- og sundhedsdirektør Irene Ravn Rossavik, at borgmesteren tidligere havde stået på en liste over samfundskritiske funktioner, der var med til, at han blev betragtet som relevant at give stikket i armen tidligt.

Annonce

Omkring to uger senere hævdede kommunaldirektør Willy Feddersen, at en sådan liste ikke havde eksisteret. Han endte med at måtte berigtige overfor byrådet og Fyens.dk, da han fandt ud af, at en liste med navnet på borgmesteren og andre højt stillede i kommunen alligevel var blevet indstillet til vaccination mod myndighedernes anvisninger.

Kan ikke være fire sandheder

Her kunne han heller ikke med sikkerhed afvise, at listen havde haft indflydelse på, hvem der blev vaccineret på Skovgade Plejehjem den 31. december, ligesom han ikke ønskede at svare på, hvor mange andre fra krisestaben der fik en vaccine samme dag.

- For mig at se kan der ikke være fire sandheder. I har skrevet fire historier, og der har været forskellige versioner hver gang. Det burde ikke kunne lade sig gøre i min verden, mener Paw Nielsen.

Efter kommunaldirektøren måtte gå i rette, rejste både Paw Nielsen og Venstres borgmesterkandidat, Regitze Tilma, en skarp kritik af forvaltningen, der blev beskyldt for dårlig kommunikation og for bevidst at tie stille om dele af sagen.

- Jeg har en fornemmelse af, at de (forvaltningen, red.) ikke har kommunikeret om det her og ikke nødvendigvis ville tegne det hele billede. Det har i hvert fald været meget forvirrende helt fra starten, lød det blandt andet fra Regitze Tilma.

Den kritik ønskede Willy Feddersen i øvrigt ikke at svare på i avisen.

Annonce

Forslag stemt ned

Paw Nielsens forslag om at få lavet en ekstern advokatundersøgelse var for byrådet i denne uge. Dog blev det stemt ned af samtlige partier, herunder Venstre, og flere begrundede det med, at de følte sig godt informeret af forvaltningen.

- For mig at se er der ikke mere at undersøge. Hændelsen har fundet sted, borgmesteren har beklaget, og vi har fået en grundig embedsmandsgennemgang af hele forløbet på bedste vis, så jeg synes faktisk, det vil være spild af skatteydernes penge, lød det blandt andet fra Konservatives Morten Weiss-Pedersen, der også pegede på, at sagen har kørt i åbenhed.

Ifølge Paw Nielsen var det "ikke overraskende", at forslaget faldt til jorden.

- Men det undrer mig, for har man ikke noget at skjule, bør man en gang for alle få lukket munden på kritiske røster og bevise, at ingen har misrøgtet deres embede, siger han og fortsætter:

- Jeg har jo stillet en del spørgsmål, og det har pressen også. Og det er jo embedsværket, der svarer. Nogle af spørgsmålene går også på embedsniveauet, og så kan man sige, I formåede jo med måneders mellemrum at grave nyt frem, og TV2 Fyn fik nyt at vide, og man sidder bare med følelsen af, at hvordan kan det være, at der igen og igen kan komme noget nyt frem. Og så var det bare et spørgsmål om en gang for alle at få lukket den her og få nogle nye øjne på.

Annonce

Vil få samme forklaring

Regitze Tilma argumentede på byrådsmødet for, at sagen ikke har haft noget "skønt forløb", men at hun hellere vil se fremad.

- Når vi kigger på, hvad sådan en undersøgelse, som typisk er en advokatundersøgelse, skal kunne, så vil de jo gå ind og snakke med forvaltningen om, hvad de har oplevet, og så vil det cirka være det samme. Så vil de få samme forklaring, og i virkeligheden er forvaltningen også en uvildig instans, så jeg tænker ikke, vi vil få ret meget nyt under solen, siger hun.

- Vi er nok kommet så langt, som vi kan komme i den her sag, og vi skal overveje, hvad vi bruger vores penge til. Vi kan sagtens finde noget andet at bruge 300.000 på, fortsætter Regitze Tilma.

- Morten Weiss gav udtryk for på byrådsmødet, at han mener, alt er belyst i sagen. Er du enig i det?

- Vi vil måske hellere vende blikket mod, at vi får løst nogle af de udfordringer, sagen har vist, for eksempel med den interne arbejdskultur.

- Men det er jo ikke rigtig et svar på spørgsmålet. Føler du, at du har fået alt at vide?

- Jeg tror, vi er kommet så tæt på, som vi kan komme, og så vil vi gerne se fremad på nogle andre problemstillinger, siger Regitze Tilma.

Annonce

Bruger millioner andre steder

Paw Nielsen står fast ved, at han mener, det er nødvendigt at købe den eksterne undersøgelse for at kunne lægge sagen væk en gang for alle.

- Hvis vi finder ud af, at det er sandt, det embedsværket har fortalt, så er det fint, og så kan man ærgre sig over, at man har brugt 200.000 på det. Men ellers finder man jo aldrig ud af, om der var mere eller ikke mere. Man bruger millioner alle mulige andre steder til konsulenter, så hvorfor så stor modstand, spørger han.

- Er det, fordi du tror, der formentlig kommer noget frem?

- Jeg kan jo ikke se, hvorfor der skulle være modstand imod at sætte en undersøgelse i gang, hvis ikke der var noget, men jeg kan jo ikke vide det.

- Tror du, at du har borgerne med dig på den her?

- Det ved jeg ikke, og jeg er sådan set også ligeglad. Jeg ville gerne have hele forløbet lagt frem. Der var sundhedspersonale, som måtte vente på at få stikket. Jeg mener ikke, man som politiker eller embedsmand er frontpersonale. Om ikke andet bør man spille med åbne kort.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Fyns Amts Avis mener: Den hårde, men nødvendige skoledebat på Langeland

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce