Annonce
Faaborg-Midtfyn

Forskningens Døgn: Når bakterier er vores venner

De seneste ti års forskning har vist, at antallet af såkaldt "gode" bakterier langt overstiger antallet af "onde". Foto: PR
Seniorforsker fortæller om bakteriers gode og dårlige egenskaber ved foredrag på biblioteket i forbindelse med Forskningens Døgn.

Faaborg: Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år med cirka 700 events og foredrag og flere end 70.000 besøgende.

I 2019 finder festivalen sted fra 24. - 30. april. På Forskningens Døgn, som Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag, kan du opleve alle tænkelige typer events, der formidler forskning og forskningsresultater for børn, unge og voksne.

På Faaborg Bibliotek markeres Forskningen Døgn i med besøg af seniorforsker på Dansk Børneastma Center Shiraz Shah fredag 26. april kl. 9.30.

Han vil med sit foredrag "Bakterier: fra skurk til helt" tage os med en tur til bakteriernes forunderlige verden i fortid og nutid.

Annonce
Seniorforsker på Dansk Børneastma Center Shiraz Shah fortæller om bakterier ved foredraget på Faaborg Bibliotekm 26. april. Foto: PR

Fra onde til gode

Da man opdagede bakterier blev de hurtigt til klassens slemme drenge, der skulle udryddes med sæbe og antibiotika. Nu betragtes de som vores bedste venner.

Men hvad er bakterier egentlig, og hvorfor er de så vigtige for os?

Shiraz Shah forsker i tarmfloraens betydning for vores sundhed. Han er en dygtig fortæller, og i foredraget vil han tage deltagerne med på en rejse helt tilbage fra jordens skabelse og frem til vores højteknologiske tidsalder for at illustrere, hvor vigtige bakterier har været for hele udviklingen.

I 1800-tallet fandt man ud af, at bakterier var sygdomsfremkaldende, og siden har vi bekæmpet dem med næb og klør. Men de seneste ti års forskning viser, at antallet af "gode" bakterier langt overgår de "onde" bakterier.

Er det måske på tide, at vi indstiller kampen og i stedet bruger bakterierne til at finde smarte løsninger, så vi kan leve sundere og mere miljørigtige liv?

Alle er velkomne også unge fra de ældste klasser i skolen.

Foredraget er gratis - gerne tilmelding på fmbib.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce