Annonce
Fyn

Forskningens Døgn byder på bamsehospital, partikelkanon og Thomas Skov

I år byder Forskningens Døgn blandt andet på en snak om talentudviklingen af dansk fodbold, samt hvordan forskning i partikelstråling har givet mindre alvorlige bivirkninger for cancerpatienter. Foto: Søren Kjeldgaard
Videnskabsfestivalen Forskningens Døgn finder sted fra den 24. til 30. april. Vi præsenterer her nogle af de arrangementer, der finder sted i Odense.

Brødtekst

Annonce

1. Red verden med Sebastian Klein

Kender du børn, der er bekymrede på isbjørnen eller tigerens vegne? Så kan de møde den populære børnebogsforfatter og tv-vært Sebastian Klein, når han fortæller, hvad vi kan gøre for at redde jorden - eller i hvert fald, hvordan vi kan gøre den til et bedre sted for både dyr og mennesker.

Lørdag den 27. april, 10-10.45 på Syddansk Universitet.

2. Bamsehospital for de mindste

På SDU vil der lørdag dagen igennem være mulighed for at besøge Bamsehospitalet. Her kan de mindste børns bamser blive undersøgt af læger og sygeplejersker. Projektet drives af læge- og sundhedsstuderende, der som mål har at præsentere børn for sundhedssystemet i øjenhøjde og på en tryg måde.

Lørdag den 27. april, 10-16 på Syddansk Universitet.

3. Talentudvikling i dansk fodbold

Er du mere interesseret i talentudviklingen i dansk fodbold, er der også råd for det. Sportsjournalist Peter Brüchamnn vil mediere et fodboldpanel, der skal diskutere netop talentudviklingen. Panelet består blandt andet af sportspsykolog Carsten Hvid Larsen og talentchef i DBU, Flemming Berg. Panelet skal diskutere, hvordan forskning kan hjælpe forældre til at passe på deres talentfulde børn, og hvordan det at blive udpeget som sportstalent påvirker unges mentalitet.

Lørdag den 27. april, 13-13.45 på Syddansk Universitet.

4. Danmarks partikelkanon

Den danske partikelkanon har kostet 800 millioner kroner og bruges til at behandle kræftpatienter. Stråling med partikler frem for den mere traditionelle røntgenstråling har en række fordele, blandt andre mindre skade på det raske væv og mindre alvorlige bivirkninger. Fysiker Peter Sigmund vil fortælle om teknologien og fysikken bag strålekanonen og dens betydning for behandling af cancer.

Torsdag den 25. april, 19-21 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, Odense.

5. Fup eller forskning med Thomas Skov

Radiovært, journalist og foredragsholder Thomas Skov vil sammen med et mythbuster-panel skære igennem nyhedsstrømmen og finde ud af, hvad der er fake news, konspirationer og rigtige nyheder - og hvordan man styrker sin kritiske sans, så man bedre kan sortere i informationsmængden. Med i panelet er fysiker Mads Toudal Frandsen, journalistisk lektor Filip Wallberg, idrætsforsker Morten Zacho og professor i datasikkerhed Mikkel Baun Kjærgaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce