Annonce
Bagsiden

Forskere: Smukke sprog har rytme og blandede toner

Noget af det, der kendetegner de traditionelt smukke sprog, er, at de har en vis musikalitet - som italiensk, der jo også er operaens sprog, påpeger forsker. Her er det den italienske operasanger Andrea Bocelli. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Svensk og italiensk går meget op og ned i toner, og i Frankrig har sproget yderligere en fordel. Fransk nyder nemlig godt af at være omgærdet af prestige.
Annonce

København: Willkommen, bienvenue, welcome. Nogle sprog lyder bare lidt bedre end andre. Hvordan kan det nu være?

- I min undervisning er jeg blevet spurgt om det mange gange gennem årene, siger sprogforsker gennem 30 år Hans Götzsche, der er lektor emeritus i lingvistik og videnskabsteori på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

Grundlæggende er der to veje, man kan gå ned ad, for at finde en god forklaring:

Annonce

Lyd eller kultur?

1. Man kan lede efter et rent lingvistisk (sprogvidenskabeligt) svar på spørgsmålet: Er nogle sprog smukkere end andre, fordi deres ord, udtaler og sætningsopbygninger grundlæggende er mere behagelige for øregangene?

2. Man kan svare på det ved at kigge på alle de omkringliggende faktorer: Er det kulturens magt - det, vi lærer i skolen, ser på film, og som vores forældre fortæller os - der bestemmer om et sprog opfattes smukkere end et andet?

Annonce

Musikalitet er smukt

Lad os begynde med den rent lingvistiske forklaring. Noget af det, der kendetegner de traditionelt smukke sprog, er, at de har en vis musikalitet, påpeger Lita Lundquist, sprogforsker og professor emeritus på Copenhagen Business School.

- Mere teknisk hedder det prosodien. Det er forklaringen på, hvordan talestrømmen er organiseret i et sprog. Det er meget forskelligt fra sprog til sprog, hvordan den her prosodi er ordnet.

Vi hakker og mumler

Dansk har svært ved at opnå samme internationale popularitet som fransk, italiensk og svensk. Vores sprog indeholder meget hakken og mumlen.

På dansk har vi også et problem med r-lyden, som vi har meget langt tilbage i vores mund, når vi eksempelvis siger "rød". Det lyder, som om man sluger ordet.

Vi har også et stød, når vi taler dansk, som får vores sprog til at lyde hårdt.

Eksempelvis fransk er helt uden stød.

- Når jeg taler, organiserer jeg, hvad jeg siger, i rytmeenheder. Rytmen i et sprog hjælpes på vej af tonegang, som vi også kalder for intonation. Her kan du tage et sprog som italiensk, der med sin intonation og sin sætningsmelodi også er et sangsprog, og det er jo også operaens sprog, tilføjer Lita Lundquist.

Annonce

Svensk er smukt

Det er altså kendetegnet ved "smukke sprog" som svensk og italiensk især, at prosodien er musikalsk, og de går meget op og ned i tonerne, hvilket giver en god rytme.

- Svensk har musikalske accenter i udtalen, og der er bestemte tonegange på ordene, og det, synes vi, lyder musikalsk. Så i det ene hjørne har vi danskerne, der mumler, og i det andet har vi noget, der lyder som sang, forklarer Hans Götzsche.


Svensk har musikalske accenter i udtalen, og der er bestemte tonegange på ordene, og det, synes vi, lyder musikalsk.

Hans Götzsche, sprogforsker


Annonce

HCA var ikke enig

En anden forklaring på, at vi synes, at nogle sprog er smukkere end andre, kan findes i kulturen.

- Hvis mange synes, at fransk er pænt, skyldes det, at Frankrig og dermed fransk sprog har haft en prestigefyldt position i Danmark og andre lande i flere hundrede år. Og når folk synes, at dansk lyder grimt, er forklaringen nok mere, at dansk aldrig rigtig har været et prestigesprog i verden, fortæller Thomas Olander, lektor i indoeuropæiske sprog på Københavns Universitet.

Det er i øvrigt heller ikke en universel sandhed, at dansk er grimt. For eksempel skrev H.C. Andersen følgende hyldestvers om sit modersmål i 1850: - Du danske sprog, du er min moders stemme. Så sødt velsignet du mit hjerte når. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce