Annonce
Odense

Forskere følger Home-Start

Home-Start er som frivillig organisation del af forskningsprojekt på Syddansk Universitet.

Hvordan kan frivillige involveres i at løse de kommunale opgaver? Og hvilke problemstillinger kan der vise sig?

Det er nogle af de spørgsmål, som forskningsprojektet "Samspillet mellem den kommunale og den frivillige sektor" lige nu søger svar på - og de svar skal blandt andre Home-Start være med til at give.

Forskningsprojektet, der laves på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet, følger over to år en håndfuld kommuner - deriblandt Odense - og en række frivillige organisationer. Deriblandt altså Home-Start.

Der er endnu ingen resultater eller konklusioner fra forskningsprojektet, men professor Bjarne Ibsen fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund siger:

- Home-Start er nogle af dem, der kan noget andet end kommunen og kan yde en anden form for hjælp til en bestemt gruppe mennesker. Dybest set er nogle af opgaverne ikke nogen, kommunen kan løbe efter. Men det kan være fornuftigt af kommunen at støtte det, fordi opgaverne kan have en forebyggende effekt, forklarer han.

- Idealet er, at man med frivillige foreninger og organisationer inddrager en anden type af ressourcer med en anden tilgang, som kan kvalificere den kommunale indsats, og at det sker i et ligeværdigt samarbejde. Det er interessant at se, i hvilken grad det kan lykkes.

Odense er blandt andet valgt ud som en af de deltagende kommuner, fordi byrådet i 2014 vedtog en civilsamfundsstrategi med ambition om at "inddrage civilsamfundet på nye måder, så frivillige, foreninger og aktive medborgere bliver aktive medspillere i udviklingen af ny velfærd".

Det er kommunens forventning, at forskningsprojektet vil dokumentere, hvorvidt ambitionen er blevet til virkelighed.

Odense Kommune er med 1,5 millioner kroner med til at finansiere forskningen, hvis konklusioner ventes at være klar til præsentation næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce