Annonce
Bagsiden

Forskere bekræfter: Bankfolk snyder mere end andre

Bankfolk snyder mere end andre folk, viser undersøgelse. Godt nok fra Schweiz, men alligevel ... Modelfoto: Colourbox

Hvordan kan 410 milliarder kroner bare blive stjålet fra europæiske lande? Måske fordi skurkene får hjælp af en særlig erhvervsgruppe, der har let til snyd.

Der går snart ikke en nyhedsuge uden, at man hører om banker, der hjælper gangstere med at hvidvaske penge eller svindlere med at bugsere skattekroner uden om myndighederne.

Og bankfolk er da også den helt rigtige erhvervsgruppe at ty til, hvis man er ude på at snyde nogen. De snyder nemlig generelt mere end folk fra andre professioner, skrev Videnskab.dk allerede for fire år siden i en artikel baseret på en undersøgelse udgivet i det amerikanske tidsskrift Nature.

Annonce

Bankjob medfører uærlighed

Et forskerhold fra Zürich delte 118 bankansatte fra forskellige banker op i to grupper, som skulle svare på spørgsmål. Den ene gruppe fik spørgsmål, der handlede om deres funktion i banken, mens den anden halvdel fik spørgsmål om for eksempel, hvor meget fjernsyn de så.

Derefter skulle deltagerne slå plat og krone og selv notere resultatet. Deltagerne vidste, at de ville vinde 20 dollars, hvis mønten landede på den rigtige side. De blev ikke overvåget og havde derfor mulighed for at snyde, uden at det blev opdaget.

Gæt selv, hvad der skete.

Hov, jeg er jo bankmand

Den gruppe, der ikke var blevet spurgt om profession, rapporterede i 51,6 procent af tilfældene, at de havde vundet i plat og krone. De var altså generelt ærlige.

Men gruppen, der inden kastet var blevet mindet om, at de var bankfolk, meddelte, at de havde vundet 58,2 procent af gangene.

Det er statistisk usandsynligt og peger på, at den gruppe var mere uærlig, skriver Videnskab.dk.

Ingen andre snyder mere

- Resultatet viser, at bankfolk i princippet ikke er mere uærlige end andre mennesker. Men når de bliver gjort opmærksomme på deres profession, så har de større tilbøjelighed til at snyde, sagde hovedforfatteren til forskningsartiklen, lektor Michel Caréchal fra Zürich Universität til Videnskab.dk.

Forskerne udførte lignende forsøg med 138 ledere og mellemledere fra andre brancher, herunder farmaceuter, produktionsarbejdere, informationsteknologer og folk fra telekommunikation.

Ingen af disse snød mere, når de blev mindet om deres arbejde, inden de kastede mønten.

Det spillede i øvrigt ikke nogen rolle i forsøget, om de møntkastende bankfolk havde været ansat et år eller 20 år. Så man får åbenbart lettere ved at snyde i samme øjeblik, man bliver ansat i en bank. Derfor blev det i artiklen i Videnskab.dk foreslået at indføre et moralsk og etisk "lægeløfte" for bankfolk.

Noget om troværdighed

Den artikel, du lige nu læser, er i øvrigt skrevet af en journalist, hvis fag år efter år vurderes i bunden af det såkaldte troværdighedsbarometer.

Af 26 udvalgte faggrupper lå journalister på det seneste troværdighedsbarometer som sædvanlig i bunden. Lige akkurat over politikere og bilforhandlere i bunden. Og lige akkurat under ejendomsmæglere ... og bankfolk.

Journalistuddannelsen på Syddansk Universitet foreslog derfor for 10 år siden, at nyuddannede journalister skulle afgive et løfte, hvor de blandt andet sværger på at praktisere samvittighed, selvkritik og fairness. Det vrøvl er heldigvis ikke slået igennem ude i virkeligheden.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce