Annonce
Bagsiden

Forskere bekræfter: Bankfolk snyder mere end andre

Bankfolk snyder mere end andre folk, viser undersøgelse. Godt nok fra Schweiz, men alligevel ... Modelfoto: Colourbox

Hvordan kan 410 milliarder kroner bare blive stjålet fra europæiske lande? Måske fordi skurkene får hjælp af en særlig erhvervsgruppe, der har let til snyd.

Annonce

Der går snart ikke en nyhedsuge uden, at man hører om banker, der hjælper gangstere med at hvidvaske penge eller svindlere med at bugsere skattekroner uden om myndighederne.

Og bankfolk er da også den helt rigtige erhvervsgruppe at ty til, hvis man er ude på at snyde nogen. De snyder nemlig generelt mere end folk fra andre professioner, skrev Videnskab.dk allerede for fire år siden i en artikel baseret på en undersøgelse udgivet i det amerikanske tidsskrift Nature.

Annonce

Bankjob medfører uærlighed

Et forskerhold fra Zürich delte 118 bankansatte fra forskellige banker op i to grupper, som skulle svare på spørgsmål. Den ene gruppe fik spørgsmål, der handlede om deres funktion i banken, mens den anden halvdel fik spørgsmål om for eksempel, hvor meget fjernsyn de så.

Derefter skulle deltagerne slå plat og krone og selv notere resultatet. Deltagerne vidste, at de ville vinde 20 dollars, hvis mønten landede på den rigtige side. De blev ikke overvåget og havde derfor mulighed for at snyde, uden at det blev opdaget.

Gæt selv, hvad der skete.

Annonce

Hov, jeg er jo bankmand

Den gruppe, der ikke var blevet spurgt om profession, rapporterede i 51,6 procent af tilfældene, at de havde vundet i plat og krone. De var altså generelt ærlige.

Men gruppen, der inden kastet var blevet mindet om, at de var bankfolk, meddelte, at de havde vundet 58,2 procent af gangene.

Det er statistisk usandsynligt og peger på, at den gruppe var mere uærlig, skriver Videnskab.dk.

Annonce

Ingen andre snyder mere

- Resultatet viser, at bankfolk i princippet ikke er mere uærlige end andre mennesker. Men når de bliver gjort opmærksomme på deres profession, så har de større tilbøjelighed til at snyde, sagde hovedforfatteren til forskningsartiklen, lektor Michel Caréchal fra Zürich Universität til Videnskab.dk.

Forskerne udførte lignende forsøg med 138 ledere og mellemledere fra andre brancher, herunder farmaceuter, produktionsarbejdere, informationsteknologer og folk fra telekommunikation.

Ingen af disse snød mere, når de blev mindet om deres arbejde, inden de kastede mønten.

Det spillede i øvrigt ikke nogen rolle i forsøget, om de møntkastende bankfolk havde været ansat et år eller 20 år. Så man får åbenbart lettere ved at snyde i samme øjeblik, man bliver ansat i en bank. Derfor blev det i artiklen i Videnskab.dk foreslået at indføre et moralsk og etisk "lægeløfte" for bankfolk.

Annonce

Noget om troværdighed

Den artikel, du lige nu læser, er i øvrigt skrevet af en journalist, hvis fag år efter år vurderes i bunden af det såkaldte troværdighedsbarometer.

Af 26 udvalgte faggrupper lå journalister på det seneste troværdighedsbarometer som sædvanlig i bunden. Lige akkurat over politikere og bilforhandlere i bunden. Og lige akkurat under ejendomsmæglere ... og bankfolk.

Journalistuddannelsen på Syddansk Universitet foreslog derfor for 10 år siden, at nyuddannede journalister skulle afgive et løfte, hvor de blandt andet sværger på at praktisere samvittighed, selvkritik og fairness. Det vrøvl er heldigvis ikke slået igennem ude i virkeligheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce