Annonce
Indland

Forsker undsiger regeringens lempelse af arveafgift

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fastholder, at det er en god idé med lempelse af arveafgiften.

Regeringen vurderer, at en lavere arveafgift sikrer 300.000 arbejdspladser. Forsker bag rapport er uenig.

Regeringen ønsker en sænkelse af arveafgiften for familieejede virksomheder.

Det vil sikre bedre vilkår for 23.000 virksomheder, som i de kommende år står foran et generationsskifte. Samt sikre cirka 300.000 arbejdspladser i virksomhederne.

Sådan lyder det i regeringens lovforslag til en lempelse af arveafgiften. Men de tal er forkerte, skriver Politiken.

Meldingen kommer fra en af forskerne bag den rapport, som regeringen har hentet sine tal fra.

- Halvdelen af de her virksomheder vil formentlig aldrig blive generationsskiftet inden for familien. Får man får det indtryk, at der er 23.000 virksomheder, som står over for at blive generationsskiftet inden for familien, er det forkert.

- Det ændrer arveafgiften ikke på, siger økonomiprofessor på Københavns Universitet Morten Bennedsen til Politiken.

Morten Bennedsen og hans kollega Kasper Meisner Nielsen publicerede i 2014 en rapport om de familieejede virksomheder.

I rapporten skriver forskerne ifølge Politiken, at kommende generationsskifter vil "påvirke driften af mellem 23.100 og 24.000 virksomheder".

Men ifølge Morten Bennedsen kan der lige så godt være tale om et ejerskifte uden for familien, en lukning af virksomheden eller et salg, som arveafgiften ikke influerer på.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at sænke arveafgiften. De vil sænke den fra 15 til 5 procent. Det vil koste statskassen 1,7 milliarder kroner i 2018-2019 og 1 milliard kroner om året fra 2020 og frem.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at regeringen har håndteret forskernes data korrekt.

- Det har aldrig været et præcist antal, der har været afgørende for regeringens argumentation.

- Det handler mere om det moralske i, at en familie skal have gode vilkår for at give sin virksomhed videre til kommende generationer, siger ministeren til Politiken.

SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, vil nu sammen med S og EL kalde skatteministeren i samråd for blandt andet at få flere informationer om beskæftigelseseffekten.

- Vi skal absolut ikke sætte arveafgiften ned. Det koster mange penge, og det er ekstremt skævt, siger Lisbeth Bech Poulsen.

SF mener, at arveafgiften burde sættes op, men i første omgang går partiet efter at overbevise DF om ikke at stemme for en sænkelse af afgiften, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Annonce