Annonce
Erhverv

Forsker på vej: Computer skal hjælpe Orifarm med at spå om prisen

Orifarm flytter hver dag et væld af produkter mellem forskellige EU-lande. Store udsving i priser og forsyningssituation afgør, hvad der kan sælges og til hvilken pris. Arkivfoto: Orifarm
Fynske Orifarm vil have en software-forsker til at finde skjulte sammenhænge på det indviklede medicinmarked.

Odense: Selv om medicin-koncernen Orifarm mest arbejder med køb og salg, vil den for første gang ansætte en ph.d-forsker i avanceret it-udvikling.

Sammen med Syddansk Universitets leder den store koncern efter en software-ekspert, der vil bruge tre år på at forske i blandt andet medicinpriser. Forskeren skal udvikle computemodeller og simulerings-programmer, som kan hjælpe virksomheden med at forudse udsvingene på det brogede marked for medicin.

- Det er en kalkuleret risiko. Vi ved ikke, hvad det kan blive til, men vi tror på, at der er store muligheder i det, siger Jørn Faaborg Johansen, der er ansvarlig for udvikling af forretningsprocesser og innovation i Orifarm.

Annonce

Forudsiger markedet

En stor del af Orifarms aktivitet består i parallelimport af medicin i EU. Det består af mange markeder med en lang række hurtigt skiftende forhold. Der kan være udsving i priser, i forsyninger, i konkurrerende produkter, kundeopførsel, regler og et væld af andre forhold.

Alle disse skiftende data skal den kommende ph.d-studerende forsøge at få et computerprogram til at bearbejde, så det kan forudsige, hvad vej tingene går.

- I dag forsøger vores ansatte hver dag at forudsige, om det er en god idé at lancere et nyt produkt på et bestemt marked. Vi vil gerne have, at et computerprogram kan hjælpe ham med at træffe det valg, siger Jørn Faaborg Johansen.

Det kan også være meget interessant på forhånd at få en idé om, hvad der sker med de eksisterende produkter på markedet, når et nyt bliver sendt ud.

25 års data

Ph.d.-forskeren skal arbejde med projektet i tre år og kan bruge Orifarms data fra 25 års parallelimport til at lære et program, hvordan markedet skal læses. Det skal ske gennem ”agent-baseret modellerings- og simuleringssoftware,” fremgår det af stillingsannoncen.

- Det er et sats, og måske ender det med tre spildte år. Det handler om at turde, og vi tør godt satse nu. Det kan give os værdifulde resultater og samtidig vil vi gerne bakke op om mere samarbejde mellem erhvervslivet og Syddansk Universitet, siger Jørn Faaborg Johansen.

Ansættelsen er en del af Orifarms beslutning om at satse kraftigt på digitalisering. En ny afdeling har siden slutningen af 2018 været i gang med at ændre på koncernens arbejdsprocesser med hjælp fra nyt teknologi.

Den ph.d-studerende ansættes i samarbejde med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttets afdeling for softwareingeniører på Syddansk Universitet i Odense. Der er ansøgningsfrist til stillingen 15. marts.

Orifarm har 1200 ansatte i hele Europa, hovedsædet med cirka 350 medarbejdere ligger i Odense, mens lager, ompakning og logistik finder sted i Tjekkiet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce