Annonce
Erhverv

Forsker om firedages-uge: - Det er ikke alle opgaver, der egner sig til det

I It-virksomheden Abtion er arbejdsugen gået ned fra fem til fire dage, og det betyder blandt andet, at jagten på spildtid er gået ind. Et eksempel er, at alle møder som udgangspunkt aldrig varer længere end tyve minutter. Foto: Nils Svalebøg
Janne Gleerup, lektor og forsker i arbejdsliv ved Roskilde Universitet, følger et projekt i Odsherred Kommune, hvor 300 medarbejdere har fri om fredagen

- Er der bestemte forudsætninger for, hvem der kan lykkes med at gå fra femdages til firedages arbejdsuge?

- Man skal være opmærksom på, at der er stor forskel på den private og offentlige sektor og på, hvad der kan lade sig gøre og med hvilken legitimitet. I den private sektor er det markedet, der bestemmer - om der er penge i kassen til det - i det offentlige er det også meget knappe midler og den moralske legitimitet: kan vi tillade os at bruge offentlige ressourcer på det? Men for alle brancher gælder det, at man skal se på, om opgaverne egner sig til det, og man skal inddrage medarbejderne tidligt.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Ellers bliver det opslidende og gnaver i stemningen på arbejdspladsen, og det er noget af det værste for et arbejdsmiljø. Man kan ikke både omstille og effektivisere i samme hug. Man skal omstille, og så skal man effektivisere, hvis det viser sig, at omstillingen giver basis for det.

- Hvilke hensyn skal man tage til en fire-dagesuge?

- Hvis en firedages arbejdsuge betyder længere arbejdsdage, så skal man være varsom med hårde opgaver som sagsbehandling, fordi det kan udtrætte folk over en længere periode. Nogle opgaver egner sig ikke til at blive løst om aftenen, for andre spiller det ikke nogen rolle.

- I it-virksomheden Abtion opererer de med at arbejde i tidsmoduler. Er det en god ide?

- Nogle opgaver egner sig til tidsmæssig styring, hvor man f.eks har en rød lampe, der lyser, når man ikke kan forstyrres og en grøn, når man kan forstyrres, mens andre - f.eks vidensarbejde eller sagsbehandling eller, når man sidder og lægger virksomhedens strategi for nye investeringer i Asien, er en helt anden type. Det arbejde kan man ikke instrumentalisere ned på minutplan. Så man skal kigge på, hvad opgaveløsningen er, og man skal også huske at se på kvaliteten af den arbejdstid, der er tilbage.

- Hvorfor?

- Hvis opgavemængden er den samme, men skal løses på kortere tid, så er det ikke sikkert, at det er en god ide. Der er mange måder at lave fleksibel arbejdstid på, men skærer man en arbejdsdag væk, men til gengæld jerner så meget rundt på sit arbejde i fire dage, at man ligger og vånder sig i de tre dage, man har fri og ikke får restitueret nok, så giver det ikke mening.

- Du følger Odsherred Kommune, der er i gang med et forsøg, hvor 300 medarbejdere får fire-dages-arbejdsuge, men de går ikke ned i tid. Giver det så mening?

- Det er 300 medarbejdere, der er ansat på rådhuset, ikke i den borgernære velfærd, og der er skåret et par timer fra arbejdsugen, som folk selv kan bestemme over. Vi har lavet forundersøgelser af, hvad der kan være godt, og hvad der kan være svært. Det bliver spændende, om man både kan give folk en mulighed for at tilpasse arbejdstiden, så den passer i ens livssammenhæng som f.eks deleforælder, samtidigt med, at borgerne kan få en oplevelse af, at de også kan få fat i medarbejdere på rådhuset om aftenen. Det vil give et serviceløft til kommunens borgere. Om det bliver en succes, vil erfaringerne vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce