Annonce
Udland

Forsker i islamisme: Tyrkisk offensiv hjælper IS voldsomt

Bulent Kilic/Ritzau Scanpix
Kurderne, der aktivt har bekæmpet IS, har rettet fokus mod Tyrkiets offensiv. Det hjælper IS, mener forsker.

Den er i den grad en hjælpende hånd til gruppen Islamisk Stat, at der i øjeblikket er en tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien.

Det vurderer Tore Hamming, der er ph.d. i islamisme ved European University Institute i Firenze.

- Der er ingen tvivl om, at det her hjælper Islamisk Stat voldsomt meget. Det betyder selvfølgelig ikke, at Islamisk Stat bliver den samme organisation med den samme succes som i 2014 og 2015, men det hjælper da rigtig, rigtig meget, at tyrkerne er gået ind, siger han.

Onsdag begyndte Tyrkiet at bombardere langs den tyrkisk-syriske grænse. Landets militær har med hjælp af syriske oppositionsstyrker indtaget nogle af de grænseområder, som kurdiske militser hidtil har kontrolleret.

Offensiven er rettet mod den kurdiske gruppe YPG, fordi Tyrkiet mener, at YPG er en terrorgruppe, som støtter kurdiske oprørere i Tyrkiet.

Situationen i landet har tiltrukket sig stor opmærksomhed internationalt, og dermed glider IS i baggrunden, mener Tore Hamming.

Derudover er bombardementet gavnligt for IS på to måder, vurderer han:

- Den ene måde er, at kurderne, der var den primære gruppe til at bekæmpe Islamisk Stat, ikke længere gør det, fordi de nu kæmper mod tyrkerne.

- Den anden er, at Islamisk Stats sympatisører eller krigere, der sidder i kurdiske lejre eller fængsler, stille og roligt begynder at blive sluppet løs, siger han.

Situationen letter altså det langvarige pres, der har været på IS, så gruppen kan fokusere på at omorganisere sig. Og løsladelserne af sympatisører og krigere styrker også IS i antal.

En af lejrene i det nordlige Syrien huser mange Islamisk Stat-krigeres familier. Den var i weekenden udsat for et bombardement, som beboere udnyttede til at flygte.

De kurdiske styrker, der står for at holde IS-familierne i lejren, siger, at 785 er flygtet.

Hamming vurderer, at de løsslupne sympatisører og krigere søger mod sydøst, mod ørkenen mellem Syrien og Irak, hvor IS står stærkest. Det nemlig for svært for IS-krigere og sympatisører at komme til deres hjemlande.

- Det er svært for dem på kort sigt, men det er klart, at hvis de kan, så vil de da gøre det. Vi ved, at mange vestlige IS-sympatisører gerne vil hjem, og kan de det, vil de da gøre det.

- I første omgang tror jeg dog, at det for dem handler om at komme væk, siger Tore Hamming.

Spørgsmål: Er det sandsynligt, at de, der er flygtet, har langt tankerne og ønsket om en Islamisk Stat bag sig?

- Næ. Nogle har, men størstedelen har ikke, siger han.

Ritzau har spurgt Udenrigsministeriet, om nogle danskere er en del af flugten fra Ayn Issa-lejren, og hvad ministeriet gør i området.

- Udenrigsministeriet følger den bekymrende udvikling på jorden meget nøje, lyder ministeriets svar i en mail.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce