Annonce
Erhverv

Forsker fra SDU har fået ny idé: Download og print din egen håndvægt

Behnam Liaghats (th) håndvægt er især rettet mod personer med skulderproblemer, men kan også bruges til andre skader, for eksempel i albuen. Foto: Lars Skaaning
En forsker på SDU har udviklet en ny form for håndvægt, der kan justeres helt ned til 25 gram. Men håndvægten kan ikke købes. Den kan downloades, printes og samles.

En ny type håndvægt, der kan justeres helt til 25 gram, er nu på gaden. Hvor kan man købe den, tænker du nok, og svaret er måske en smule usædvanligt. For det kan du nemlig ikke. Men du kan selv printe den. Og opskriften ligger frit tilgængeligt på nettet.

Ideen kommer fra Behnam Liaghat, der har en privat fysioterapiklinik i Svendborg og ved siden af er ph.d.-stipendiat ved Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi ved SDU.

Som led i sin forskning arbejder han med patienter med skulderproblemer, der er i gang med at genoptræne. Og her er et af redskaberne håndvægte. De håndvægte, man for eksempel bruger i træningscentre, kan imidlertid ikke justeres så præcist, som mange patienter med skulderproblemer har brug for.

Derfor satte han sig for, at udvikle en håndvægt, hvor vægten kan justeres helt ned til 25 gram.

I starten var det blot idéen, at der skulle laves en prototype på håndvægten i en 3D-printer, som er en teknologi, hvor printeren opbygger et objekt lag for lag i et materiale. Men snart fandt han, i samarbejde med Mads Nygård fra SDU's 3D laboratorie "FabLab", ud af, at med det antal håndvægte, han havde brug for, kunne han nøjes med at 3D-printe det hele.

Annonce

Sådan gør du

Behnam Liaghat besluttede derefter at lægge opskriften på håndvægten gratis ud på internettet. Derfor kan alle og enhver nu gratis downloade og printe håndvægten. Det kræver bare adgang til en 3D printer.

- Nu om dage kan man ofte på biblioteker få lov at printe på en 3D printer. Og på universiteter som SDU kan man også få lov til at printe, bare man betaler for det filament (tråd, fiber, red., man bruger. Det er forholdsvist tilgængeligt efterhånden, fortæller han.

Håndvægten eller håndtaget i sig selv vejer et kilo. Det skal printes i fem dele og derefter samles. Håndtaget er lavet, så man kan sætte flere vægtskiver på efter behov. Hver skive har en bestemt farve, som svarer til en bestemt vægt, og så kan man ellers bare vælge, hvilke skiver man gerne vil printe.

- Man kan godt sige, at det er sådan lidt saml-selv, lidt ligesom Lego, forklarer Behnam Liaghat.

Ikke en forretningsidé

Selvom håndvægtene måske kan lyde som en god forretningsidé, så har det ikke været formålet med at udvikle håndvægtene, fortsætter han.

- Der ligger rigtig meget imellem det at få en idé og lave en prototype, til man har et produkt, som man kan markedsføre, sælge og skabe et firma ud fra. Og den del af processen er ikke min interesse som fysioterapeut. Min interesse er at skabe noget, der matcher det behov, patienterne har, så vi kan levere det, de gerne vil have, siger han og fastslår, at han ønsker, så mange som muligt får kendskab til den nye type håndvægt. Både private og fysioterapeuter i sundhedssektoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];