Annonce
Fyn

Forsker: - Fodbold er for alle, men ikke alle slags fodbold er for alle

At motion er sundt kommer næppe som nogen overraskelse, men fodbold kombinerer de tre vigtigste træningsformer, og man får dermed en effektiv træning i løbet af en fodboldkamp, forklarer forskningsleder Peter Krustrup. Foto: Nils Svalebøg
Uanset alder og skavanker er det altid en god idé at spille noget fo’bold. Det er i hvert fald budskabet i en nytrykt bog, der netop handler om, at fodbold fremmer sundhed. Det er dog vigtigt at justere spillet til de forskellige målgrupper.

For 15 år siden startede Peter Krustrup, der er professor i sport og sundhed på SDU, pilotprojekter med fodbold og sundhed som fokus. Det er i årenes løb blevet til mere end 150 videnskabelige artikler om emnet, og nu har han sammen med Daniel Parnell, der er idrætssociolog ved Liverpool Universitet, skabt bogen Football as Medicine – Prescribing Football for Global Health Promotion, som 72 internationale forskere har bidraget til.

Annonce
72 forskere fra hele verden har bidraget til ny bog, der samler den omfattende forskning omkring fodbold. Bogen er delt op i målgrupper, ældre, børn og diabetikere for at nævne nogle få. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Forebyggelse og behandling

Skeptikere vil måske spørge, hvad det overhovedet kan gavne at sparke lidt til en bold, hvis man har en sygdom, og til det er svaret: En hel del. For eksempel sænker to timers ugentlig fodbold efter tre til seks måneder blodtrykket med 11 millimeter kviksølv, som svarer til succesfuld pillebehandling for mildt til moderat forhøjet blodtryk.

Forskning viser også, at ældre mænd med prostatakræft, der har spillet fodbold i ét år, har 40 procent færre hospitalsindlæggelser, ligesom motionsfodbold sænker fedtprocenten og øger muskelmassen, hvad eksempelvis har positiv betydning for diabetikere og præ-diabetikere.

At det netop er fodbold, der fremhæves i forskningen, er ikke tilfældigt. Dels er fodbold en umådeligt populær idrætsgren, som mange mennesker har et tilhørsforhold til, og dels får man i fodbold en tre-i-en-løsning. Fodbold kombinerer nemlig de tre vigtigste træningsformer, idet der er elementer af både udholdenhedstræning, styrketræning og højintens intervaltræning, også kendt som cardio-træning.

Fællesskab er opskriften

Det er dog vigtigt, understreger Peter Krustrup, at skelne mellem den type fodbold, man ser derhjemme på fjernsynet, og så den type motionsfodbold, som forskningen fokuserer på.

- Fodbold er for alle. Men ikke al slags fodbold er for alle. Fodbold med høj fysisk kapacitet og hovedstød anbefaler vi ikke. Vi anbefaler til gengæld fodbold på små baner med få spillere og med en god og grundig opvarmning, siger han.

Når det kommer til motionsfodbold, er det derfor også helt normalt at justere spillet, så det passer til den givne målgruppe.

Peter Krustrup fremhæver i den forbindelse fællesskabet som en særdeles vigtig faktor.

- Vi prøver at underbygge fællesskabet. For vi ved, fra de idrætssociologer vi har arbejdet sammen med, at det, der fastholder den nye livsstil, er fællesskabet. Det er det, der gør, at folk kommer af sted, ikke bare de første uger, men også i flere år efterfølgende, lyder det.

At motion er sundt kommer næppe som nogen overraskelse, men fodbold kombinerer de tre vigtigste træningsformer, og man får dermed en effektiv træning i løbet af en fodboldkamp. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce