Annonce
Sydfyn

Forsker: Brug facebook og snak sammen

Sociolog, lektor ved Center for Landdistrikstsforskning ved SDU Pia Heike Johansen. Foto: SDU
Transport til centerbyer er generelt ikke det store problem - derimod er transporten mellem landsbyer svær at få styr på, viser rapport fra Center for Landdistriktsforskning
Annonce

Ved nytårstid luftede Venstrepolitikeren Ulrik Kølle ideen om mere samkørsel på Langeland i Fyns Amts Avis. Forleden skrev Jette Purup en klumme om at blaffe, og før jul tog journaliststuderende Mille Harritsø Winther hele øen rundt på tommelfingeren istedet for at vente på bussen og skrev om det i Øboen.

I valgkampen i efteråret 2017 var transport på øen et stort tema, men et forsøg med at få busserne fra Lohals og Bagenkop til at køre ind i Rudkøbing på Engdraget er opgivet igen, fordi ruten blev benyttet for lidt. Andre initiativer er der ikke taget på transportområdet.

Det ser ud som om transport på landet er besværligt, men ikke på alle måder, mener forsker.

Pia Heike Johansen er sociolog og lektor ved Center for Landdistriktsforskning på SDU. I 2016 var hun med til at lave en rapport om smart transport på landet, hvor man undersøgte transportinitiativer, der forbinder land, by og lokalsamfund i landdistrikterne.

- En af konklusionerne i vores arbejde var, at det ikke var det store problem at komme til centerbyerne. Det, der var den virkelige udfordring, var at komme rundt mellem landsbyerne og lokalsamfundene. For eksempel at komme fra sin landsby til fodboldtræning i nabolandsbyen, siger Pia Heike Johansen.

- Dels var der ingen busser mellem landsbyerne, dels var der ofte fjernet stier og genveje på grund af strukturændringer i landbruget, og det gør det vanskeligt at komme rundt. Så alene stier og genveje i landskabet er en store hjælp for de bløde trafikanter.

Det er ikke nødvendigvis vanskeligt at løse transportproblemer.

- Man kan for eksempel spørge hinanden. Der er mange landsbysamfund, hvor der ikke længere er købmand, skole eller forsamlingshus og derfor ikke noget uforpligtende mødested. Alligevel viser en stor interviewundersøgelse, at 70 procent af de, der bor i lokalsamfundet dagligt taler med andre i lokalsamfundet, så måske skal man bare spørge hinanden, om de vil med, eller om de vil hjælpe, siger hun.

- Det kan være vanskeligt og dyrt at lave alle mulige konstruktioner med forskellige apps. Langt de fleste især ældre er på Facebook. Så hvorfor ikke bare bruge facebook til at aftale samkørsel, spørger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce