Annonce
Odense

Forsigtig genåbning af de odenseanske skoler og dagtilbud: De første skoleelever starter på onsdag

I første omgang bliver det forårs SFO, 0. og 1. klasserne, der kommer tilbage i skolerne. Her ses Korup Skole. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Fra onsdag den 15. april begynder de første odenseanske børn at vende tilbage til mere normale tilstande. Det bliver de yngste børn, der kommer først tilbage i skolerne og dagtilbuddene.

- Sundheden er det absolut vigtigste, og Odenses skoler og dagtilbud åbner først, når sundheden er på plads.

Sådan lød det fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S), da han sammen med Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) skærtorsdag præsenterede planen for, hvordan man skal få cirka 19.000 børn tilbage i skoler og dagtilbud efter påske.

Planen kommer som følge af den gradvise genåbning af Danmark, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede mandag den 6. april.

I Odense bliver skolerne genåbnet i uge 16 og 17, altså startende fra næste uge. Det bliver de mindste klasser, der først vender tilbage. Onsdag den 15. april kommer elever i forårs SFO samt 0. og 1. klasses-elever tilbage i skole. Ugen efter, i uge 17 der begynder den 20. april, kommer turen gradvist til elever i 2.-5. klasse.

Når det kommer til dagtilbuddene, altså dagplejer, vuggestuer og børnehaver, bliver der i næste uge fra den 15. til 17. april åbnet for pasning for de børn, der har ekstraordinært behov for det - eller de børn, hvis forældre varetager kritiske funktioner i samfundet. Fra allerede fredag i samme uge, den 17. april, er alle dagtilbud åbne, og udgangspunktet er, at det sker i eget børnehus.

2. påskedag, mandag den 13. april, vil alle forældre modtage en besked, enten i e-boks på mitbarn.dk eller i aula, alt efter hvilken institution ens barn går i, om, hvordan genåbningen bliver for den specifikke institution, ens barn går i.

Annonce

Står på mål for sundhed

Både Susanne Crawley Larsen og Peter Rahbæk Juel lagde under pressemødet foran indgangen til Odenses Rådhus på Flakhaven vægt på, at sundheden bliver styrende for, hvordan genåbningen kommer til at ske. De gav samtidig også begge to udtryk for, at de godt kan forstå forældres bekymringer for, hvordan en genåbning skal foregå.

- Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at forældre er bekymrede. Jeg har også selv et barn, jeg skal sende af sted i 0. klasse. Men vores opgave er også at være en del af en national plan, og jeg har tillid til, at de klogeste sundhedsfaglige personer har udtænkt de her genåbningsmodeller, lød det fra borgmesteren.

Budskabet var derfor også helt klart:

- Vi åbner ikke, før sundheden er på plads. Og når vi åbner, er det forsvarligt.

Borgmesteren gav desuden udtryk for, at denne nye måde at agere på kræver en tilvænning. Der har indtil nu været meget klare retningslinjer for alle danskere, men nu skifter vi fase, og det skaber helt forståeligt utryghed, fortalte han. Ikke desto mindre skal hverken forældre, børn eller medarbejdere være bekymrede for genåbningen, lød budskabet

- Når vi åbner, er det fordi, vi kan stå inde for sundheden, fastslog Rahbæk Juel.

Åbningen er derfor også betinget af, at de enkelte matrikler – i alt 500 adresser fordelt på dagtilbud og skoler – kan leve op til sundhedsmyndighedernes krav. Der kan være enkelte steder, hvor man ikke kan leve op til den nødvendige sundhedsfaglige standard – og så vil man ganske enkelt vente med at åbne den pågældende skole eller dagtilbud.

Både Susanne Crawley Larsen og Peter Rahbæk Juel understregede dog, at de vil gøre alt, de kan for, at det kan lykkes. Rahbæk Juel sagde samtidig, at man vil forsøge at arbejde rundt om eventuelle udfordringer, der for eksempel kan bestå i kvadratmeterproblematkker, eksempelvis ved at drage brug af idrætshaller og lignende.

Forventningen er, at der ligger en plan klar på lokalniveau mandag den 13. april.

En ny hverdag

Hverken rådmanden eller borgmesteren lagde fingre imellem, at hverdagen ikke vil se ud, som før coronaen for alvor ramte Danmark

- Mange ting vil være anderledes. Derfor beder vi jer være overbærende. Både forældre, børn og medarbejdere. Det vil være en anderledes virkelighed end den, vi kendte før, fastslog Susanne Crawley Larsen.

En anden måde at spise på, mere udetid og færre børn i samme rum var nogle af de ting, rådmanden fremhævede.

Borgmesteren sagde i samme ombæring, at genåbningen vil kræve rigtig meget af både forældre, for eksempel når man bringer og henter, men også af medarbejderne, der står med en stor opgave foran sig. Han var dog fortrøstningsfuld.

- Jeg tror på, det kan lykkes, hvis vi hjælper hinanden og står sammen, sagde Peter Rahbæk Juel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Annonce