Annonce
Sydfyn

Forsamlingshusformænd: Svært altid at få det til at hænge sammen

Det kan være en svær opgave for forsamlingshusene at få økonomien til at løbe rundt, hvorfor det er nødvendigt selv at skabe aktiviteter, forklarer formænd.
Det kniber generelt med udlejningerne, og det kan være udfordrende at få økonomien til at hænge sammen. Derfor er det nødvendigt selv at tage initiativ til aktiviteter - ligesom de for tiden gør det i Vester Skerninge - for at få penge i kassen. Det er meldingen fra et par af formændene fra egnens forsamlingshuse, som avisen har talt med.

Brødtekst

Annonce

1) Jacob Johansen, formand for Brændeskov Forsamlingshus

Brændeskov Forsamlingshus. Foto: Brændeskov Forsamlingshus

- Det kan da være lidt svært at få tingene til at hænge sammen. Der er ikke helt så mange udlejninger som for år tilbage. Det har altid været en udfordring med udlejninger, men det er blevet endnu sværere.

- Vi nyder godt af at have en støtteforening, som vi har haft i 10 år, der kører en genbrugsforretning i forsamlingshusets kælder. Det hjælper gevaldigt til på økonomien i huset. Vi er i det hele taget nødt til at have andre ting end ren udlejning. For selvom vi har okay mange udlejninger, omkring 30 om året, så er det ikke helt nok til, at det kan hænge sammen.

- Det giver den udfordring, at man løbende skal holde lidt øje med økonomien og finde på nogle arrangementer, som kan give lidt penge i kassen. Det gør vi i samarbejde med støtteforeningen og har for eksempel et landsbymarked en gang om året, hvor vi får lidt penge ind i huset ved at sælge kaffe, kage og så videre.

2) Henrik Kramer, formand for Vejstrup Forsamlingshus

Vejstrup Forsamlingshus. Foto: Katrine Becher Damkjær

- I udgangspunktet går det godt. For små to år siden stod vi der, hvor Vester Skerninge Forsamlingshus er nu. Vores hus var ved at lukke. Den korte historie er, at der kom en arbejdsgruppe med en ny idé til, hvordan huset kunne videreføres. Det betyder, at vi i dag har en helt anden struktur for, hvordan arbejdet organiseres. Vi har en bestyrelse, og så har vi 15 arbejdsudvalg, som borgerne kan melde sig til, hvis man gerne vil give sit bidrag og lave en aktivitet. Det var en god idé, fordi det fik folk til at melde sig, og det er ellers dér, mange ting kan strande på.

- Arbejdsgrupperne finder sammen med bestyrelsen ud af, hvad man gerne vil lave, og så kan man byde ind som borger og sige, at man for eksempel vil afholde dartaften. Og så laver vi en plan for, hvordan det kan gøres og stiller huset til rådighed. Så nu har vi fået aktiviteter i huset, en god økonomi og lige nu er vi i gang med en visionsproces med borgermøder, hvor vi skal diskutere, hvordan huset skal se ud fremadrettet.

- Vores økonomi er stykket sådan sammen, at vi har to store koncerter om året, hvor vi henter et pænt overskud ind. Og så har vi fået nogle sponsorer fra det lokale erhvervsliv, som er gået ind og bidrager meget væsentligt. Og så er idéen, at de fleste andre arrangementer skal hvile i sig selv.

- Man kan ikke kun overleve på udlejninger. Da vi gik i gang, havde vi en del ungdomsudlejninger, som ikke var gode for huset, fordi det slider voldsomt, ligesom huset får et dårligt ry, når der er høj musik og fest til langt ud på natten. Så det har vi droppet og satser mere på at udleje til helt almindelige familiefester. Vi har omkring 30 udlejninger om året.

3) Peter Nielsen, formand for Vormark Forsamlingshus

Vormark Forsamlingshus. Privatfoto.

- For vores vedkommende kan vi sige, at det hænger da sammen. Men det ville det ikke gøre uden, at vores støtteforening bakker op om det og laver nogle tiltag, ligesom vi får hjælp fra sponsorer.

- Vi har haft en lille nedgang i antallet af udlejninger i forhold til sidste år. Det største problem er dog, at der ikke er så mange, som lejer hele huset, men kun den ene eller anden sal. Det giver en nedgang i indtægterne. Så det handler ikke kun om antallet af udlejninger, men også hvor meget af huset, de lejer.

- Det er udlejninger, der er vores primære indtægtskilde, og så har vi støtteforeningen, der lægger omkring 30.000 kroner i forsamlingshusets kasse. Det er vi også afhængige af, og det så hårdt ud uden de 30.000 kroner.

- Vi laver også selv arrangementer og har for eksempel Allan Olsen herude til foråret, og så siger vi jo heller ikke nej til Filmfyn, der har lejet huset i fem-seks uger til at indspille en film. Det betyder, at der er nogle fester, vi ikke kan holde i den periode, men de penge, som Filmfyn lægger for at have det, ville vi ikke kunne tjene ind på udlejninger.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce