Annonce
Sydfyn

Forsamlingshus kører på pumperne: Støttekoncert skal redde huset

Vester Skerninge Forsamlingshus har dårlig økonomi. En ny bestyrelse, der trådte til 7. juli, arbejder kraftigt på at få husets økonomi op at køre igen. Blandt andet ved hjælp af en støttekoncert med frivillige musikanter lørdag 14. september. Arkivfoto: Steven Rasmussen
Vester Skerninge Forsamlingshus kører på pumperne, men en gruppe lokale arbejder hårdt på at få økonomien op at køre igen. En støttekoncert i weekenden med fri entre skal sætte gang i hjulene.

Vester Skerninge: - Det er ikke for sjov, når vi siger, at vi mangler penge.

Sådan lyder udmeldingen fra Dan Koch-Hansen, der sammen med tre andre danner bestyrelsesgruppen for Vester Skerninge Forsamlingshus.

Stedet kører på pumperne. Det kan han konstatere efter den næsten spritnye bestyrelse trådte til den 7. juli.

- Økonomien så helt skidt ud, da vi overtog. Vi snakker et par tusind kroner tilbage på kontoen til et hus på 400 kvadratmeter, fortæller han.

Men gruppen har lagt sig i selen for at få det gamle forsamlingshus op at køre igen. Et hus, der opstod tilbage i 1875, og som efter at have ligget i dvale i nogle år, kom tilbage på benene igen i 1903, hvor det har stået lige siden.

Den nye bestyrelse har bevidst valgt at være åbne omkring husets dårlige økonomi.

- Folk tror, at det bare kører, men man er nødt til at være ærlig omkring, at hvis vi skal have forsamlingshus i byen, så skal vi gøre noget. Og er der ikke et forsamlingshus, går det udover hele byen, for den bliver mindre attraktiv, fortæller Dan Koch-Hansen.

Annonce

Gratis støttekoncert

Et opsving i økonomien kræver dog noget benarbejde. Planen er at lave flere arrangementer, gøre mere reklame for husets eksistens og få flere folk til at holde deres fester der.

De nye initiativer skydes i gang med en hel koncertdag i weekenden. Lørdag 14. september klokken 15 har forsamlingshuset fået arrangeret Rock i Huset, hvor otte bands og solister henover otte timer leverer musikken.

- Vi har faktisk fået tilbud fra 23 bands, der gerne vil komme og spille. Og de får jo ikke noget for det, siger Dan Koch-Hansen og tilføjer:

- Det er vildt, at der er sådan en velvilje fra bandsene til at støtte op om det.

Billetprisen lød egentlig på 100 kroner, men efter huset har fået dækket halvdelen af arrangementet med en støttebevilling fra Svendborg Kommunes Forsamlingshuspulje, er der nu gratis entre.

- Vi tænkte, at var smartest at gå all-in på at gøre det gratis, og så håbe, at folk køber en masse drikkevarer, siger Dan Koch-Hansen og uddyber:

- Vi håber, at det på den måde får en positiv effekt den anden vej. At folk får en god oplevelse, ser stedet og får lyst til at bruge det.

Med sådan et arrangement håber bestyrelsen at huset kan få en økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Råbt op

Men det er ikke helt nok.

Bestyrelsen mangler nemlig flere frivillige kræfter i huset og flere bestyrelsesmedlemmer. Gerne nogen, der er gode til det mere praktiske.

- Vi er nogle nørder, os der er her nu. Vi er god til det mere administrative og ikke så meget til alt det praktiske.

Det kniber med at få råbt folk op.

- Vi prøver at få forklaret, at det ikke er fast, at man kan hjælpe så meget til, som man nu kan, forklarer Dan Koch-Hansen.

- Vi har en masse idéer i støbeskeen, vi mangler bare nogen, der kommer ud af busken.

Det ene ben foran det andet

Dan Koch-Hansen fortæller, at bestyrelsen gerne ser, huset fremover har flere funktioner.

- Vores lille agenda er at få det til at blive forsamlingshus og kulturhus.

Der skal være foredrag - blandt andet et om pigerne fra Sprogø i januar måned - og til jul vil der være julemarked kombineret med julestue.

Dan Koch-Hansen tror fuldt og fast på, at forsamlingshuset kommer økonomisk op at køre igen.

- Med den ene ben foran det andet er jeg hundrede procent sikker på, at vi nok skal få stedet op at køre igen. Nu har vi fået lidt sponsorer ind og lavet lidt arrangementer, så skal det stille og roligt nok blive bygget op igen. Det bliver hårdt, men det skal nok lykkes, mener han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce