Annonce
Assens

Forsømt mindedag: 29. august markeres i Assens

Toldstrups mindesten i Assens. Arkivfoto: Martin Kloster

29. august 1943 er en vigtig dato i dansk historie, men det ved de færreste. Det vil Toldstrupselskabet ændre på og arrangerer derfor en markering af dagen.

Assens: Siger datoen 29. august for 75 år siden dig noget?

Hvis ikke, er du ikke alene. For de færreste ved, hvad der skete den 29. august 1943. Men det vil Preben Find og Toldstrupselskabet lave om på.

Det var nemlig den dag i 1943, hvor danske samlingsregering trådte tilbage som følge af det såkaldte augustoprør, som fandt sted flere steder i Danmark med demonstrationer, strejker og uro i gaderne. Det oprør var en reaktion på den danske regerings samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt.

Tyskernes svar på det var Operation Safari var at afvæbne og opløse den danske hær og flåde.

Men den dag er siden gået for meget i glemslen, hvis du spørger Preben Find, der er formand for Toldstrupselskabet.

- Jeg har ikke mødt én person, der ved noget om den dag, og hvad der skete. Det ligger lige til højrebenet, at Toldstrupselskabet tager den op. Det er en forsømt mærkedag, siger Preben Find.

Mindearrangement

Programmet for mindearrangementet 29. august 2018 er:Klokken 17: Formering af faneborg ved mindestenen for modstandsmanden Jens Toldstrup. Derefter er der velkomst, musik fra Assens Harmoniorkester, tale og blomsternedlæggelse.

Klokken 17.55: Forlægning til Toldstrups Hus, Damgade 26, hvor der vil være åbning af en særudstilling om begivenhederne 29. august 1943. Der vil også være en reception.

Assens berørt

Toldstrupselskabet driver modstandsmuseet Toldstrups Hus, der sætter fokus på besættelsen og modstanden mod den og ikke mindst modstandsmanden Toldstrup, som var modtagechef. Han blev født og og voksede op i Assens med det borgerlige navn Anton Ingersøn Jensen. Han var i militæret, men blev modstandsmand den dag, da Danmark kapitulerede, efter tyskerne var gået over grænsen. Han fik navnet Jens Toldstrup.

For ham fik 29. august 1943 også stor betydning.

- Toldstrup var blandt dem, der blev arresteret af Gestapo. Han blev arresteret i Skive.

- Men Assens by blev også berørt af det. Der, hvor Østervang er i dag, var der en dansk baraklejr. Det var en hel bataljon, der var garniseret her. Bataljonen havde været i Tønder, men tyskerne ville have, at den skulle være så tæt på grænsen, så den blev flyttet til Assens på et tidspunkt i 1943, siger Preben Find, der har fundet tekster og billeder, som fortæller om livet i baraklejren. Deriblandt beretninger fra en kaptajn og en menig soldat.

Assens by blev også berørt af det. Der, hvor Østervang er i dag, var der en dansk baraklejr. Det var en hel bataljon, der var garniseret her.

Annonce

Mindehøjtidlighed

De beretninger og fotos fra lejren og fra, hvad der skete 29. august 1943, bliver del af en ny udstilling i Toldstrups Hus, Damgade 26, Assens.

Den udstilling er der fernisering på onsdag 29. august. Naturligvis.

I anledning af at det er 75 år siden, at Augustoprøret fandt sted, står Toldstrupselskabet bag en mindedag.

Arrangementet starter ved mindestenen for Jens Toldstrup på kanten af Skovanlægget. Her vil der være taler, kransenedlæggelse, og Assens Harmoniorkester vil spille. Preben Find forventer også, at flere faner - og fanebærere - vil deltage.

Bagefter fortsætter arrangementet i Toldstrups Hus, hvor man kan se udstillingen, der bliver sat op i gården. Det sker på væggen under et halvtag.

Arrangementet begynder klokken 17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce