Annonce
Odense

Forsøg skal gøre op med alkohol-tabu: Forskere følger effekterne af onlinebehandling

Alkoholbehandlingen i Odense Kommune er et af de 18 steder i Danmark, der er med i forsøget med at tilbyde kombineret fremmøde og onlinebehandling. Foto: Ulrik Sass

Odense: Kun 10 procent af de danskere, som drikker for meget, gør noget ved problemet og går i behandling.

Ifølge Region Syddanmark hænger det sammen med, at alkoholmisbrug stadig er tabubelagt. Mange giver udtryk for, at de er bekymrede for konsekvenserne ved at tage kontakt med ”systemet”, og det genkender leder af Alkoholbehandlingen i Odense, Elisabeth Jessen:

- Fra folk begynder at drikke for meget og få lidt problemer med alkohol, til de træder ind over vores dørtrin, går der typisk 10-12 år, forklarer hun.

Annonce

Af dem, som kommer i behandlingen, falder nogle fra på grund af praktiske forhindringer som for eksempel for lang afstand til behandlingen og et mistet kørekort efter en dom for spirituskørsel.

Derfor har telepsykiatrien i regionen efter hollandsk forbillede skabt et behandlingstilbud, Blended Care, hvor fysisk fremmøde kombineres med behandling online. På den måde gøres behandlingen både mere diskret og lettere tilgængelig.

Deltagerne får nemlig både adgang til behandling hjemmefra og støtte fra behandleren over nettet.

Fem pilotkommuner afprøvede konceptet, og nu er i alt 18 kommuner kommet med - heriblandt tre på Fyn: Odense, Svendborg og Nyborg.

Behandlingen er etableret som et forskningsprojekt ledet af professor Anette Søgaard Nielsen fra Enhed for Klinisk Alkoholforskning på SDU. Tryg Fonden finansierer forsøget med 5 mio. kroner de næste fire år.

Blended Care

Projektet Blended Care for Alcohol Use Disorder er et treårigt forskningsprojekt, der afprøver og evaluerer et nyt behandlingstilbud på alkoholområdet. Behandlingstilbuddet kombinerer fysisk fremmøde i alkoholbehandlingen med internetbaseret terapi.

Projektet ledes af Enhed for Klinisk Alkoholforskning, SDU, i samarbejde med Telepsykiatrisk Center, Sundhed.dk, Center for Innovativ Medicinsk Teknologi på Odense Universitetshospital, 18 kommuner og Arkin Institute for Mental Health, Amsterdam.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce