Annonce
Fyn

Forsøg på E20: Udnyttelse af nødspor sparer tid og penge

Et af de initiativer, der har vist sig at have stor effekt på fremkommeligheden og sikkerheden på den Fynske Motorvej, er at sørge for hurtig flytning af forulykkede køretøjer til nødsporet. Det kan spare de øvrige trafikanter for næsten 15 minutters ventetid, og jo hurtigere en motorvej ryddes efter et uheld, jo mere sænkes risikoen for følgeuheld, oplyser Vejdirektoratet. Foto: Michael Bager.
Et bedre samarbejde mellem politi, beredskab og Vejdirektoratet har gjort rydning af den Fynske Motorvej efter trafikuheld mere effektiv. Og hurtigere flytning af forulykkede køretøjer til nødsporet har kunnet sænke ventetiden markant.

Fyn: Når et uheld blokerer en eller flere vognbaner på motorvejen, begynder taxameteret at tælle. For det koster penge for både virksomheder og private, når der opstår ventetid i trafikken, og alene fra 2016 til 2018 steg det samfundsøkonomiske tidstab ved køkørsel efter uheld på motorveje ifølge Vejdirektoratet med 27 procent.

Der er med andre ord et stort samfundsøkonomisk potentiale i at få ryddet hurtigere op efter uheld på vejene, og af den grund indledte Fyns Politi, Rigspolitiet og Vejdirektoratet i maj 2018 et forsøg på den Fynske Motorvej sammen med Beredskab Fyn, Trekant Brand og Region Syddanmark.

20 initiativer til hurtigere oprydning og genetablering af trafikken på motorvejen efter uheld skulle testes under forsøget, og forholdsvis enkle løsninger viste sig at være effektive - blandt andet hurtigere rekvirering af vogne der kan fjerne havarerede lastbiler og en hurtig flytning af forulykkede køretøjer til nødspor. De to metoder har haft en god effekt, lyder vurderingen i en ny rapport fra Vejdirektoratet.

Når det er muligt at flytte forulykkede biler til nødsporet, forkorter det ifølge rapporten markant de øvrige trafikanters ventetid i kø. Analyser af fire uheld viser, at flytningen af biler til nødsporet i gennemsnit kappede knap 15 minutter af ventetiden for andre trafikanter, og det har haft en samfundsøkonomisk gevinst på mellem 30.000 og 500.000 kroner.

Også en optimering af alarmeringsfasen, myndighedernes fælles adgang til livebilleder fra kameraer og droner og en direkte dialog mellem politiets indsatsleder på uheldsstedet og Vejdirektoratets Trafikcenter kan gøre motorvejen hurtigere farbar efter uheld.

Den overordnede vurdering er, at særligt dialogen og samarbejdet i arbejdsgruppen bag forsøget på den Fynske Motorvej har haft en god effekt i håndteringen af uheld.

FAKTA Flest uheld fredag eftermiddag

En del af forsøget på den Fynske Motorvej handlede om at placere politipatruljer på den vestfynske del af motorvejen fredag eftermiddag.

Tal fra Vejdirektoratets Trafikcenter viser en stor overvægt af uheld på motorvejen på fredage mellem klokken 13 og 17, og patruljernes opgave var primært at køre mellem Aarup og Middelfart - både for at lave almindelig patruljering og for at give hurtig hjælp ved uheld.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at initiativet mærkbart bidrog til en hurtigere og bedre håndtering af uheld på den vestfynske del af E20. Men Fyns Politi vil tænke fredagspatruljen ind i planlægningen, da den vurderes at have haft forebyggende effekt.

Kilde: Vejdirektoratet

Annonce

Udrykningsvej er indført på Fyn

Blandt de 20 initiativer, som er blevet testet på E20 over Fyn, er også dannelsen af en udrykningsvej, når der er sket uheld. Trafikanter i højre side af motorvejssporet skal trække ud til højre, og trafikanter i venstre side skal trække til venstre, så udrykningskøretøjer kan komme frem i midten af sporet.

Metoden kendes fra udlandet, og selvom der endnu ikke er data, der kan underbygge, at metoden har en positiv effekt på fremkommeligheden og sikkerheden, er den blevet gjort permanent på den fynske del af E20. Ifølge rapporten fra Vejdirektoratet anbefales metoden som et oplæg til en national retningslinje.

Det antages, at det vil have en positiv effekt, hvis trafikanter i hele landet kun skal forholde sig til en måde at placere sig på, når der skal gøres plads til udrykningskøretøjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce