Annonce
Assens

Forretningen med gadeuret

En gang i timen bimler dette ur midt i Bredgade, men kun når Fangels Efterfølger holder åbent. Uden for dette tidsrum er bimleriet overladt til Aarup Kirke.

AARUP: Fangels Efterfølger har mere end 100 år på bagen.

Peder G. Fangel etablerede sig den 27. oktober 1900 i Bredgade 24. I begyndelsen kun med reparation og salg af ure.

I 1906 flytter han butikken over gaden til Bredgade nr. 29 og udvider med guld, sølv og briller. Ni år senere køber Peder G. Fangel ejendommen nr. 35, hvor forretninger siden da har haft til huse.

På et gammelt foto kan man se, at Peder G. Fangel også kaldte sig instrumentmager i de år. Han var i øvrigt en driftig mand, som i 1911 var med til at stifte Aarup og Omegns Bank, i dag Totalbanken.

Datteren frøken Helga Fangel, der var uddannet guldsmed og gravør, overtog i 1957 forretningen efter faderens død, da sønnen, guldsmed Ejler Fangel, havde egen forretning i København

Den 15. november 1970 bliver østfynboen Folmer Rasmussen Fangels Efterfølger. Flere gange siden da er forretningen blevet udvidet og moderniseret. Blandt andet er optikafdelingen kommet til.

Den 14.august i år bliver Peter Brogaard den fjerde indehaver på 106 år. De to ansatte fortsætter: urmager Henrik Pedersen og guldsmedeekspeditrice Inge Knudsen, der blev udlært hos frøken Helga Fangel og har 42 års anciennitet.

Karakteristisk for forretningsfacaden er det gamle gadeur af smedejern, som Folmer Rasmussen de første år måtte trække op hver tredje dag.

I dag styres værket elektronisk og er blevet tilføjet et slagværk, der slår timeslagene i forretningens åbningstid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce