Annonce
250

Formanden slår fast: Fyens Stiftstidende skal tjene penge for at lave god journalistik

Torben Frigaard Rasmussen, formand for Den Fynske Bladfond, driver til daglig iværksætterhuset Tanken 16 i Odense, og selv om mediebranchen er et andet gebet, end han normalt beskæftiger sig med, har han mange input til, hvordan fonden kan være med til at sikre også de næste mange år for Fyens Stiftstidende. Foto: Robert Wengler
Fyens Stiftstidende laver ikke journalistik for at tjene penge. Men tjener penge for at lave journalistik. Sådan lyder det fra formanden for Den Fynske Bladfond, som i dag ejer den 250 år unge fynske avis, landets tredjeældste dagblad.


Medier har større betydning end nogensinde. Men samtidig er mange medier under pres, fordi det sjældent er en guldrandet forretning at drive en medievirksomhed.

Derfor er det oplagte spørgsmål til formanden for Den Fynske Bladfond, den succesrige iværksætter Torben Frigaard Rasmussen, hvad han laver i spidsen for en fond, der har til formål at sikre grundlaget for frie medier på Fyn – og i hvert fald på overfladen er temmelig langt væk fra det, han beskæftiger sig med til daglig. Og så alligevel ikke. Det vender vi tilbage til.

Annonce

Til daglig driver Torben Frigaard Rasmussen iværksætterhuset Tanken 16 på Dalumvej i Odense og sidder samtidig i en stribe bestyrelser i store og små virksomheder, der især arbejder med data, it og tech.

- Da jeg vendte hjem efter en del år i udlandet, ville jeg gerne være med til at understøtte den udvikling, der var i gang i Odense, og som har fået så godt fat de senere år, fortæller Torben Frigaard Rasmussen.

Mere aktiv bladfond

- Man ville godt have en mere aktiv bladfond, efter at Fyens Stiftstidende, som fonden ejer, var fusioneret ind i Jysk Fynske Medier, så fondens formand, SDU-professor Tage Koed-Madsen spurgte mig, om jeg ville træde ind i bestyrelsen, fordi man gerne ville gøre brug af nogle af de kompetencer, som jeg havde. Det sagde jeg ja til, og jeg tog så over som formand efter Tage Koed-Madsen for to år siden.

Torben Frigaard Rasmussen har fart på i sit arbejdsliv, og meget passende har han en raket som logo for iværksætterhuset Tanken 16. Og den energi og fremdrift, han lægger i alt, han foretager sig, har han også overført til arbejdet i Den Fynske Bladfond, der ejer Fyens Stiftstidende, for det skal sikre fremtiden de næste mange år. Foto: Robert Wengler

Torben Frigaard Rasmussen har siden, han flyttede hjem fra bl.a. et succesrigt ophold i USA, haft travlt med at udvikle små iværksætterfirmaer til store, salgsmodne virksomheder, som er blevet solgt for både to- og trecifrede millionbeløb.

Det synes at ligge lidt væk fra en 250 år gammel virksomhed, hvor er det, du sætter dine kompetencer i spil?

- Jeg beskæftiger mig meget med skalering og udbredelse, altså gøre et produkt kendt og relevant for brugerne/kunderne, og her er mange snitflader til mediebranchen, hvor udviklingen hele tiden kræver fornyelse, både hvad angår indhold, annoncer og platforme at udkomme på. Det er ikke nok at udkomme på papir, og her har avisen også godt fat med fyens.dk, e-avisen og nyhedsbreve. Men det er ikke nok på længere sigt. Derfor har bladfonden også investeret 50 mio. kr. i FST Growth, et selskab, der skal spotte nye virksomheder at investere i, som kan udgøre en del af fremtiden. Det er der brug for.

Torben Frigaard Rasmussen har en række små opstartsvirksomheder under sine vinger i Tanken 16, og ofte vokser de sig ud af rammerne og må flytte til større lokaler andre steder i byen. Det hjælper han dem også med. Foto: Robert Wengler

Det glæder Torben Frigaard Rasmussen, at en række nye initiativer, som bladfonden har været med til at tage, også viser sig at virke. Der er løbende stor opmærksomhed om at få flere og flere fynboer i tale, og Fyens Stiftstidende udvikler sig i disse år hastigt på digitale platforme og øger her abonnementsbasen, fordi nye digitale abonnenter mere end opvejer frafaldet af abonnenter, der holder papiravisen.

Aldrig har Fyens Stiftstidende været i kontakt med så mange fynboer som i dag, bl.a. takket være de nye platforme, så avisen er meget mere end – en avis på papir.

Annonce

Har betydning lokalt

Det stiller også nye krav til indholdet, og her er det førsteprioritet at være tæt på læserne og brugerne. Det har bladfonden bidraget til, bl.a. ved at støtte et projekt i Middelfart, hvor redaktionen arbejdede tæt sammen med det lokale forenings- og handelsliv - med gode erfaringer og resultater til følge.

- Et medie som Fyens Stiftstidende og fyens.dk skal sikre den demokratiske sammenhængskraft lokalt. Det er der mere end nogensinde brug for i en tid, hvor vi alle bliver bombarderet med informationer og tilbud fra de sociale medier. Facebook er jo en del af næsten alle menneskers liv, men lokale medier som de fynske kan en masse, som Facebook ikke kan, mener Torben Frigaard Rasmussen.

Hvad kan de lokale medier, som f.eks. Facebook ikke kan?

- Vi kan skabe fællesskaber og samhørighed lokalt bedre end et multinationalt selskab med hovedsæde i Californien (Facebook, red.). Tænk bare på det fynske folkemøde eller de mange hundrede læsermøder, Café Stiften, hvor vi er helt tæt på læserne og brugerne. Vi skal levere kritisk og konstruktiv journalistik og vise brugere og læsere nye veje til, hvordan vi alle sammen gør Fyn til et bedre sted at leve. Her har vi en stor mission, og den er vigtigere end at skabe stor profit, som andre medieselskaber ellers er sat i verden for, betoner Torben Frigaard Rasmussen.

- Selvfølgelig skal der være balance i økonomien, men Fyens Stiftstidende skal ikke lave journalistik for at tjene penge, men derimod omvendt: Avisen skal tjene penge for at lave journalistik. Til glæde og gavn for lokalsamfundet, lyder formandens fortolkning.

Annonce

En del af noget større

I dag er Fyens Stiftstidende en del Jysk Fynske Medier, så Den Fynske Bladfonds indflydelse går kun til det, der har med den fynske avis at gøre. Men derfor holder Torben Frigaard Rasmussen alligevel skarpt øje med, hvad der sker i den store mediekoncern, hvor Fyens Stiftstidende er det næststørste medie, kun overgået af JydskeVestkysten.

Inden fusionen ind i Jysk Fynske Medier var Den Fynske Bladfond med Torben Frigaard Rasmussens ord en passiv hovedaktionær. Fonden blandede sig traditionelt slet ikke i drift eller strategi for den fynske avis og udviklingen omkring den.

Den trykte avis har det svært overalt, men den udgør stadig et solidt fundament for Fyens Stiftstidende, og den vil eksistere i mange år endnu, er Torben Frigaard Rasmussen overbevist om. Men det er nødvendigt hele tiden at arbejde med nye måder at sikre sig opmærksomhed og relevans på, papiret alene gør det ikke - og har ikke gjort det i mange år. Foto: Robert Wengler

Men det har ændret sig markant efter fusionen, nu er bladfonden en aktiv mindretalsaktionær, som interesserer sig meget for, hvordan Fyens Stiftstidende - som en del af noget større - kan bidrage bedst muligt til fællesskabet.

Og her kan Torben Frigaard Rasmussen ikke nære sig for at ride en af sine kæpheste omkring bestyrelsesarbejde, som han har stor erfaring med.

- Jysk Fynske Medier har en meget stor bestyrelse på 15 medlemmer, men set udefra er det ikke ensbetydende med, at den optimale sammensætning af kompetencer er til stede - trods det store antal medlemmer. Det er en svær diskussion, men som en af de største ejere i Jysk Fynske Medier føler jeg, det er min pligt at flage for denne problematik, lyder det fra bladfondens formand.

Det er som bekendt svært at spå, især om fremtiden. Men det gør man jo ofte omkring et jubilæum, så du slipper ikke: Hvordan ser du fremtiden for Fyens Stiftstidende som medie?

- Den ser jeg med stor fortrøstning på, både hvad angår Fyens Stiftstidende og hele koncernen Jysk Fynske Medier. Men der ligger en meget stor opgave for avisen - her mener jeg avisen bredt set, inklusiv digitale platforme -  med konstant at sikre, at den er relevant for læseren og brugeren. Det indebære bl.a. at være kritisk og konstruktiv i sin journalistik og samtidig være en meget betydende aktør i at udvikle og bevare fællesskaber og dermed sikre sammenhængskraften lokalt.

- Det kommer ikke af sig selv, og om muligt er det en endnu større opgave at tiltrække og fastholde nye generationers interesse i Fyens Stiftstidende. Det kræver konstant fornyelse og nye perspektiver, og det er vi også godt i gang med. Så det er en livlig 250-årig, vi kan fejre her i 2022.

Den Fynske Bladfond

I fundatsen for fonden slås det fast, at fonden efter bedste evne skal sikre den størst mulige økonomiske og redaktionelle uafhængighed for de blade, fonden omfatter (Fyens Stiftstidende).

Det skal være med til at garantere en fri meningsudveksling i demokratiets ånd – helt uafhængig af private og offentlige interesser.

Fonden ejer Fyens Stiftstidende, der side 2016 har været en del af Jysk Fynske Medier P/S, hvor Fyens Stiftstidende udgør 37 pct.

Fyens Stiftstidende har en selvstændig formålsparagraf, gældende fra 1. august 1975 – og den gælder stadig. Her slås det i første linje fast, at ”Fyens Stiftstidende er et frisindet dagblad, uafhængigt af politiske partier samt organisatoriske og økonomiske interesser af enhver art.”

Tilskud til mange formål

Den Fynske Bladfond har penge på kistebunden - godt 250 millioner kroner i egenkapital. En del af afkastet går til at støtte projekter i medieverdenen, både relateret til Fyens Stiftstidende og danske medier mere bredt.

Der ydes bl.a. støtte til fellowships på SDU og Institut for Konstruktiv Journalistik på Aarhus Universitet. Det digitale medie Zetland har fået hjælp til at udvikle nye former for journalistik, og fonden har hjulpet økonomisk til digitaliseringen af fynske billeder i samarbejde med Stadsarkivet i Odense.

Målrettet Fyens Stiftstidende har fonden støttet et projekt om nye måder at komme i dialog med fællesskaber lokalt på (i Middelfart), der ydes støtte til Det Fynske Folkemøde, fonden støtter fejringen af avisens 250 års jubilæum, og der ydes løbende tilskud til rejser med specifikt fagligt indhold for både journalistpraktikanter og uddannede journalister.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Byen stod sammen om at finde gerningsmænd bag betonklodsepisode: - Det mest ulækre er, at nogle stod og filmede os, mens vi kørte galt

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Nordfyn For abonnenter

Krista og Johannes har danset sammen hele livet: Krondiamant-brudevalsen bliver nok deres sidste

OB

OB' nye assistentræner Søren Krogh fik debut i Silkeborg efter et par dage med sygdom under kasketten

Nyborg For abonnenter

To teenagere sigtet for groft hærværk på kommunens toiletter: Kan se frem til stort erstatningskrav

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Nordfyn For abonnenter

Udlejer til skimmelsvamp-lejlighed får håndsrækning: - Det er et meget lille plaster på såret

Husker du Daniel fra Løvens Hule: Juiceeventyret Bardjus begyndte med en joke - nu er målet en trecifret million-omsætning

Faaborg-Midtfyn

Fra Kværndrup mod Ringe: Tre galloway-køer løs på Svendborgmotorvejen

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Assens

Indsats mod social dumping på Vestfyn: Skattestyrelsen besøgte seks virksomheder - fem får besøg igen

Erhverv For abonnenter

Den ene er oprindeligt opfundet på Lindø, den anden i Skibshuskvarteret - nu mødes de i Give

Erhverv

Odenses to robotkæmper vokser voldsomt: Universal Robots solgte for over to milliarder sidste år

Annonce