Annonce
Assens

Formand forundret: Ingen penge til museumshus

Preben Find, formand for Toldstrupselskabet. Arkivfoto: Martin Kloster

Toldstrupselskabet, der driver museet Toldstrups Hus i Assens, fik ikke de ønskede 30.000 kroner i tilskud, de ønskede sig af Assens Kommune. Det undrer formand Preben Find.

Assens: Assens Kommune ønsker ikke at give 30.000 kr. i tilskud til Toldstrups Hus i Damgade 26 i Assens i foreløbig tre år.

Det besluttede udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur på deres seneste udvalgsmøde. Pengene ønskede folkene bag Toldstrup Hus skulle gå til fortsat at kunne udvikle projektet, hedder det i ansøgningen fra Toldstrupselskabets formand Preben Find.

"For at kunne koncentrere alle kræfter om den fortsatte vedligeholdelse og udbygning af Toldstrups Hus og skaffe den dermed forbundne finansiering af projektet anmoder vi med denne henvendelse om at blive optaget på Assens Kommunes budget med et årligt tilskud på 30.000 kroner foreløbigt gældende for tre år", stod der i ansøgningen.

Toldstrupselskabet har stået for vedligeholdelse af ejendommen, der var modstandsmanden Jens Toldstrups barndomshjem, samt indsamling af historisk materiale og inventar.

Preben Find kan ikke forstå afslaget.

- Jeg har fuld forståelse og respekt for, at man i den situation - som man igen har bragt sig i - er kommet i økonomisk uføre (sidste uge kom det frem, Assens Kommune skal finde nye besparelser på 30 mio. kr., red.), at man da ikke kan bevilge penge til sådan noget, siger han.

Men, tilføjer Preben Find så:

- Men det ændrer ikke på min totale uforståenhed over for den måde, man fordeler og disponerer penge til aktiviteter. Her tænker jeg primært på Museum Vestfyn, siger han.

- Hvad tænker du?

- Jeg tænker, at når man uden at ryste på hånden i befippelse over, at det er statsanerkendt kan give dem 3,8 mio. kr. om året. Så kunne man vel på en eller anden måde reducere det tilskud og afse nogle penge til andre, frivilligt drevne museer - bl.a. os, svarer Preben Find.

Beløbet reduceres dog næste år til 3,2 mio. kr.

Jens Toldstrup

Anton Ingersøn Jensen blev født 30. juni 1915 i Assens. Som femårig flyttede han og familien ind i huset i Damgade 26, som i dag er indrettet som museet Toldstrups Hus.Anton Ingersøn Jensen rejste til Haderslev, hvor han blev tolderelev, inden han kom i livgarden. Derefter blev han ansat som toldassistent i Skive.Da tyskerne gik ind i Danmark i april 1940 blev Anton Ingersøn Jensen mobiliseret. Han blev modstandsmand og fik navnet Jens Toldstrup.Han deltog i arbejde med at modtage og indsamle forsyninger af eksempelvis våben, som englænderne kastede ned fra fly. Han fik ry for at være Europas bedste nedkastningschef og fik efter udenlandske ordener. Han døde i 1991.

Toldstrups Hus er indrettet i det tidligere museum Mands Samling, som Jens Toldstrups far grundlagde i Damgade i Assens. Arkivfoto: Søren Plovgaard

Museumshus

Bygningen tilhørte tidligere Museum Vestfyn. Museet brugte den til Mands Samling, der var etableret af Jens Toldstrups far. I 2014 blev Mads Samling dog lukket som led i den handlingsplan, som fulgte af Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af Museerne på Vestfyn (det nuværende Museum Vestfyn). Derfor blev bygningen tilbageskødet til fonden bag Mands Samling. I 2015 blev den solgt til Toldstrupselskabet, som åbnede et museum i huset sidste år.

- Hvor vil du finde pengene?

- Det ved jeg ikke endnu, siger Preben Find.

- Hvad betyder det, I ikke får pengene?

- Det betyder, jeg skal ud med tiggerstaven, fortæller Preben Find, som finder det vigtigt, folk forstår, hvor vigtig Jens Toldstrup var.

Ikke bare for Assens, men for hele Danmark. Preben Find fortæller, at Jens Toldstrup bl.a. var medvirkende til, Danmark blev respekteret som en allieret partner.

"Som født i Assens har han derved indtaget en plads i Assens Bys historie, som i ingen henseender lader noget tilbage i forhold til hverken den ligeledes i Assens fødte søhelt Peter Willemoes eller den i Assenskredsen valgte konseilspræsident og forsvarsminister Klaus Berntsen", skriver Toldstrupselskabet i deres ansøgning til kommunen.

Annonce

Forskellige kasketter

Preben Find siger, han ikke har fået nogen begrundelse for afslaget. Han siger, han ikke ved, om det er hans person, der står i vejen. Han bemærker om sig selv, han ind imellem tillader at udtrykke sig kritisk over for byrådets beslutninger, siger han.

- Man burde kunne skelne mellem hvilken kasket, jeg har på. I, der har overværet byrådsmøderne, har ofte overværet, at jeg har spurgt om noget. Men det har ikke noget med Toldstrupselskabet at gøre. Det er som interesseret borger, jeg spørger ind til ting, fortæller Preben Find.

- Jeg spurgte på et tidspunkt: Hvorfor fastholder byrådet, at Museum Vestfyn skal drives som et statsanerkendt museum? Svaret det var: Det har vi jo vedtaget. Så fik jeg godt nok efterfølgende tilsendt noget, som de opfattede som et uddybende svar. Men det beskrev bare, hvordan det var gået til, at det var blevet vedtaget. Der var ikke svar på spørgsmålet, siger han.

Annonce

Arrangement 29. august

Toldstrupselskabet har også søgt om 9.000 kr. fra kultur- og eventpuljen til et arrangement 29. august ved Jens Toldstrups mindesten i Assens, som markerer 75-årsdagen for, da den tyske besættelsesmagt fratog den danske regering retten til at lede landet. Samarbejdspolitikken ophørte. Jens Toldstrup blev i den forbindelse arresteret.

Det er der umiddelbart givet et afslag på af kommunen, men det gennemføres.

Besøgstallet for første halvår af 2018 i huset ligger på 235, og i 2019 forventes et besøgstal på 750, oplyser kommunen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce