Annonce
Assens

Formand for Toldstrupselskabet: - Det vokser så vidunderligt

Preben Find er stort set hver dag i Toldstrups Hus i Damgade 26 i Assens, hvor han arbejder på at indrette og samle effekter ind til et museum om modstandsmanden Jens Toldstrup og besættelsestiden. På reolen ligger en kurerkuffert, som blev brugt under krigen. Foto: Kim Rune

Modstandsmuseet Toldstrups Hus er ikke åbent endnu, men har allerede gjort så meget opmærksom på sig selv, at folk uopfordret kommer med effekter.

Assens: Det er en velkendt og flittigt brugt kliché, at noget spreder sig som ringe i vandet. Men det gør det ikke mindre sandt.

For det er netop det, der er sket og sker lige nu for Preben Find. Det spreder sig. Det griber om sig.

- Det vokser så vidunderligt. Det ene fører det andet med sig, siger han.

Det 'det', Preben Find taler om, er Toldstrups Hus. Museet, som Toldstrupselskabet står bag, og som Preben Find er formand for. Toldstrups Hus sætter fokus på besættelsestiden på Vestfyn og på modstandsmanden Jens Toldstrup, der var modtagechef under besættelsen.

Museet holder til i huset på Damgade 26. Det var her Toldstrup - som i virkeligheden hed Anton Ingersøn Jensen - boede med sin familie, fra han var fem år gammel.

Toldstrup

Anton Ingersøn Jensen blev født 30. juni 1915 i Assens.Som 5-årig flyttede han og familien ind i huset i Damgade 26. Hans far indrettede med tiden museet Mands Samling i huset.

Anton Ingersøn Jensen rejste til Haderslev, hvor han blev tolderelev, inden han kom i livgarden. Derefter blev han ansat som toldassistent i Skive.

Da tyskerne gik ind i Danmark i april 1940 blev Anton Ingersøn Jensen mobiliseret. I det sekund, han fik at vide, Danmark havde kapituleret, blev han modstandsmand. Han fik navnet Jens Toldstrup.

Han deltog i arbejde med at modtage og indsamle forsyninger af eksempelvis våben, som englænderne kastede ned forskellige steder i landet. Han arbejdede sig op til at blive modtagechef, og han havde sine faste kurerpiger, der hjalp ham. Han fik ry for at være Europas bedste nedkastningschef.

Gestapo var hele tiden på jagt efter ham, så Toldstrup når at flytte kontor 41 gange under besættelsen.

Efter krigen fik han fire udenlandske ordener: The Most Excellent Order of the British Empire (England), Croix de Guerre (Frankrig), Medal of Freedom (USA) og St. Olavsmedaljen (Norge).

Han døde i 1991.

Stuen, der er til minde om Anton Ingersøn Jensen - eller Jens Toldstrup - er indrettet, så den har samme stil, som da han boede i huset. Foto: Kim Rune

Til Norge efter container

I Toldstrups Hus har ringene spredt sig i vandet på to fronter, selvom det ikke er åbent endnu.

Den ene front handler om de effekter, som der bliver flere og flere af, i takt med at folk hører om Toldstrups Hus og donerer ting til det, og at Preben Find finder interessante materialer i arkiver, på loppemarkeder og i antikvitetsforretninger.

- Jeg har lige fået denne kuffert, siger Preben Find og tager fat i håndtaget på en kuffert, som tydeligvis er af ældre dato.

- Der stod pludseligt en kvinde og kiggede på den seddel, jeg har hængt op på porten. Hun spurgte, om hun måtte komme ind og kigge. Det måtte hun selvfølgelig, og det viste sig, at hendes far var aktiv i modstandsbevægelsen, og han havde været kurrer. Det her er hans kuffert.

- Det er på den måde, det vokser. Pludselig står her en, eller jeg får kontakt med en, som har noget interessant. I sidste uge fik jeg også kontakt med en person i Middelfart, hvis far var sabotagechef for modstandsbevægelsen i Fredericia. Ham skal jeg også snakke med, siger Preben Find, som også selv finder effekter til huset.

Som da han besøgte det norske modstandsmuseum Kongsvinger Fæstning. Her fik han pludseligt øje på en nedkastningscontainer.

- Jeg fortæller dem om Toldstrups Hus og siger: "Det vigtigste for mig er at få sådan en". Han siger straks, at det kan han da hjælpe med. For de har en container i overskud, og den må jeg få. Så den 6. august tager jeg til Norge og henter den, fortæller Preben Find.

I baggården har murværket fået et lag maling, der er blevet lavet en terasse med borde og stole. Foto: Kim Rune
Annonce

Vragdele og faldskærm

Den anden front, hvor ringene har spredt sig, gælder det fysiske museum. For der er sket noget i huset, siden Toldstrupselskabet overtog det 1. september 2015. Rigtig meget endda.

Mindestuen og læsestuen er møblerede, biblioteket får flere og flere bøger på hylderne, og modellen af Toldstrups hovedkontor er etableret. Udenfor er murværket i gården blevet malet, og der er lavet en terrasse.

Og i baghuset - som er den ældste industribygning i Assens by - begynder museet og undervisningssalen at tage form. I undervisningssalen på førstesalen er der sat AV-udstyr op, og nedenunder er der fundet plads til en faldskærm til de vragdele fra fly, der havarerede ved Langesø og Brahesborg, og til en del af Tommerup-Assensbanen, der blev ødelagt i forbindelse med sabotage.

- Da vi købte huset, var det tomt. Så alle møblerne og tingene, der er her nu, er nogle, vi har været ude at finde eller har modtaget af forskellige personer. Al inventaret har vi klaret selv.

- Vi har fra starten lavet en plan for, hvordan det skal gøres. Men vi har ikke kunnet føre den ud i livet, før vi havde noget at putte i museet. Det er vi ved at have nu. Vi er ikke færdige, så vi har hængt to plader op, som viser hvad der er på vej, siger Preben Find, som naturligt nok er tilfreds med fremskridtene.

- Det er kun glædeligt at opleve, hvordan det begynder at tage form. Det er tilfredsstillende og inspirerende.

- Jeg bliver også opildnet af Toldstrups børns og kurerpigernes begejstring for, at vi gør det for Toldstrup. Det ansporer til at stramme balderne yderligere. Jeg kan ikke få øje på nogle personer, der er vigtigere med hensyn til at synes om ideen. Det giver styrke, siger Preben Find.

Sådan ser et bud på Toldstrups hovedkvarter ud. Det er levet efter fotografier fra hans rigtige kontorer under krigen. Foto: Kim Rune
Museet om modstandsmanden Toldstrup, der hedder Toldstrup Hus, tager for alvor form, og der er sket rigtig meget både indvendigt og udvendigt. Vi besøger museet og taler med Preben Find, der står bag. Vi hører blandt andet om planerne om at lave undervisningslokaler og den nedkastningskasse, som han skal hente i Norge.
Museet om modstandsmanden Toldstrup, der hedder Toldstrup Hus, tager for alvor form, og der er sket rigtig meget både indvendigt og udvendigt. Vi besøger museet og taler med Preben Find, der står bag. Vi hører blandt andet om planerne om at lave undervisningslokaler og den nedkastningskasse, som han skal hente i Norge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce