Annonce
Kerteminde

Formand for Langeskov Marked: - Nye brandregler er hul i hovedet

Langeskov Kræmmermarked samler omkring 70 000 mennesker hvert år. Men nu er det traditionsrige marked ramt af nye regler for brandsikkerhed. Foto: Nils Svalebøg
Fra januar 2020 koster det Langeskov Kræmmermarked 50-70.000 kroner at leve op til brandsikkerheden. Også Kirsebærfestivalen er truet af de nye regler.
Annonce

Nordøstfyn: En ny regel fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, som træder i kraft 1. januar 2020 giver lige nu dybe panderynker hos arrangørerne af Langeskov Kræmmermarked og Kirsebærfestivalen i Kerteminde. Skal man holde et marked eller en byfest med mere end 150 deltagere, skal der fremover hyres en certificeret brandrådgiver, der kan lave en plantegning over arrangementet. En såkaldt "pladsfordelingsplan."

Plantegningen skal blandt andet sikre, at sikkerheden ved begivenhederne kan godkendes, men for Langeskov Kræmmermarked bliver mer-prisen for det vigtige stempel i størrelsesordenen 50-70.000 kroner, fortæller formand Thomas Folleraas:

- Nogen må jo kunne se, at det er fuldstændig hul i hovedet. Det er bare fordi, man vil have det privatiseret og ensrettet. Det er jo netop charmen ved byfester, at alle ikke er ens. Det ville da være synd og skam, hvis vi alle skulle ligge på en firkantet mark, der var 1000 x 1000 meter. Og hvad hvis jeg finder den bedste pris på en brandrådgiver i Silkeborg, kender han jo ikke markedspladsen i Langeskov, siger han.

Annonce

Kæmper imod med næb og klær

Langeskov Kræmmermarked venter normalt til foråret med at sende ansøgning til kommunen, men nu overvejer Thomas Folleraas at gøre det allerede inden jul. For at undgå den nye regel i 2020.

- Men det er jo som at tisse i bukserne. For i 2021 har vi problemet igen. Hvis tingene ikke havde fungeret, kunne jeg se fidusen i det. Men det er jo ikke tilfældet. Jeg har ikke hørt fra nogen markedspladser, der er faldet fra hinanden. Jeg nægter at tro, at der findes en arrangør, som ikke vil det mest sikre for både gæster, kræmmere og musikere.

Sammenslutningen for By- og Markedsfester var for nylig ude og advare imod den nye regel og vurderer, at cirka halvdelen af alle landets by- og markedsfester vil lukke ned.

- Minutterne tæller allerede, og vi kæmper med næb og klør imod det her, siger Thomas Folleraas.

I Kerteminde har Kirsebærfestivalen i første omgang spurgt kommunen til råds:

- Jeg håber, man finder ud af, at det her er en lov, der kommer til at kvæle alting, hvis det skal koste op til 100.000 kroner at holde en byfest. Vores overskud landede sidste år på 4000 kroner, så vi har jo ikke så meget at gøre med. Men Kirsebærfestival skal vi have. Så må vi bare få løst det på bedst mulig måde, fortæller formand Torben Saugmann Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

Annonce