Annonce
Fyn

Formand for landets intensivlæger: Danmark var dårligt forberedt på corona-epidemien

Joachim Hoffmann-Petersen, overlæge på OUH og formand for Dansk Selskab for Anæstesiolog og Intensiv Medicin. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
På trods af advarsler var hverken det danske samfund eller sundhedsvæsen godt nok forberedt på en epidemi som corona-virus. Det mener den fynske overlæge Joachim Hoffmann-Petersen, der er lægefaglig formand for alle Danmarks intensivlæger.

Corona: Grav brønden før du bliver tørstig, lyder et kinesisk ordsprog.

Hvis det oversættes til den danske virkelighed anno 2020, hvor landet siden midten af marts har været lukket ned for ikke at sprede coronavirus, så glemte Danmark at grave brønden. Og det koster nu, hvor vi er tørstige.

Det mener Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge på intensivafdelingen på Svendborg Sygehus og formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin. I sidstnævnte rolle er han lægefaglig formand for de intensivlæger, der har stået med de hårdest ramte coronapatienter, siden epidemien brød ud i Danmark.

På grund af den tidligere nedlukning af samfundet og befolkningens villighed til at følge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne, har Danmark undgået dødsfald og indlæggelser i det antal som er set i eksempelvis Italien og Spanien. Derfor knækkede sygehusvæsenet ikke halsen.

- Men vi var ikke tilstrækkeligt forberedt på at håndtere en pandemi som Covid19, siger Joachim Hoffmann-Petersen og lister en række tegn på den manglende forberedelse op:

-Vi løb tør for værnemidler, før epidemien nærmest kom i gang. Vi har ikke ekstra respiratorer. Testkapaciteten har det taget to måneder at få til at køre, så det først er nu, vi kan lave alle de test, vi gerne vil. Vores vaccinefabrik (Statens Serum Institut, red.) er solgt – eller foræret væk, om man vil, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

- Så har vi nogle politikere, som burde sidde med en lidt dårlig smag i munden, fortsætter den fynske overlæge.

Annonce

Samfundet har fejlet

Pilen peger på politikerne, fordi økonomi er en tungtvejende årsag til, at der ikke er brugt ressourcer på at forberede samfundet og sygehusvæsenet på en epidemi, mener Joachim Hoffmann-Petersen.

-I 20 år har man haft et fuldstændig enøjet fokus på at producere i sundhedsvæsenet. Hvis man kun ser på produktion og samtidig har to procents reduktion af økonomien hvert år i sundhedsvæsenet i mange år i træk, så skærer man alt det ligegyldige væk. Såsom forberedelse til en epidemi, man ikke tror kommer.

- Der må man bare sige, at vi som samfund har fejlet. Vi har et virkeligt effektivt sundhedsvæsen, og det er også blevet for effektivt. Det er ikke kun på sygehus-niveau. Det er hele samfundet, der ikke har været forberedt nok, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Fordi hverken samfundet eller sygehusvæsenet var godt nok forberedt på en epidemi, har det taget lang tid at opbygge kapacitet til at teste alle dem, vi gerne vil teste for corona-virus, mener overlæge Joacim Hoffmann-Petersen. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Advarsler nok

Man burde være bedre forberedt. For truslen om en virus-pandemi er ikke ny, fortæller Joachim Hoffmann-Petersen.

- Vi har haft advarslerne; fugleinfluenza, svineinfluenza, SARS, MERS og Ebola. Det er fem advarsler på 18 år. Så vi var advaret, og alligevel var vi dårligt forberedt.

Den manglende forberedelse har haft effekt, mener Joachim Hoffmann-Petersen, der selv har behandlet patienter indlagt med coronavirus.

- Det har betydet, at vi var to måneder om at få opbygget den testkapacitet, vi gerne vil have. Det betød, at vi var ved at løbe tør for værnemidler, nærmest inden epidemien overhovedet var kommet i gang. Manglen var mest udtalt i kommuner og i almen praksis.

- Og hvis vi havde fået et stort rykind af Covid-patienter, havde vi været nødt til at bruge anæstesiapparaterne fra operationsstuer, som har en lidt dårligere respirator, end vi plejer at bruge til hverdag på de intensive afdelinger, siger Joachim Hoffmann-Petersen og sender samtidig en stor ros til personalet.

- Det har været fantastisk at opleve en utrolig fleksibilitet og kreativitet hos personalet de seneste uger, mens sundhedsvæsnet er gennemgået den størst forandring nogensinde. Interessant nok er det foregået uden effektiviseringsekperter, proceskonsulenter eller lean filosofi.

- En af grundene har været, at personalet har kunnet koncentrere sig om det, de er gode til, nemlig patientbehandling og patientforløb.

Annonce

Ingen hjælp til venner

Når Danmark ikke var forberedt på at håndtere en epidemi i landet, var vi heller ikke forberedt på, hvordan Danmark kunne hjælpe andre lande.

- Det har eksempelvis været nogle meget bedagede respiratorer, vi har kunne sende til Italien, og vi har ikke haft en mobil intensivafdeling med et antal senge, vi har kunnet flytte til at andet sted i verden.

- Det er der en vis sandsynlighed for, at vi får brug for i de kommende måneder. Alle lande vil gennemgå hver deres epidemi i hver deres tempo, og de steder, hvor der er mange overvægtige eller mange med en høj gennemsnitsalder, vil de få massive problemer med patienter, der har brug for intensivtilbud, forudser Joachim Hoffmann-Petersen.

Radio4 har med afsæt i denne artikel interviewet Joachim Hoffmann-Petersen, hvilket du kan høre her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce