Annonce
Erhverv

Formand for Fyns Maritime Klynge: - Giv håndværket status igen

Jytte Jykinewsky er formand for Fyns Maritime Klynge, og partner i virksomheden OMT - Odense Maritime Technolgy. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Jytte Jyrkinewsky giver fire bud på, hvordan det blå Danmark kan få vakt interessen for branchen hos flere piger - og drenge

Brødtekst

Annonce

1 Omtale - som medicinalindustrien

Medicinalindustrien har formået at få unge mennesker til at stå i kø for at komme ind i den branche. Den har været dygtig til at fortælle om alle de spændende karriereveje, der er. Det blå Danmark skal blive bedre langt dygtigere til at fortælle, hvor mangfoldigt, man kan komme til at arbejde i den her branche. Jeg tænker ikke, der er ret mange ord, man kan sætte på medicinalindustrien, som man ikke også kan sætte på det blå Danmark. Vi har bare ikke været gode nok til at få det fortalt. Det skal vi blive.

2 Knyt skoler tæt sammen

Vi skal have introduceret de tekniske fag og håndværkerfagene for eleverne - ikke mindst pigerne - allerede i folkeskolen - i 7.-8. klasse. Der skal være dygtige folk til at fortælle, hvad erhvervslivet kan byde på, og der skal være en tættere tilknytning mellem folkeskolen og erhvervsskolerne og folkeskolerne og universitetet, så tror jeg sagtens, man kan få vakt pigernes interesse.

3 Giv håndværket status

I mange år har det været lavstatus for et ungt menneske at søge en uddannelse som håndværker. Det blev pludselig det, alle kunne blive, hvis man ikke var uddannelsesegnet. Vi skal sørge for at italesætte, at de håndværksmæssige uddannelser er ligestillede med andre ungdomsuddannelser og giver ligeså mange muligheder for videreuddannelse og karriere.

4 Åbne virksomheder

Vi skal som specialvirksomheder være dygtige til at tage de unge mennesker i praktik - vi må være med til at skole dem og uddanne dem og give dem interesse for vores fag. Det har robotklyngen i Odense f.eks gjort. Det har haft rekrutteringsproblemer, fordi der ikke har været nok arbejdskraft at tage af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce