Annonce
Fyn

Formand for efterskolerne i Danmark: Tiden er ikke til genåbning af skoler

Formand for efterskolerne i Danmark, Torben Vind Rasmussen, Ryslinge, vil ikke kæmpe for en meget hurtig genåbning af efterskolerne. Pressefoto: Trine Bukh
Torben Vind Rasmussen er formand for landets efterskoler og er bekymret for de unge, men han vil ikke presse på for at få genåbnet efterskolerne.

Cirka 30.000 unge er lige nu hjemsendt fra 239 efterskoler, og de skal ikke gøre sig håb om at komme tilbage på mandag. Onsdag aften valgte regeringen at forlænge den nuværende nedlukning. Det var formanden for Efterskoleforeningen Torben Vind Rasmussen fra Ryslinge forberedt på.

- Vi har politikere, der har en stor velvilje for efterskolerne, men de har også stor respekt for den smittespredning, der er i samfundet, siger han.

I foråret sidste år pressede du med held på for at få genåbnet efterskolerne. Gør du det nu?

Annonce

- Nej. Vi er et andet sted i dag. I foråret var smitten på vej ned, og der var få syge. Nu er der mange smittede, og vi har et presset sygehusvæsen. Derfor har jeg forståelse for, at sundhedsmyndighederne forlænger restriktionerne.

Kan det ikke være lige så forsvarligt at isolere de unge på efterskolerne som at sprede dem til egne hjem?

- Vi har efterskoler med op til 600 elever, og vi kan ikke hermetisk lukke en ungdom omkring sig selv. Der vil være trafik ind og ud af skolerne, og har vi et smittetryk som nu, mener jeg ikke, at vi kan åbne skolerne.

Flere forældre og efterskoleelever har peget på, at eleverne kan blive testet, før de får adgang til efterskolerne. Hvad siger du til det?

- Test kan være et middel, når vi skal overveje en genåbning af skolerne, fordi smittetrykket falder, og der begynder at blive lempet rundt om i samfundet. Lige nu er vi bare i en situation, hvor vi ikke ser ind i lempelser overhovedet.

Mærker du et pres fra skolerne for at blive åbnet?

- Nej. Jeg mærker et pres fra forældrene, og jeg kan godt forstå dem. Det er de unges store år, og nu sidder de derhjemme og er kede af det.

Hvilke konsekvenser vil det få, hvis efterskolerne skal være lukket frem til marts eller april?

- Skolerne skal nok klare det, men jeg er meget bekymret for eleverne. Hvis nedlukningen bliver så lang, frygter jeg, at vi får en ungdomsårgang, der ikke føler sig klar til at gå videre til en ungdomsuddannelse, fordi de føler, at der er er noget, de ikke har fået gjort færdig. Og der vil være nogle, der kommer lidt skævt i gang med en ungdomsuddannelse uden at have fået den fornødne vejledning. Derfor frygter jeg, at vi år et større frafald på ungdomsuddannelserne.

- Det er også voldsomt for de unge at blive sendt hjem som nu. Et efterskoleophold er meget intenst. Og når de sendes hjem til deres forældre er det jo også at blive sendt væk fra deres andet hjem efterskolefamilien. Derfor er oplevelsen for nogle efterskolelever voldsommere end unge fra folkeskolen og erhvervsskolerne.


Skolerne skal nok klare det, men jeg er meget bekymret for eleverne.

Torben Vind Rasmusen, formand for efterskolerne


Kunne en mulighed være at rykke de unge frem i vaccinekøen?

- Det vil jeg slet ikke blande mig i. Jeg har dyb respekt for sundhedsmyndighederne.

Hvad med yderligere at stramme restriktionerne på efterskolerne og for eksempel forlange to meters afstand mellem elever, der ikke er fra samme basisgruppe?

- Det tror jeg ikke er realistisk. Der skal også være en mening i at genåbne skolerne.

Hvor mange efterskoler har været ramt af smitte?

- 108 ud af 239 efterskoler. På langt de fleste skoler har der kun været tale om en enkelt, der har været smittet, og i de fleste tilfælde har skolerne valgt at lukke helt ned i en kort periode.

Hjælpepakke til efterskolerne

8. januar indgik regeringen og en række partier aftale om en hjælpepakke for de nedlukkede efterskoler. Hjælpepakken indeholder blandt andet:

Reduceret forældrebetaling: Staten giver efterskolerne et ekstra tilskud på op til 1000 kr. pr. uge pr. elev. Dog maksimalt 90 procent af den konkrete egenbetaling.

Pulje til frafald af elever: Hvis efterskoler oplever, at elever under nedlukningen helt melder sig ud af efterskolen, kan skolerne søge om at få dækket 75 procent af det økonomiske tab.

Hjælpepakken  svarer til hjælpepakken under forårets nedlukning, der ikke fik konsekvenser for søgningen til efterskolerne.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Assens For abonnenter

Der er i 2021 søsat planer, der kan skabe over 200 nye boliger i området: - Det er lidt vanvittigt

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Annonce