Annonce
Odense

Forlig om Arena Fyn: Odense Kommune dropper millionkrav mod Odense Sport & Event

Tirsdag har Odense Kommune offentliggjort, at der er indgået forlig med Odense Sport & Event i forbindelse med kommunens støtte til Arena Fyn. Tidligere har kommunens eksterne advokat vurderet, at det formentligt var ulovligt, da tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen (t.h.) skrev under på en forlængelse af en aftale om et årligt tilskud til arenaen på 1,7 millioner kroner. Arkivfoto

Odense Kommune og Odense Sport & Event har indgået forlig i sagen om kommunens betalinger til Arena Fyn. Kommunen dropper et krav om tilbagebetaling af flere millioner kroner, mens Odense Sport & Event opgiver krav om fremtidige betalinger af et milliontilskud fra kommunen. Begge parter ønsker nu at se fremad.

Odense Kommune og Odense Sport & Event er blevet enige om, at de stadig er uenige om aftalen bag brugen af Arena Fyn, men skrinlægger nu sagen med et forlig.

Odense Kommunes advokat meddelte for et års tid siden, at det formentligt var ulovligt, da den tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen skrev under på en forlængelse af et årligt tilskud til Arena Fyn på 1,7 millioner kroner.

Den vurdering var Odense Sport & Event dog ikke enig i. Og siden har de to parter forhandlet om en løsning, så man undgik en voldgift.

Med aftalen dropper Odense Kommune et krav om tilbagebetaling af de flere millioner kroner, der er blevet betalt, siden aftalen om et offentligt tilskud til Arena Fyn blev forlænget. Til gengæld opgiver Odense Sport & Event at få tilskuddet for 2017 udbetalt. Som udgangspunkt for forhandlingerne har Odense Sport & Event desuden ment, at man var berettiget til et årligt tilskud på 1,7 millioner kroner i hele den periode, hvor kommunen har brugsret til arenaen. I pressemeddelelsen fra kommunen lyder det således, at virksomheden også har opgivet et krav på en årlig betaling af 1,7 millioner kroner frem til 2027.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og direktør for Odense Sport & Event, Ole Bang Nielsen, peger begge på, at man nu ser fremad.

- Vi er enige om, at vi ikke kan blive enige om fortolkningen af brugsretsaftalen. Derfor er jeg tilfreds med, at vi har indgået et forlig. Det sparer os for en dyr og lang proces med en voldgiftssag, og med den her aftale sikrer vi, at vi fortsat kan tiltrække store events til Odense, som vil være til gavn for hele byen. Det har været et langt forløb at nå hertil, men jeg er glad for, at vi nu kan koncentrere os om at se fremad, siger stadsdirektør i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg Andersen.

- Vi må erkende, at vi ikke kan nå til enighed om fortidens aftaler, men vi vil gerne skabe rammerne for en fremtid med en masse attraktive arrangementer og events i Odense. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan præsentere et forlig, som begge parter kan være tilfredse med, og som sætter punktum for sagen, siger Ole Bang Nielsen.

Annonce

Brugsret eller brugspligt?

For at forstå striden om Arena Fyn er det nødvendigt at skrue tiden tilbage til før byggeriet, hvor man lavede aftalerne om økonomien.

Her blev Odense Kommune og Odense Sport & Event enige om, at kommunen skulle finansiere en stor del af byggeriet - nærmere betegnet 27,5 millioner kroner - for til gengæld at få lov til at bruge arenaen 40 procent af tiden i de første 20 år. Noget for noget så at sige.

Samtidigt blev der indgået en aftale om, at kommunen derudover skulle betale 1,7 millioner kroner om året til arenaen, men kun i de første fem år.

Og det er dette årlige tilskud, som i 2013 blev forlænget i yderligere fem år og som de to parter har været uenige om lovligheden af.

Odense Sport & Event har ment, at tilskuddet ikke var femårigt, men afhængigt af at virksomheden kunne få økonomien bag arenaen til at hænge sammen på baggrund af de arrangementer, som kommunen kunne trække til.

Det har virksomheden bakket op med en specifik formulering i kontrakten fra 2005.

"Nærværende aftale bygger på, at der er balance mellem de indtægter OCC (Odense Congress Center, som siden er blevet en del af Odense Sport & Event-koncernen) opnår fra arrangementer, som er foranstaltet af Odense Kommune, og OCC's udgifter til at drive arenaen. For at denne balance skal være tilstede fra ibrugtagning, er det aftalt, at Odense Kommune i 5 år fra 1. januar 2008, dog tidligst fra ibrugtagningen, betaler 1,7 millioner kroner årligt i leje til OCC".

Selvom formuleringen altså specificere betalingen til de første fem år, mener Odense Sport & Event, at kommunen i princippet var forpligtet til at betale tilskuddet i alle 20 år, hvor kommunen har ret til at bruge arenaen.

Tilsyn har sidste ord

Mens kommunen dropper krav om tilbagebetaling af tilskuddene til Arena Fyn for årene fra 2013 til 2016, har Odense Sport & Event altså valgt at droppe kravet om betalinger i alle 20 år. Samtidigt har de to parter præcisereret aftalen, så kommunen fremadrettet skal betale for flere udgifter, når man tager arenaen i brug. Det har konkret udløst en ekstraregning til kommunen for 2017 på omkring 300.000 kroner. Tilbage står nu behandlingen af sagen i det kommunale tilsyn ved Ankestyrelsen, som selv har rejst en tilsynsag og desuden skal godkende forliget og de nye aftaler mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event. Hvis Ankestyrelsen ikke kan godkende aftalen, skal parterne igen til forhandlingsbordet.

Læs hele forliget her

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce