Annonce
Assens

Forkert placering af havmøllepark: Det er noget værre kludder

Jens Zimmer Rasmussen bor på Helnæs og er modstander af, at der etableres en havmøllepark i Lillebælt fire kilometer fra Helnæs. Nu har han så fundet ud af, at borgere er blevet fejlinformeret af Sønderborg Forsyning. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

En kommende havmøllepark mellem Als og Helnæs kan ikke ligge i det område, Sønderborg Forsyning har informeret om på borgermøder i blandt andet Torø Huse. Jens Zimmer Rasmussen, beboer på Helnæs, mener, fejlen gør det svært at have tillid til projektet.

Annonce

Til borgermøderne i både Nordborg og Torø Huse viste Svenborg Forsyning et kort, hvor det område, de ville undersøge med henblik på at placere en havmøllepark, var indtegnet.

Men nu viser det sig, at vindmøllerne slet ikke må placeres i det indtegnede område ved Helnæs. Området vest for Helnæs er nemlig ikke godkendt af Energistyrelsen som undersøgelsesområde.

Alligevel har Sønderborg Forsyning fået foretaget vanddybdemålinger i området. Målinger, der nu sandsynligvis ikke kan bruges til noget.

Lillebælt Syd

Lillebælt Syd kan blive navnet på en havmøllepark i et område omtrent midt i Lillebælt mellem Lavensby Strand og Helnæs på Fyn. I oplægget er der cirka fire kilometer fra hver kyst til nærmeste havmølle.Der er blevet ansøgt om mulighed for at opføre en havmøllepark med en kapacitet på op til 160 megawatt. Det svarer til 50.000-80.000 husstandes forbrug.

Havmølleparken Lillebælt Syd vil derved kunne dække hele Sønderborg Kommunes behov for vedvarende energi og hjælpe kommunen med at indfri sit mål om at være CO2-neutrale i 2029.

Bitten & Mads Clausens Fond og Linak har sammen med Energinet.dk og Sønderborg Kommune bakket op med finansiering af forundersøgelsen.

Borgere i kommuner med kysttilslutning inden for 16 km fra opstillingsstedet vil få tilbudt ejerandele i havmølleparken, hvis den bliver opført.

Energistyrelsen gav den 15. juni 2017 tilladelse til at påbegynde forundersøgelser og miljøkonsekvensvurdering til opførelsen af en havmøllepark i det sydlige Lillebælt.

Kilde: Lillebælt Syd

Her viser Iben Nielsen, projektleder fra Sønderborg Forsyning, kortet med den forkerte placering af vindmøllerne, som det blev vist på et borgermøde i Torø Huse for et halvt år siden. Arkivfoto: Laura Kold
Den røde firkant er det område, som Sønderborg Forsyning har vist til borgere som placering af havmøllerne. Men det er kun det skraverede område, der er udlagt til havmøller. Grafik: Leif Nørmark

Borgerne er heller ikke informeret om den fejlagtige placering, selvom fejlen har været kendt af Sønderborg Forsyning siden årsskiftet.

Senest har forsyningsselskabet brugt det fejlagtige kort i et opslag på facebook den 25. januar, og kortet er også fortsat at finde på projektets hjemmeside under punktet "her skal havmøllerne stå".

- Det er noget værre kludder. Det er en bommert, som folk lægger mærke til. De har ikke tænkt sig om, da de lavede det. Det er ikke tillidsvækkende. Det, de laver, skal være tillidsvækkende, så man kan tro på, hvad de siger, gør og vil gøre, siger Jens Zimmer Rasmussen, der er med i arbejdsgruppen Red Lillebælt på Helnæs.

Han opdagede selv fejlen på kortet og har efterfølgende også henvendt sig til Sønderborg Forsyning om den.

Du kan zoome ind på kortet i billedhjulet i toppen af artiklen. Grafik: Leif Nørmark
Annonce

Forventer flere fejl

Jens Zimmer Rasmussen er overrasket over, at forsyningsselskabet ikke har haft bedre styr på placeringen af undersøgelsesområdet, da der blev holdt borgermøde tilbage i august 2017.

- Det er mærkeligt og ærgerligt, at vi har fået oplyst en forkert placering på borgermødet. I infomaterialet vi får sidenhen, vil der nok også være fejl og ting, som ikke undersøgt ordentligt, siger Jens Zimmer Rasmussen, der bor på Helnæs og er tidligere professor i hjerneforskning.

Han undrer sig også over, at Sønderborg Forsyning ikke har oplyst borgerne om fejlen, selvom man har kendt til den siden årsskiftet.

- De skal gå ud og sige, at de retter tingene og deres infomateriale, og at det er en smutter. De kan fint holde borgermøder, så folk får at vide, hvilket område det så drejer sig om. De skal bredt ud med det, siger han.

Annonce

Forsøger at undgå havmøller

Jens Zimmer Rasmussen var i forvejen meget imod havmølle-projektet, som han mener vil forurene udsigten fra Helnæs og have konsekvenser for dyrelivet. Derfor benyttede han tidligere på året lejligheden til at ansøge om, at det sydlige Lillebælt gøres til Natura 2000-området, da der var frist for forslag til omstrukturering af Natura-områderne.

- Helnæs er også et naturområde med blandt andet marsvin, og alle områderne omkring er Natura2000-områder. Det kunne det sydlige Lillebælt lige så godt være, siger han.

Hvis området godkendes som Natura2000-område, kan der ifølge Jens Zimmer Rasmussen ikke placeres en havmøllepark i området.

Annonce

Der kommer nye kort

Hos Sønderborg Forsyning erkender projektleder Iben Nielsen, at det er en fejl, at borgerne er blevet informeret om en placering af havvindmøllerne, der er uden for det område, Energistyrelsen har godkendt som undersøgelsesområde.

Ifølge forsyningsselskabet vil der i nærmeste fremtid komme nye kort på både hjemmesiden og på Facebook-siden for projektet.

Du kan læse hele interviewet med Sønderborg Forsyning her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce