Annonce
Assens

Forkert placering af havmøllepark: Det er noget værre kludder

Jens Zimmer Rasmussen bor på Helnæs og er modstander af, at der etableres en havmøllepark i Lillebælt fire kilometer fra Helnæs. Nu har han så fundet ud af, at borgere er blevet fejlinformeret af Sønderborg Forsyning. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

En kommende havmøllepark mellem Als og Helnæs kan ikke ligge i det område, Sønderborg Forsyning har informeret om på borgermøder i blandt andet Torø Huse. Jens Zimmer Rasmussen, beboer på Helnæs, mener, fejlen gør det svært at have tillid til projektet.

Til borgermøderne i både Nordborg og Torø Huse viste Svenborg Forsyning et kort, hvor det område, de ville undersøge med henblik på at placere en havmøllepark, var indtegnet.

Men nu viser det sig, at vindmøllerne slet ikke må placeres i det indtegnede område ved Helnæs. Området vest for Helnæs er nemlig ikke godkendt af Energistyrelsen som undersøgelsesområde.

Alligevel har Sønderborg Forsyning fået foretaget vanddybdemålinger i området. Målinger, der nu sandsynligvis ikke kan bruges til noget.

Annonce

Lillebælt Syd

Lillebælt Syd kan blive navnet på en havmøllepark i et område omtrent midt i Lillebælt mellem Lavensby Strand og Helnæs på Fyn. I oplægget er der cirka fire kilometer fra hver kyst til nærmeste havmølle.Der er blevet ansøgt om mulighed for at opføre en havmøllepark med en kapacitet på op til 160 megawatt. Det svarer til 50.000-80.000 husstandes forbrug.

Havmølleparken Lillebælt Syd vil derved kunne dække hele Sønderborg Kommunes behov for vedvarende energi og hjælpe kommunen med at indfri sit mål om at være CO2-neutrale i 2029.

Bitten & Mads Clausens Fond og Linak har sammen med Energinet.dk og Sønderborg Kommune bakket op med finansiering af forundersøgelsen.

Borgere i kommuner med kysttilslutning inden for 16 km fra opstillingsstedet vil få tilbudt ejerandele i havmølleparken, hvis den bliver opført.

Energistyrelsen gav den 15. juni 2017 tilladelse til at påbegynde forundersøgelser og miljøkonsekvensvurdering til opførelsen af en havmøllepark i det sydlige Lillebælt.

Kilde: Lillebælt Syd

Her viser Iben Nielsen, projektleder fra Sønderborg Forsyning, kortet med den forkerte placering af vindmøllerne, som det blev vist på et borgermøde i Torø Huse for et halvt år siden. Arkivfoto: Laura Kold
Den røde firkant er det område, som Sønderborg Forsyning har vist til borgere som placering af havmøllerne. Men det er kun det skraverede område, der er udlagt til havmøller. Grafik: Leif Nørmark

Borgerne er heller ikke informeret om den fejlagtige placering, selvom fejlen har været kendt af Sønderborg Forsyning siden årsskiftet.

Senest har forsyningsselskabet brugt det fejlagtige kort i et opslag på facebook den 25. januar, og kortet er også fortsat at finde på projektets hjemmeside under punktet "her skal havmøllerne stå".

- Det er noget værre kludder. Det er en bommert, som folk lægger mærke til. De har ikke tænkt sig om, da de lavede det. Det er ikke tillidsvækkende. Det, de laver, skal være tillidsvækkende, så man kan tro på, hvad de siger, gør og vil gøre, siger Jens Zimmer Rasmussen, der er med i arbejdsgruppen Red Lillebælt på Helnæs.

Han opdagede selv fejlen på kortet og har efterfølgende også henvendt sig til Sønderborg Forsyning om den.

Du kan zoome ind på kortet i billedhjulet i toppen af artiklen. Grafik: Leif Nørmark

Forventer flere fejl

Jens Zimmer Rasmussen er overrasket over, at forsyningsselskabet ikke har haft bedre styr på placeringen af undersøgelsesområdet, da der blev holdt borgermøde tilbage i august 2017.

- Det er mærkeligt og ærgerligt, at vi har fået oplyst en forkert placering på borgermødet. I infomaterialet vi får sidenhen, vil der nok også være fejl og ting, som ikke undersøgt ordentligt, siger Jens Zimmer Rasmussen, der bor på Helnæs og er tidligere professor i hjerneforskning.

Han undrer sig også over, at Sønderborg Forsyning ikke har oplyst borgerne om fejlen, selvom man har kendt til den siden årsskiftet.

- De skal gå ud og sige, at de retter tingene og deres infomateriale, og at det er en smutter. De kan fint holde borgermøder, så folk får at vide, hvilket område det så drejer sig om. De skal bredt ud med det, siger han.

Forsøger at undgå havmøller

Jens Zimmer Rasmussen var i forvejen meget imod havmølle-projektet, som han mener vil forurene udsigten fra Helnæs og have konsekvenser for dyrelivet. Derfor benyttede han tidligere på året lejligheden til at ansøge om, at det sydlige Lillebælt gøres til Natura 2000-området, da der var frist for forslag til omstrukturering af Natura-områderne.

- Helnæs er også et naturområde med blandt andet marsvin, og alle områderne omkring er Natura2000-områder. Det kunne det sydlige Lillebælt lige så godt være, siger han.

Hvis området godkendes som Natura2000-område, kan der ifølge Jens Zimmer Rasmussen ikke placeres en havmøllepark i området.

Der kommer nye kort

Hos Sønderborg Forsyning erkender projektleder Iben Nielsen, at det er en fejl, at borgerne er blevet informeret om en placering af havvindmøllerne, der er uden for det område, Energistyrelsen har godkendt som undersøgelsesområde.

Ifølge forsyningsselskabet vil der i nærmeste fremtid komme nye kort på både hjemmesiden og på Facebook-siden for projektet.

Du kan læse hele interviewet med Sønderborg Forsyning her.

Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce