Annonce
Nordfyn

Forholdet til 7 medier

Fra venstre er det Emma Marin Næshave, Arne Bjørnsbo, Julie Rasmussen og Nikoline Franciska Nielsen. De fire er blandt de 24 elever i den 2. G klasse på Nordfyns Gymnasium, som de kommende uger skal fordybe sig i konstruktiv journalistik. Foto: Michael Bager
Emma Marin Næshave, Arne Bjørnsbo, Nikoline Franciska Nielsen og Julie Rasmussen fra 2.d på Nordfyns Gymnasium er storforbrugere af medierne. Men det er ikke de gamle, klassiske nyhedsmedier, der står i højeste kurs.

Søndersø: Ingen af de fire elever, som avisen har sat stævne hos 2.d på Nordfyns Gymnasium betaler for nyheder. Men det er på ingen måde ensbetydende med, at de ikke går op i nyheder. De fire er storforbrugere af medier og nyheder, som de får fra en bred vifte af kanaler.

En del af nyhederne kommer mere eller mindre tilfældigt til dem. Andre opsøger de aktivt selv.

Annonce

Facebook

Alle fire tjekker Facebook flere gange i løbet af dagen. De ser, hvad der kommer frem på skærmen og klikker sig videre, hvis noget fænger. Om det så er nyheder eller opslag fra venner og bekendte. - Jeg vil gerne have nyheder, og jeg får en del af dem ved at se, hvad mine venner liker. På den måde kommer jeg mange gange videre ind på DR og TV2's hjemmesider, fortæller Nikoline.

Instagram

Særligt pigerne kan se en værdi i at benytte sig af Instagram. Når det kommer til at følge kendte menneskers gøren og laden, er Instagram ofte et godt medie at gøre det på, påpeger de. Deciderede klassiske nyheder bruger de ikke Instagram til at følge med i. Det er mere ovre i den underholdende genre.

Youtube

Flere af pigerne benytter Youtube ved at følge diverse youtubere til at holde sig orienteret om, hvad der eksempelvis sker inden for mode. Arne anser ikke Youtube som et nyhedsmedie, men mere som et underholdende univers med alverdens forskellige videoer.

Fyens Stiftstidende

Julies forældre holder papiravisen. Når hun ser den, orienterer hun sig på forsiden og åbner den, hvis der er noget, som falder i hendes interesse. Hun sætter sig ikke automatisk og bladrer hele avisen igennem. Det sker, at hendes forældre anbefaler en artikel, hun skal læse, hvad hun så gør. De øvrige tre har ikke for vane at læse papiravisen.

Fyens.dk

Nikoline er dagligt inde på Fyens.dk for at se, om der er noget interessant. De øvrige kender også til siden og besøger den af og til. Den lille undtagelse er måske Arne, der fortæller, at han ikke automatisk har lyst til at følge nyhedsstrømmen i det lokalområde, hvor han bor.

TV2 News

Kommer det til nyheder i tv, er Arne mest til TV2 News. Han kan tænde på et hvilket som helst tidspunkt og blive orienteret om den seneste udvikling. - Jeg kan godt lide, at jeg selv kan bestemme, hvornår jeg skal se nyhederne. Julie ser også TV2 News. Hun fortæller, at hun gerne tænder for stationen, inden hun falder i søvn.

Danmarks Radio

Emma bruger DR på samme måde, som hun bruger Se & Hør, TV2, BT og Ekstra Bladet. Steder hun søger hen, hvis der er noget interessant. De fire er fælles om at benytte en DR app, der hver dag videreformidler fem af døgnets vigtigste nyheder. Den fælles interesse for netop den app skyldes til dels, at hver samfundstime begynder med, at eleverne tjekker app'en.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce