Annonce
Odense

Forhandlingerne om 12 budgetmilliarder er i gang: Sådan sagde partierne

De første tre timer af onsdagens lange, indledende budgetforhandlinger blev brugt på de politiske ordføreres taler. Foto: Kim Rune
Det var partiernes politiske ordførere, der leverede de indledende budgettaler til onsdagens førstebehandling af budgettet. Læs her et kort uddrag.

Brødtekst

Annonce

Tim Vermund (S)

Tim Vermund, Socialdemokratiet. Foto: Kim Rune

- Et meget stort flertal i byrådet vil ved dette budget vise modet til at omprioritere til velfærd. Det, som betyder mest for vores fællesskab, er, at vores ældre og handicappede har værdige forhold, og vores børn har ordentlige institutioner og skoler. Andre områder er også vigtige, andre områder skaber også værdi, men for os er velfærd vigtigst. Og med velfærdens 2030-plan vil vi have en klar retning for, hvor vi skal hen.

Christoffer Lilleholt (V)

Christoffer Lilleholt, Venstre. Foto: Kim Rune

- Vi har i Odense Byråd haft en kultur om at tale sammen. Men de budgetforhandlinger, der begynder i morgen, er et nybrud med den historie, for Venstre er end ikke inviteret til forhandlingerne. Ud af et budget på 12 milliarder kroner er vi blevet bedt om at blive væk begrundet i en politisk uenighed om 35 millioner. Det må undre den almindelige borger, at vi ikke kan sætte os ned ved et bord og finde en aftale.

Kristian Guldfeldt (K)

Kristian Guldfeldt, Konservative. Foto: Kim Rune

- 4.676 odenseanere. Det er det seneste tal for antallet af arbejdsløse her i byen. Og det er de mennesker, der i høj grad bør være i fokus for vores budgetdrøftelser, fordi vi har ganske enkelt ikke gjort det godt nok. Vores første bud på en løsning er at se på, om ikke en række af jobcentrets opgaver med fordel kunne løses af private. Og så skal vi som kommune levere en god, effektiv og hurtig service til byens virksomheder.

Christel Gall (DF)

Christel Gall (i midten), Dansk Folkeparti. Foto: Kim Rune

- Vi har hele tiden kæmpet for ældremaden, og den skal også med i år. Jovist får de ældre mad i dag, men vi vil - til det er 100 procent implementeret - arbejde for, at alle beboere på vores plejecentre og botilbud får varm og frisklavet mad hver dag. Bare tanken om mad, der er lavet fra bunden, og hvor duften spreder sig i lang tid forud for spisetid, kan gøre enhver lidt sulten. Det gælder også for vores ældre.

Reza Javid (EL)

Reza Javid, Enhedslisten. Foto: Kim Rune

- I Enhedslisten er vi bekymrede for dele af de foreslåede omprioriteringer. Det ser uskyldigt ud i et regneark, men det er en vanskelig opgave, og der er mennesker og opgaver bag. Opgaver, som ikke bliver lavet, eller som glider over til andre medarbejdere og presser dem. Derfor skal vi være forsigtige med, hvad og hvor vi skærer ned, fordi ønsket er, at odenseanerne får det bedre og ikke dårligere.

Susanne Crawley Larsen (R)

Susanne Crawley Larsen, Radikale Venstre. Arkivfoto: Michael Bager

- At gøre politik til en konkurrence om, hvem der kan levere mest velfærd, er kortsigtet og ubegavet. Lige som det er at forgribe sig på vores langsigtede investeringer i infrastruktur, forebyggelse og erhvervsliv. For en dag er der ikke flere opsparinger, vi kan snuppe, eller investeringer, vi kan bremse. Og så er Odense for alvor fattig. Så lad os i stedet skabe en retfærdig, grøn, velstående og dynamisk by.

Brian Dybro (SF)

Brian Dybro, SF. Foto: Kim Rune

- I SF er vi begejstrede for den udvikling, Odense er inde i med byggekraner her og der. Odense er kommet ud af hængekøjen, og den udvikling skal vi fortsætte. Letbanens etape 2 og omdannelsen af Vollsmose er dybest set etape 2 af det nye Odense. Letbanen har skaffet milliardinvesteringer til Odense, det giver arbejdspladser og skatteindtægter, og letbanens etape 2 er med andre ord med til at fremtidssikre velfærden i Odense.

Abdirashid Abdi (AL)

Abdirashid Abdi, Alternativet. Arkivfoto: Vibeke Volder

- I takt med Odenses udvikling bliver det sværere og sværere at færdes i byen i egen bil. Det ser vi ikke som en ulempe - tværtimod. Det må give anledning til virkelig at styrke den kollektive trafik og færdselsmulighederne for bløde trafikanter. Derfor foreslår vi gratis kollektiv trafik kombineret med en miljøring rundt om byen og suppleret med park-and-ride pladser som minimum ved letbanens endestationer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce