Annonce
Indland

Forhånet forsker udfordrer minister

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (i midten) hånede først på ugen Center for Landdistriktsforsknings arbejde. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Landdistriktsforsker er klar til en duel med erhvervsminister Brian Mikkelsen(K), som har hånet hans forskning

Annonce

Villy Søgaard har fået nok. Han udfordrer nu erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til en duel om fakta og forskning.

Søgaard er lektor og landdistriktsforsker ved Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet. Og så er han hovedforfatter på den rapport, som viser, at de lokale aktionsgrupper, LAG'erne, snarere har skabt 2400 job end de 651 job, som regeringen skønnede, inden den beskar LAG-midlerne.

Det fik i tirsdags erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at håne Center for Landdistriktsforsknings arbejde med ordene: "Jeg har selv læst økonomi på universitetet, og på første år på polit.-studiet var den ikke gået".

- Det er et mærkeligt bagholdsangreb fra ministerens side, siger Villy Søgaard, der i øvrigt har været glad for samarbejdet med embedsmændene undervejs i forløbet.

- Hvorfor er kritikken ikke kommet der, spørger han.

I et debatindlæg i Danmark fredag opfordrer han Brian Mikkelsen til at udpege fejlene i sin forskning.

I indlægget skriver Søgaard, at han har publiceret i internationale tidsskrifter, været vejleder for phd-studerende, undervist i statistik og metode og har konsulteret dygtige kolleger, så han er spændt på at blive belært af ministeren.

- Jeg er til enhver tid klar til en kamp med Brian Mikkelsen om kvaliteten af vores forskning, og jeg er ret sikker på udfaldet, siger han.

Sagen kort

Regeringen har skønnet, at LAG (aktionsgrupper som skal give udvikling, liv og job i landområderne) har skabt 651 job over en syvårig periode. Nye tal fra Center for Landdistriktsforskning peger imidlertid på, at det snarere er 2400 nye job.De nye tal underkendte erhvervsminister Brian Mikkelsen under et samråd tirsdag, hvor landdistriktsordfører Magnus Heunicke (S) udspurgte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om beskæringen af LAG-midlerne, der skal give udvikling, liv og job i landområderne.

I dag kræver forsker Villy Søgaard en forklaring fra ministeren på, hvad der er galt med forskningen fra Center for Landdistriktsforskning.

Regeringen har beskåret LAG-midlerne med 30 procent for at bruge pengene på landbrugets vækstpakke.

Villy Søgaard udfordrer erhvervsminister Brian Mikkelsen til en duel på fakta og forskning. Arkivfoto
Annonce

På tide at sige stop

Angrebet fra den konservative minister kommer dog ikke som nogen overraskelse for Villy Søgaard:

- Jeg havde på forhånd en mistanke om, at vores forskning nok ikke ville passe ind i ministeriets kram, så jeg spurgte både min institutleder og vores centerleder, og de gav mig opbakning til at stå fast, siger han.

Villy Søgaard føler generelt, at den uafhængige forskning er under et stigende politisk pres, og at det er på tide at sige stop:

- Man mærker presset fra ministerierne, og der er en oplagt risiko for en gradvis korrumpering af de forskningsmiljøer, der laver myndighedsbetjening. Det er vigtigt, at man lader fagfolk tage sig af det rent faglige og ikke politikere. Det er ministerierne, der sidder på pengekassen, men det må ikke være sådan, at de kan bestille nogle bestemte resultater, der passer ind i politikken, siger han.

Villy Søgaard frygter, at presset på forskningen er blevet en kultur i ministerierne, men mener ikke, at den afhænger af partifarven.

Det var ikke torsdag muligt at få et interview med erhvervsminister Brian Mikkelsen, men han har sendt en mail, hvori han fastholder sin skepsis over for de tal, som Center for Landdistriktsforskning når frem til.

Han skriver dog også:

"Hvis jeg og mit ministerium har misforstået metoden i opgørelsen, så ser jeg frem til, at Villy Søgaard opklarer dette for os, og forsøger at kaste lys over den metode der er anvendt".

Brian Mikkelsen fastslår samtidig, at han ikke har planer om helt at afskaffe LAG-midlerne og skriver:

"De bygger fællesskabet op lokalt og hjælper mange gode frivillige med at gøre landsbyer og lokalsamfund til attraktive steder at bo. Det synes jeg bestemt er rigtig meget værd".

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce