Annonce
Sydfyn

Forgubningen rammer Svendborg: Nu er vi kun 58.598

Ved årsskiftet til 2019 var vi i Svendborg Kommune 58.598 indbyggere, og det er mod forventning rent faktisk hundrede færre end året før. Arkivfoto: John Fredy
På årets sidste dag var vi i alt 58.598 svendborggensere, og dermed er indbyggertallet i Svendborg Kommune faldet med 100, mens sidste års befolkningsprognose rent faktisk forudsagde, at vi ville blive flere. Ærgerligt, lyder det fra borgmesteren, der gerne vil kunne sælge Svendborg til investorer som en attraktiv kommune.

Svendborg: Mod forventning faldt befolkningstallet i Svendborg Kommune sidste år med 100 borgere, viser den årlige befolkningsprognose, som Svendborg Kommune laver i samarbejde med Cowi.

Forventningen var nemlig, at vi ville blive flere. Helt nøjagtigt 165 flere, viser rapporten.

- Jeg ærgrer mig da over, at der en tilbagegang i 2018. Det gør jeg bestemt, siger borgmester, Bo Hansen (S).

I rapporten angiver man, at særligt på tre parametre er det gået anderledes, end man spåede.

Markant flere døde end ventet er en af årsagerne, fremgår det og i tal og procent står der, at 690 døde mod en forventning på 610. Desuden kom der kun 16 flygtninge til kommune, mens man havde forventet 80, og så steg fraflytningen til 3387 mod forventede 3199.

- Vi har jo gennem en årrække kunnet præstere et svagt voksende befolkningstal, hvor vi jo er blevet omkring 600 flere over de sidste fem år. Så på den måde har vi jo egentligt haft en fin vækst. Men det vil blive svært at fastholde på grund af sammensætningen i befolkningen med så relativt mange ældre, lyder det fra Bo Hansen.

Annonce

Demografisk udfordring

Selvom den seneste prognose viser, at befolkningstallet i årene frem mod 2032 forventes at stige til 60.286, lægger Bo Hansen ikke skjul på, at med den nuværende befolkningssammensætning, er det ikke en kæmpe overraskelse, at det gik tilbage sidste år.

- Der er rigtig mange ældre i vores område, og derfor er det også svært at se for sig, at vi bliver mærkbart flere over de kommende år indtil alderssammensætningen bliver en anden i befolkningen.

Og den udvikling kan komme til at koste kommunen.

- Det er jo sådan, at der også tildeles tilskud til kommunerne fra staten på baggrund af befolkningstal, hvormed vi vil få mindre som følge af færre borgere. Det er den ene del af det. Men det allervigtigste er, at med alle de spændende projekter, der er for udvikling her i kommunen, så er det klart, at investorerne gerne vil se, at det her er et sted, hvor folk gerne vil bo. Og derfor ærgrer det mig, når jeg ser den her udvikling for 2018, der viser, at vi er blevet færre.

Han forsikrer, at der er politisk fokus på at tiltrække nye borgere til kommunen.

- Det synes jeg faktisk hele tiden, at vi har fokus på. Og med hensyn til den aldersgruppe, hvor man typisk har børn, har vi virkelig været stolte af, at vi har formået at tiltrække netop den gruppe, og det kan vi sådan set stadig. Men vi kan bare ikke lave om på, at lige så snart, man kommer ud af Danmarks større byer, så er der sådan en forgubning – det er et forfærdeligt ord – men der er bare en rigtig stor gruppe af meget ældre mennesker. Og når man har sådan en gruppe, så vil befolkningstallet ikke vokse, på trods af at man faktisk godt overordnet set kan levere en større tilflytning end fraflytning.

Sidste år var tilflytningen på 3476 mens fraflytningen var på 3387.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce