Annonce
Erhverv

Forgæves praktik-jagt: Udenlandske it-studerende snubler i dansk

Stifter Niels Hartvig byder velkommen til et nyt hold af studerende i it-firmaet Umbraco i Odense, som gør meget for at trække internationale studerende ind i praktikforløb. Foto: Umbraco
De er ambitiøse og rejser langt for at studere it- og programmeringssprog på Fyn, men de danske gloser bremser eftertragtede udenlandske studerende i jagten på en praktikplads.
Annonce

Fyn: Deres software bliver brugt i fundamentet i mere end en halv million hjemmesider og websites verden over. Medarbejderskaren på 67 ansatte hos it-firmaet Umbraco er ligeledes meget international, og det samme er firmaets fokus på internationale studerende.

I disse dage starter ni nye studerende i firmaet i Odense, og de internationale praktikanter er i lige så høj kurs hos Umbraco som dem med danske efternavne, siger adm. direktør Kim Sneum Madsen. Hos Umbraco hedder titlen dog chief friend maker.

- Som open source-virksomhed rækker vi ud mod samfundet og den globale scene, så det handler om at tage ansvar som virksomhed og tilpasse kulturen til virkeligheden, siger han.

Men sådan er det langtfra i alle it-firmaer, lyder det fra uddannelsesinstitutioner og It-Branchen på Fyn, som gerne så, at flere it-virksomheder trak de internationale studerende ind i praktikforløb.


Vi skriger på udviklere på Fyn, så det nytter ikke noget, hvis ikke vi begynder at tage flere af de udenlandske studerende i praktik og ansætte dem efterfølgende. Ellers søger de andre steder hen.

Kim Sneum, administrerende direktør, Umbraco


- Helt overordnet får 25 procent af vores studerende job i den virksomhed, de var i praktik i, så det har stor betydning. Det er synd for både virksomheder og de studerende, når de ikke får praktikpladsen, siger Jens Mejer, rektor for UCL Erhvervsakademi og Proffessionshøjskole.

Annonce

Lær dansk også

Her har de 250 studerende på it- og teknologilinjerne, hvor mindst 15 procent har en international baggrund. Dem er der brug for i branchen, men selv om de er både dygtige og ambitiøse på studiet, så er det danske sprog en udfordring for dem. Og det koster dem ofte praktikpladsen.

- Det er sproget, der er den helt store udfordring. Det betyder ikke så meget på studiet, hvor de taler engelsk i timerne og i kantinen, men når de skal ud på en arbejdsplads er det en større udfordring, siger Jens Mejer.

Derfor opfordrer UCL de studerende til at lære dansk, når de ankommer til Fyn, men det er en tung udfordring. Udover at de studerer et fuldtidsstudie, skal de studerende ifølge SU-reglerne også arbejde mindst 10 timer om ugen, og så bliver det en meget presset hverdag, siger rektoren.

- Og så er det sprogundervisningen, som bliver valgt fra i mange tilfælde, siger han.

Annonce

- Vi har brug for dem

Det ærgrer direktøren for Umbraco, som gerne så, at flere kollegaer i branchen tog flere af de internationale studerende ind.

- Vi skriger på udviklere på Fyn, så det nytter ikke noget, hvis ikke vi begynder at tage flere af de udenlandske studerende i praktik og ansætte dem efterfølgende. Ellers søger de andre steder hen, siger han.

Ud af de 20 studerende, som Umbraco har haft i praktikforløb gennem de senere år, har halvdelen været internationale studerende.

I It-Branchen på Fyn genkender formand Claus Winther billedet, og han så gerne, at man gjorde det mere attraktivt for virksomhederne at tage de internationale studerende ind.

- Det er helt essentielt, at vi hele tiden arbejder på at gøre det attraktivt at tage dem ind. Og omvendt gør det attraktivt for de studerende at arbejde hos de fynske virksomheder, siger Claus Winther.

Annonce

Ambitiøse studerende

Tilbage på skolebænker mener rektor Jens Mejer, at virksomhederne går glip af både ambitiøse studerende og en international vinkel, som de ellers ikke kunne få.

- De rejser hertil for at studere, så de er meget ambitiøse, men derudover får virksomheden også indsigt og måske netværk til et internationalt nyt marked i Bulgarien eller Spanien, når man tager en international praktikant ind, siger han.

De nye studerende hos UCL begynder uddannelsen den 1. september. De internationale unge kommer alle fra Europa og mange af dem kommer fra de tidligere østlande.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce