Annonce
Indland

Forfatterprisvinder sætter ord på at være anderledes

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jesper Wung-Sung vinder Kulturministeriets Forfatterpris for bogen "Alfred og gabestokken".

Kulturminister Mette Bock (LA) uddeler torsdag årets Forfatter- og Illustratorpris for børne- og ungdomslitteratur.

Vinderen af Forfatterprisen 2019 er Jesper Wung-Sung. Han løb også af med prisen i 2010.

Denne gang vinder han for bogen "Alfred og gabestokken", der handler om unge Alfred, der ryger i gabestokken for majestætsfornærmelse, hvilket bliver startskuddet til en sær, fastlåst dannelsesrejse.

For kulturminister Mette Bock er prisen et værktøj til at vise, hvor "afgørende vigtig" litteratur er for børn og unges dannelse.

- For med børnelitteratur kan vi som helt små blive talt til i form af vores sanser og få åbnet en forståelse for os selv og ikke mindst andre mennesker, siger hun.

Betina Falsing har været en del af årets Forfatterpris-jury. Til daglig er hun bibliotekar på Tingbjerg Bibliotek og medlem af Selskabet for Børnelitteratur.

Hun mener, at Wung-Sung vinder, da han har begået, hvad hun kalder "en litterær maggiterning".

- I "Alfred og gabestokken" er der et miks af kendte ingredienser, som skaber en helt ny og vidunderlig smag, siger Betina Falsing.

Med historien om Alfreds sære skæbne har Wung-Sung ifølge Betina Falsing pakket et utal af moderne sociale temaer og tabuer ind i den velkendte eventyrgenre.

- Det er meget kvikt, da eventyrgenren på mange måder sidder i vores kulturelle dna. Så læseren er tryg, selv om det er store emner, der bliver taget op, siger hun.

Genreblandingen og Jesper Wung-Sungs levende, humoristiske skrivestil er med til at gøre bogen tilgængelig og underholdende for børn og voksne i alle aldre.

Det har også været en del af juryens overvejelser.

- Stor børnelitteratur - og stor litteratur i det hele taget - taler i flere kanaler, og det gør Wung-Sung også her. Der er så mange måder at tolke bogen på, alt efter hvor du er i livet, og hvordan du har det, siger Betina Falsing.

Årets Illustratorpris går til Anna Jacobina Jacobsen for den ordløse bog "Ø".

- Hun har udgivet et værk, hvor hun uden ord taler til både følelser og fantasi, siger kulturminister Mette Bock.

Ud over æren tildeles prisvinderne 75.000 kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce